Категория: Новини от Варна

Обръщение на Д-р Янко Станев- Председател на СДС-Варна

Уважаеми варненски седесари,

Време е е за поемане на отговорност не само за СДС, а и за бъдещето на Родината. Така, както СДС го направи, за да застане България ясно в Европа. Сега е нужно да си подредим къщичката и най-вече стандарта на живот, защото това е нужно на Народа. Уверен съм, че СДС-Варна знае и може да направи това, за което сме се готвили и решавали в политически план.

Знам, уважаеми седесари, за вашия висок морал и отговорност, с които се гордея.

Преди точно 4 години приех да водя СДС-Варна именно заради това. Бяхме принципни и последователни, и днес нашата политическа линия се приема от много седесари в страната. Днес Ви обещавам, че каквото усилие и жертви да се наложат, аз съм готов. Вярвам и във Вашата готовност и вяра, за да изпълним задачата си.

Желая Ви хубави дни, здраве и успехи!
СДС има нужда от нас!

Д-р Янко Станев -Председател на СДС-Варна

Share

Нужна е искра в СДС-Провадия

адв.Коста Владимиров
В община Провадия има демократично мислещи хора, има потенциал за градеж в местната организация. Но хората са обезверени, нужна е искра, заяви председателят на общинската организация на СДС в Провадия Коста Владимиров. По думите му причина за това състояние е прекъсната традиция СДС да е втора политическа сила в общината, а от два мандата насам да няма свой представител в общинския съвет. Владимиров изрази увереност, че седесарите в града ще положат всички усилия, за да разширят влиянието на демократичната идея сред съгражданите си и да завоюват подобаващо представителство в структурите на местната власт.

Владимиров е кореняк провадиец, възпитаник на Юридическия факултет на варненския Технически университет, член на столичната адвокатска колегия. Професионалната му биография включва два мандата като съветник в общинския съвет в Провадия, работил е и като експерт в дирекцията по европейски въпроси и международно сътрудничество в община Варна.

Общинската организация в Провадия в понеделник беше символичен домакин на първото от цикъла изнесени заседания на областния съвет на СДС-Варна. Участниците изслушаха докладите и анализите на председателите на общинските организации от Варненска област. Бяха обсъдени моделите за стратегическото явяване на местни избори, както и създаването на предизборни щабове. Обсъдено бе явяването на Евроизбори. „СДС винаги е подкрепяло политики, от които хората да живеят по-добре, политики, в които има градеж. Варненската областна организация продължава да смята, че самостоятелното явяване на национални избори ще бъде единственият точен измерител на авторитета, силата и необходимостта от реформи в СДС” , подчерта председателят на Варненската организация д-р Станев. Представителите на общинската организация в Аврен и Суворово подчертаха, че основното за седесарите е честта и лоялността. Информация за темите на предстоящия в края на седмицата Национален съвет представи Валентин Станев, член на НИС от Североизточния регион.

Преди заседанието Областният съвет на СДС поднесе цветя на паметника на жертвите на комунистическия терор в Провадия. Пред надписа „Те вярваха в Бог и обичаха България” седесарите почетоха паметта на разстреляните учители, адвокати, и интелектуалци, кметове, представители на местната власт, полицейски служители и стражари. „Днешната дата 4 февруари е паметна не с отказа на комунистите да усвоят втори мандат, не с нашата победа над комунизма, нито с това, че сме взели властта. На тази дата през 1997 г. ние и всички демократично мислещи хора в България спряхме колебанието на страната между Изтока и Запада и направихме необратим пътя на България към Европейския съюз и НАТО. Не управниците, а народът, суверенът на България”, подчерта председателят на СДС-Варна д-р Янко Станев.

Share

Областният съвет на СДС заседава в Провадия

Областният съвет на СДС поднесе цветя на паметника на жертвите на комунистическия терор в Провадия. Пред надписа „Те вярваха в Бог и обичаха България” седесарите почетоха паметта на разстреляните учители, адвокати, и интелектуалци, кметове, представители на местната власт, полицейски служители и стражари. „Днешната дата 4 февруари е паметна не с отказа на комунистите да усвоят втори мандат, не с нашата победа над комунизма, нито с това, че сме взели властта. На тази дата през 1997 г. ние и всички демократично мислещи хора в България спряхме колебанието на страната между Изтока и Запада и направихме необратим пътя на България към Европейския съюз и НАТО; Не управниците, а народът, суверенът на България”, подчерта председателят на СДС-Варна д-р Янко Станев.

Вечерта в Провадия се проведе първото от цикъла изнесени заседания на областния съвет на СДС. Бяха изслушани докладите и анализите на председателите на общинските организации от Варненска област. Бяха обсъдени моделите за стратегическото явяване на местни избори, както и създаването на предизборни щабове. Обсъдено бе явяването на Евроизбори. „СДС винаги е подкрепяло политики, от които хората да живеят по-добре, политики, в които има градеж. Варненската областна организация продължава да смята, че самостоятелното явяване на национални избори ще бъде единственият точен измерител на авторитета, силата и необходимостта от реформи в СДС” , подчерта председателят на Варненската организация д-р Станев.

Представителите на общинската организация в Аврен и Суворово подчертаха, че основното за седесарите е честта и лоялността. Информация за темите на предстоящия в края на седмицата Национален съвет представи Валентин Станев, член на НИС от Североизточния регион.

Share

СДС-Варна, отбеляза годишнината от 4 февруари

Варненските седесари развяха знамена над паметния знак, с надпис „Никога вече правителство срещу България”, който бележи края на протестите срещу управлението на БСП през 1997 г. Така те почетоха годишнината от 4 февруари – паметна дата за българската демокрация и за СДС-Варна, чиито членове и привърженици не отстъпиха от барикадите през зимата на 1996-1997 г. След месеци на протести в цялата страна в този ден покойният Николай Добрев не осъществява мандата за съставяне на поредното правителство на БСП.

Преди този акт България вече е доведена до дълбока политическа и финансова криза от управлението на кабинета Виденов. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици, страната изпада в безпътица. Повратен момент е потушаването на протестите пред парламента на 10 януари, когато срещу гневния народ беше хвърлена полиция и жандармерия. Стотици са ранени.

В началото на февруари страната е изправена пред нациионална катастрофа – вихри се хиперинфлацията, за по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 350 достига до 3000 лева. Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите, икономиката е в колапс, но са стопени дълговете на т.нар. кредитни милионери, на които държавата щедро е раздавала пари, без да имат намерение да ги връщат. Днес пред паметния знак варненските седесари и участниците във февруарските събития от 1997 г. потвърдиха решимостта си да не допуснат бившите комунисти да си присвояват ролята на миротворци. Да не допуснат поредната загубена битка на комