Категория: Новини от Варна

Варненските седесари почетоха паметта на Апостола

На 19 февруари България отбелязва 147 г. от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Дяконът, Игнатий, Джингиби, Апостолът на свободата или просто Левски – това са имената, с които е известен Васил Иванов Кунчев.

Ръководство, членове и симпатизанти на СДС – Варна, водени от председателя на градската организация Д-р Янко Станев се включиха в тържественото общоградско поклонение по повод 147 -годишнината от гибелта на Васил Левски.

Те се преклониха пред подвига на Апостола на свободата и поднесоха венец пред паметника на Левски в Морската градина. 

147-та годишнина от обесването на Васил Левски беше отбелязана с общоградско поклонение във Варна. В 10:00 часа пред барелефа на Апостола на свободата в квартал „Левски“ бяха поднесени венци и цветя.

В памет на Дякона в 11:00 часа пред паметника му в Морската градина беше отслужена заупокойна молитва, която беше последвана от полагане на венци с военен ритуал.

Съорганизатори на събитията са Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска митрополия, Район „Приморски“ и Народно читалище „Васил Левски 1945″.

Да си припомним някои от заветите, записани в тефтерчето му:

„….какво аз мисля да правя, ако рече Бог,…., за което ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя-губя само мене си.“

„Как си ми разбрал работите, че ми се радваш тъй сляпо? И ако разбираш времето във Влашко и Сърбия или в Българско, загдето времето ни носело сега погрешки? Ако е за Българско, то времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме

„Ние сме жадни да видим Отечеството свободно, па ако щат ма нареди да паса и патките, не е ли така?“

„За отечеството работим, байо!кажи ти моите и аз твоите кривини,па да се поправиме и все да си вървим наедно, ако ще бъдем хора

„Какво искам повече, като гледам отечеството си, че ми е свободно! Такова нали е предначертанието ми днес за него, не да видя себе си на голям чин, но да умра ,братко. Това трябва на всеки работник български: да даваме таквоз предначертание и тогава работата ни ще свети и Българско ще гърми най-бляскаво като едничка държава в цяла Европа

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче, но и до днес остава недоказано кой е предателят на Апостола. Според историческите документи часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва. Според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени – Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 – тогава той още не е навършил 36 години

Share

Почина Неделчо Цанев – най-възрастният член на СДС-Варна

След кратко боледуване, на 90–годишна възраст, почина най-възрастният член на СДС-Варна Неделчо Цанев. Старейшината на СДС е починал на 13 февруари 2020 година, съобщиха негови близки.

Неделчо Цанев е от първите, които веднага след началото на промените става член Съюза на Демократичните сили. До последно участваше активно в живота на местната структура на партията в район “Приморски” във Варна.

СДС-Варна изказва съболезнования на близките.

Няма да те забравим, бай Неделчо, защото ти беше нашата будна съвест!

Share

Лидерът на СДС : Няма нито един истински седесар, забогатял от приватизацията!

Няма нито един истински седесар, забогатял от приватизацията, това заяви председателят на СДС Румен Христов в предаването „Опорни хора“ на  телевизия Bulgaria On Air.   

„Извиняваме се на българите за така направената приватизация! Не мога да кажа кой е виновен, но факт е, че предприятия са продаваха за жълти стотинки, подаряваха се, или се нарязваха за скрап“, добави лидерът на СДС. 

„Адмирации за решението на главния прокурор за ревизия на криминалната приватизация. Не мога да кажа, дали ще отпадне давността. По- скоро, не. За това са необходими конституционни промени. Но ще остане моралният аспект“, коментира още той.

Лидерът допълни, че приватизация е имало и преди управлението на Иван Костов и преди това на СДС, и, че въпросът е тези приватизационни процеси да придобият по- голяма гласност, въпреки, че не е ясно, дали ще има юридически последици за участниците в тези действия. 

По думите му да бъдеш кандидат за член на ЕС , трябва да имаш работеща пазарна икономика, която може да се случи само при частна собственост. 

На въпрос защо по този начин е извършена приватизацията, той отговори: 

 „Тези, които бяха главни участници в приватизацията , бяха тези, които имаха информация и бяха подготвени за нея и бяха обезпечени. Това бяха червените. Нека с  вас да отидем във един произволно избран областен град , където и да е в България, и ще видите, че няма нито един истински седесар, който да е богат, ще видите кои са богатите хора и, че всички са свързани с ДС, свързани с БКП, БСП и т.н.“ 

Лидерът на СДС обясни още, че има доста работещи все още предприятия, и, че някои от тях са били или подарени, или купени евтино, но са били добре управлявани и все още работят, но това зависи от нивото на подготвеност на мениджърския екип. 

„Не искам да бъда адвокат на никого, но ние имахме една неконкурентно способна икономика,   едни предприятия, които бълваха за пазарите на СИВ, който се разпадна с разпадането на Съветския съюз, и тогава ние нямахме никаква представа какъв е външния пазар, по какъв начин се продава във външния свят, а нашето качество беше лошо на продукцията.

Държавните предприятия губеха по милиони на ден, и тогава най- добрия вариант беше да го продадеш, защото се трупаха дългове. Много е сериозен този процес и пожелавам на тези, които са се заели с нелеката задача, най- после да стане ясно как се е случило, и приветствам тази идея да се направи ревизия на прехода, но пак казвам, нека бъде на целия преход“, допълни още Румен Христов. 

Геновева Михайлова

Какво каза още председателят на СДС Румен Христов, вижте във видеото : 

Share

Д-р Янко Станев:Бюджетът на Варна е балансиран, предизвикателен и отговаря на необходимостите(ВИДЕО)

Бюджетът на един град е като бюджета на едно семейство. В него трябва да има всичко, което е приоритет за семейството, но едновременно с това да съдържа и ангажираност към средата, в която живее. Бюджетът на Варна е балансиран и предизвикателен, тъй като се опира на законовите рамки и едновременно с това на необходимостите за града. Това каза в предаването „Европейска Варна“ по тв „Черно море“ зам.-председателят на Общинския съвет във Варна д-р Янко Станев.

„Във формирането на бюджета участва на практика цялата активна варненска общественост. Предложенията се отчитат на кметовете на райони и кметства, директорите на дирекции, директорите на бюджетни звена, обществените и консултативните съвети, НПО и т.н. Не на последно място този бюджет се формира и на база ангажиментите, които политическите лидери дават към избирателите си по време на предизборни кампании. Безотговорно е да обещаваш нещо, като предварително не си го съобразил с евентуалните възможности на общината“, заяви д-р Янко Станев.

По думите му изискванията на всички сектори са почти винаги два пъти по-големи отколкото възможностите, но в политически план партиите и политическите лидери трябва да дават реалистични прогнози, които да са опрени на прогнозите за бюджетите в следващите няколко години, кредитните рейтинги, кредитните инструменти, които могат да се ползват, и т.н. „Всичко това е разликата между отговорното отношение и неотговорното. Така е и в семейството – планирате, че имате 2500 лв. месечен бюджет, но изведнъж решавате, че ще изхарчите 2 400 лв. за оперативно-текущи разходи. Остават 100 лв. – никакъв резерв. И изведнъж в края на месеца трябва да платите 140 лв. някакви такси и нямате възможност. Същото се получава и с бюджета, но това вече касае 350 000 души.

Дори в желанието си да бъдем по-добри и да развиваме по-добре обществените и икономическите процеси, трябва да бъдем максимално сериозни при анализите. Тогава, когато сме направили точния анализ на база данните, това, което обещаваме, ще бъде много реалистично и ще можем да работим за оптимизиране на тези приходи и на разходите след това.

Смятам, че община Варна от доста време се справя изключително добре в тази сфера. Има много добри финансисти и анализатори и по тази причина бюджетите винаги са балансирани. Що се отнася до изразходването на средствата, контролите трябва да се залагат още при формирането на бюджета. Не мога да гласувам за нещо, което се предлага и е много хубаво, но има спорен момент в него“, категоричен е д-р Янко Станев.

Контролът за разходване на средствата, уточни той, от една страна е на община Варна и нейните контролни звена, но, от друга, на държавните звена. „Лично аз смятам, че има какво още да работим в тази посока. Местният бюджет е един от най-мощните регулатори за развитие на малкия и средния бизнес. Той създава икономическата среда, в която се развива този бизнес, а заплатите ще се повишат тогава, когато се създаде икономическа среда. Това се опитваме да направим в община Варна и програмите са заложени“, отбеляза д-р Станев.

Според него и всички партии заедно трудно биха достигнали капацитет да направят това, което народът иска. „Хората искат да живеят добре. За да живеят добре, трябва да има по-висок БВП, т.е., и те да работят повече, трябва да има по-високи доходи на населението, от там икономиката се завърта, а за град като Варна, който е локомотив на цяла Североизточна България, е с още по-голямо значение. Има какво още да се работи в тази посока, но за мен най-важно е, че пътят, по който се движим, е правилен. Трябва да си много черноглед, за да кажеш, че Варна е същата, както преди 6-7 години, или дори преди 4. Градът се развива, но имаме много да догонваме. Борим се с това да направим сериозното темпо и да държим вярната посока. Плуваме в море с поне 2-3 бала вълнение. Моралът на управлението е като хоросана в стената – стена само от тухли, като я бутнеш, пада. Ако има и хоросан – не пада“, казва д-р Станев.

Мариана Стойкова /chernomore.bg

Share

СДС-Варна, отбеляза годишнината от 4 февруари

Верни на традицията си, варненските седесари  почетоха годишнината от 4 февруари – паметна дата за българската демокрация и за СДС-Варна, чиито членове и привърженици не отстъпиха от барикадите през зимата на 1996-1997 г. След месеци на протести в цялата страна в този ден покойният Николай Добрев не осъществява мандата за съставяне на поредното правителство на БСП. Днес сините отново развяха знамена  над паметния знак, с надпис „Никога вече правителство срещу България”, който бележи края на протестите срещу управлението на БСП през 1997 г.

Преди тази развръзка България вече е доведена до дълбока политическа и финансова криза от управлението на кабинета Виденов. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици, страната изпада в безпътица. Повратен момент е потушаването на протестите пред парламента на 10 януари, когато срещу гневния народ беше хвърлена полиция и  жандармерия. Стотици са ранени.

В началото на февруари страната е изправена пред нациионална катастрофа – вихри се хиперинфлацията, за по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 350 достига до 3000 лева. Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите, икономиката е в колапс, но са стопени дълговете на т.нар. кредитни милионери, на които държавата щедро е раздавала пари, без да имат намерение да ги връщат.

Днес пред паметния знак край Варна участниците във февруарските събития от 1997 г. потвърдиха решимостта си да не допуснат бившите комунисти да си присвояват ролята на  миротворци. Да не допуснат поредната загубена битка на комунистите срещу собствения им народ да бъде покрита със забрава.

Неделчо Цанев, архивна снимка СДС-Варна

За първи път поради тежко заболяване на паметния знак не дойде доайенът на СДС-Варна, Неделчо Цанев, основател и жива памет на СДС, един от най-ревностните последователи на синята идея във Варна.

Share

Приключиха районно отчетните-изборни конференции на СДС Варна

Тази седмица приключи цикъла от отчетно-изборни конференции на петте районни организации, съгласно утвърден график от страна на областния съвет на СДС Варна.

Всички те се проведоха, в присъствието на повече от 80 % от членовете на съответните районни организации. На форумите присъстваха Д-р Янко Станев – Председател на СДС Варна и Веселин Василев – Градски секретар.

Основна тема в разискванията във всички райони се оформи и политическата теза- „Какво ще отстоява СДС в XXXXV-тото Народно събрание?“

Район Аспарухово
Район Аспарухово

По график седесарите от „ Аспарухово“ първи се събраха на 22 януари /Сряда/, където избраха за Председател доц. д-р. инж. Медиха Хамза.

Район „Вл.Варненчик“

Район „Вл.Варненчик“ ,сн.2

На следващия ден /23 януари/ в Район „Влад. Варненчик“ сините избраха за свой Председател Антон Чанев.

Район „Младост“ при регистрация на делегати

На 24 януари в Район „Младост“ гласуваха Светла Иванова да е техен Председател на районната организация.

Район „Приморски“
Район „Приморски“

Областният секретар Юрий Колев беше избран за Председател на СДС -Район „Приморски“ на 25 януари /Събота/.

Район „Одесос“

Днес 26-ти /Неделя/ инж. Илия Кафалийски беше избран за Председател на сините в Район Одесос.

Следват конференции на останалите организации във всички общини на областта. Съгласно решение на Областния съвет периодът за провеждане на форумите е от 30 януари в Аврен, Бяла, 31 януари – в общините Суворово, Вълчи дол, Аксаково, на 1 февруари предстоят форумите в Белослав, Девня, Дългопол, и Провадия.

Отчетно-изборната конференция на на варненската общинска организация на СДС ще проведе на 22 февруари.

Share

Какво ще отстоява СДС в XXXXV-тото Народно събрание?

 • СДС ще работи за създаване на условия за ускорен растеж на БВП и ще търси съгласие с другите политически сили в България, БВП да бъде удвоен в рамките на 10 години;
 • СДС ще работи за създаване на предпоставки за ускорено развитие на икономиката, което да позволи удвояване на средните доходи в рамките на 4 години;

Тези цели ще се постигнат посредством:

 • облекчаване условията за стартиране на бизнес;
 • намалявaне намесата на държавата посредством съкращаване на многобройните разрешителни, лицензионни, регистрационни, съгласувателни, уведомителни режими и т.н.;
 • намаляване на Данък дивидент от 5% на 2%;
 • намаляване на корпоративен данък печалба за ЕТ от 15% на 12%.

СДС е убеден, че тези мерки не само няма да намалят приходите в бюджета, а напротив – ще ги увеличат. Освен това ще са допълнителен стимул за нарастване както на чуждестранните, така и на родните инвестиции.

СДС е против постепенното, но постоянно увеличаване на вноските за пенсия и здраве.

СДС ще продължи да отстоява дългогодишната си позиция за отмяна на задължението първите три дни от болничните да се плащат от работодателя.

СДС е за изравняване на вноските, плащани от работодателя и работника, които продължават да са 60% за сметка на работодателите и 40% за заетите.

СДС е за приемането на механизъм при определянето на минималната работна заплата, като смята, че най-добре е това да става с въвеждането на минимална часова ставка.

СДС е за запазване на единната ставка на ДДС и е против опитите да се увеличи броят на стоките или услугите, за които се искат по-ниски ставки.

СДС ще предложи увеличаване на прага за регистрация по ДДС от 50 хил.лв. на 100 хил.лв., като се запази възможността за доброволна регистрация и под прага.

СДС е за балансиран републикански бюджет през целия 4-годишен период, т.е. разходите да бъдат равни на приходите.

СДС ще продължи да настоява размерът на бюджета, изразен в процентно отношение, да е в рамките на 35% от БВП за съответната година.

СДС ще работи за:

 • Предприемането на адекватни и работещи мерки за реформиране на сектори като здравеопазване, образование и др., за да се гарантира ефективно разходване на средствата от Държавния бюджет;
 • Ефективно разходване на бюджетни средства по сектори, а не тяхното ежегодно увеличаване, което не води до по-добри резултати;
 • Постепенно увеличаване на бюджета за отбрана, до достигане на 2% от БВП, съгласно поетия ангажимент към НАТО;
 • Ускорено приемане на България в Еврозоната, като определя този приоритет за най-важен за следващите четири години;
 • Приемането ни в Шенген и отмяната на визите за САЩ. СДС е на мнение, че работата по тези цели трябва да продължи още по-активно;
 • Ново административно деление на страната, с оглед на новите реалности. Според СДС броят на общините трябва да се редуцира до към 130-150;
 • Финансовата децентрализация на общините. В тази връзка СДС смята, че на първо време в общините трябва да остават около 20-30% от Корпоративния данък печалба на фирми, осъществяващи своята дейност в съответната община, съответно и от Данък общ доход на всички, заети в рамките на общината;
 • Широк обществен дебат относно свикването на Велико народно събрание, с цел промени в Конституцията там, където е необходимо, както и за разпускането на ВНС като институт;
 • Недопускане на изграждането на АЕЦ Белене, защото рисковете за България (екологични и финансови) са огромни;
 • Диверсификацията на доставки на газ. СДС смята, че изграждането на интерконенкторна връзка с Гърция трябва да се ускори максимално;
 • Реализирането на идеята за дялово участие в предстоящия да се изгради Газов терминал в Александруполис.

СДС ще продължи да работи за това, през втората година от майчинството паричното обезщетение да се определя в размер на 80 на сто от брутното възнаграждение за последните 24 месеца.

Share

СДС-Варна, свиква конференция на 22 февруари

Цикъл от отчетно-изборни конференции предстои в СДС-Варна, реши Областният съвет на синята партия.  Форумът на варненската общинска организация на СДС ще проведе на 22 февруари. На заседанието днес беше утвърден график за събрания в петте района на Варна. Те започват от „Аспарухово” на 22 януари, следват „Вл. Варненчик” на 23 януари, „Младост” на 24 януари, „Приморски” на 25 януари и „Одесос” на 26 януари.

Председателят на варненската организация д-р Янко Станев поздрави 14-теобщински съветници на СДС във Варненска област и подчерта, че изборът им е знак на доверие към тях и към синята партия.

Заседанието утвърди дати за конференции на останалите организации във всички общини на областта. Периодът за провеждане на форумите е от 30 януари в Аврен, Бяла, 31 януари – в общините Суворово, Вълчи дол, Аксаково, на 1 февруари предстоят форумите в Белослав, Девня, Дългопол, и Провадия.

Като основни задачи СДС-Варна, очерта провеждането на отчетно-изборните конференции, подготовка за парламентарните избори, съхраняване на кадровия и политически потенциал на синята партия и влиянието й в приоритетните сектори на политиката. СДС трябва да удържи политическото темпо, времето, в което живеем е бурно и шеметно – потъват общества, нации, държави, светът се развива с бясна скорост, каза д-р Станев. По думите му Варна, Варненска област и България трябва да отговорят на скоростта, с която се развива животът и отговорността за това е на европейското дясно политическо пространство.

Лидерът на СДС-Варна подчерта още, че като малкия партньор във формата ЕНП, СДС има своето предимство в силната си зависимост от каузата на демокрацията. Според него основната политическа цел на СДС е да има свой представител в българския парламент.

Share

Честита 2020-та година седесари !

Ръководството на СДС Варна честити на всички седесари, членове и симпатизанти новата 2020 година!

Скъпи приятели, пожелаваме ви през новата година всеки следващ ден да бъде по-добър от предишния. Вярвайте в себе си и с много воля и постоянство продължавайте все напред!

Само заедно можем да направим така, че нещата да се случват-само от нас зависи.
Бъдете живи и здрави, спокойни и вярвайте в своите сили и възможности, защото без вяра делата остават само едно пожелание.

Скъпи варненци със сини сърца, нека направим така че 2020-та да бъде годината на СДС, за нас, за варненци, за нашите деца и внуци.

И да не забравяме – нека бъдем по-добри един към друг!

Обичайте се, обичайте другите!
И бъдете щастливи, защото всеки го заслужава!

Share

„Герои на новото време“: Гвардеецът, който оглави СДС

Румен Христов изминава дълъг път от редови член до председател на Съюза на демократичните сили. Той е роден на 27 декември 1955 г. в Борово, обл. Русе. Като всеки мъж признава, че службата в казармата е била тежка. Изненадата е, че все пак освен отговорна, военната служба на Христов е била и престижна.

„Бях в гвардейската рота”, уточнява той.

Настоящият председател на СДС се гордее, че винаги е бил близо до природата и до земята, и е завършил „аграрна икономика”.

„Обичам българската земя и бе нормално да се ориентирам в тази посока”, посочва той.

По-късно бъдещият политик става магистър, доктор по икономика, извънреден професор на Югозападния университет в Благоевград, лектор в Пловдивския аграрен университет по дисциплината „Агромаркетинг“. Той е женен и има една дъщеря.

Румен Христов е убеден, че е направил верен избор преди 30 години, като се е включил в редиците на СДС.

„СДС се промени много, което е разбираемо, предвид 30-годишната ни история. Аз смятам, че това е партията, която промени България“, казва той.

В периода 1991 – 1994г. Румен Христов е заместник-министър на земеделието. Бил е съветник на президента Желю Желев по аграрните въпроси.

Два пъти е министър на земеделието – в служебните правителства на Ренета Инджова (1994 – 1995) и Стефан Софиянски (1997). От 1997 до 2002 е главен административен секретар в администрацията на президента на Република България Петър Стоянов.

„Като министър живеех в студентско общежитие. Не съм се възползвал никога от възможността, която са ми предоставяли постовете, да взема ведомствено жилище. Не съм приватизирал нищо и нямам заменки”, обяснява житейският си избор политикът.

Председателят на СДС е член на Ротари Клуб – София, както и президент на клуба за ротарианската 1997–1998 г.

От 2002 г. Румен Христов е управител и собственик на частна консултантска компания и търговски дружества. На 29 ноември 2009 г. на вътрешнопартийните избори той е избран за заместник-председател на СДС от Северен Централен регион. В качеството му на заместник-председател на СДС, политикът е част от групата на Реформаторския блок, на която президентът Плевнелиев връчи третия проучвателен мандат на съставяне на правителство в 43-ото Народно събрание.

На 7 юли 2018г. Румен Христов е избран за председател на СДС.

„Вижте, първата задача, която си поставих, е да постигна консолидация в партията след тези не много приятни процеси, които се случиха при нас. Има емоции, значи сме живи. Смятам, че успяваме да постигнем тази консолидация, гледаме в една посока. Що се отнася до това каква е политиката – тя не се прави само от председателя, за нея отговаряме всички членове на Националния съвет. Политиката е свързана с ориентацията на СДС – ние сме проевропейска партия, ние сме за задълбочаване на интеграционните процеси в ЕС и НАТО. Ние смятаме, че сме гаранти за необратимостта на тези процеси и че България няма алтернатива освен членството в ЕС и НАТО. Работим и за това България да стане член на еврозоната и на Шенген. Смятаме, че СДС, който бе в основата на голямата промяна –трансформацията на държавата ни от тоталитарна и централно планирана икономика към демократична държава с пазарна икономика – кой ако не СДС ще отстоява тези демократични устои, на кого му прилича повече, отколкото на СДС? Тази политика ще отстояваме и в бъдеще”, коментира перспективите пред СДС нейният председател.

Когато днес партиите говорят за увеличаване доходите на гражданите, Румен Христов обяснява защо идеята на СДС затова е по-различна.

„Направихме две обсъждания – едното в Стара Загора в много широк кръг, другото в София, за увеличаването на доходите. А именно – създаването на условия за работеща икономика, увеличаването на БВП не с 3.7, а със 7 процента, освобождаването на малките, средни и големи фирми от опекунството на чиновниците, промени в съдебната система, която да гарантира на чуждестранните инвеститори, че когато инвестират тук, те ще получават бързо и справедливо правораздаване… Та в тази посока виждаме развитието на България – работеща икономика, незадушавана от чиновниците, създаване на условия като примерно инфраструктура, защото Северна България бе загърбена за сметка на Южна и липсата на инфраструктура доведе до изоставането на Северна България. Съотношението на публични и частни инвестиции Северна-Южна България е 10:1”, изтъква политикът.

Призивът на Румен Христов към неговите съпартийци е за връщане към корените на съюза отпреди 30 години.

„Ще работим за връщане към нашата идеология, мечти, надежда за един по-добър живот. При нас емоциите винаги са били силни, но ние горим с идеята за СДС и накрая винаги успяваме да съхраним духа си”, изповядва политикът, според който „пак е време за СДС”! /tribune.bg

Share

Сайтът използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките

Политика относно "бисквитките" ("cookies")
Cookies и как ги използваме
Тези правила описват как използваме Cookies и подобни на тях файлове и технологии в своите уебсайтове, напр. Local Shared Objects, известни и като "Flash cookies", web beacons и т.н. Ние ги наричаме с общото наименование "Cookies". Ако посетите нашите уебсайтове и настройките на браузъра ви приемат "Cookies", ние считаме, че приемате да използваме "Cookies“.
Какво представляват "Cookies" и как работят те?
"Cookies" са малки файлове, които се изпращат до компютъра ви от уебсайтовете, които посещавате, и се съхраняват на него. "Cookies" се съхраняват във файловата директория на браузъра ви. Следващия път, когато посетите същия сайт, браузърът прочита "Cookie" и предава информацията на уебсайта или елемента, който първоначално е задал "Cookie". За да научите повече за тези технологии и как работят те, моля, посетете например сайта allaboutcookies.org.
Защо използваме Cookies?
Използваме Cookies в сайта, за да ви осигурим по-лесна работа. В следващия раздел ще можете да прегледате своите опции за управление на Cookies.
Основни функции
Тези Cookies са от съществено значение за функционирането на нашия уебсайт и ключови за улесняването на работата ви с тях. Можете да навигирате без прекъсвания, тъй като ще бъдат запомнени например избраните от вас език и държава, а удостоверяването за някои части от домейна ще бъде запазено.
Подобряване на сайта
Тези Cookies ни позволяват да подобряваме своите уебсайтове, като събират информация за това, как се използват те. Ние анализираме данни, за да установим например броя на уникалните потребители, четящи дадена статия (за да знаем кои материали са популярни), или дали даден видеофайл е бил изгледан докрай или само до средата. Също така се интересуваме къде се получава достъп до нашето съдържание, за да знаем как да организираме сайтовете си за оптимално удобство на потребителя. Броим кликванията върху "Like" и "Tweet" и следим какво съдържание от сайтовете ни е било споделяно или използвано като препратка.
Персонализация Тези Cookies ни помагат да направим съдържанието възможно най- персонализирано, като например ви показваме целеви банери или подходящи препоръки. Проучваме какъв тип препращане е било използвано, за да бъдат достигнати нашите сайтове, например имейл кампания или връзка от препращащ сайт, така че да изчислим ефективността на своите промоции и рекламни кампании.

Как мога да управлявам Cookies? Можете да прегледате наличните опции за управление на Cookies в своя браузър. Браузърът може да бъде използван за управление на Cookies, свързани с основни функции, подобряване на сайта, персонализация и рекламиране.

Различните браузъри използват различни
начини за деактивиране на Cookies, но обикновено те се намират в менюто Tools или Options. Можете да прегледате и менюто за помощ на браузъра си. Освен че управляват Cookies, браузърите обикновено ви позволяват да контролирате файлове, подобни на Cookies, например Local Shared Objects, като активирате режима за поверителност на браузъра си.
Колко време пазим информацията? Това зависи от типа на Cookies. Валидността на сесийните Cookies изтича, когато затворите браузъра. Постоянните Cookies, включително Local Shared Objects (“Flash cookies"), обикновено са с валидност от два месеца до няколко години.
Възможно е деактивирането на Cookies да ви попречи да използвате определени зони от уебсайта. Ако изтриете своите Cookies от браузъра, възможно е да се наложи да преинсталирате Cookies за отказване.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас на e-mail:
office@sdsvarna.net,Адрес:Варна, бул. "Княз Борис I" 46,Тел:052 600 665

Затвори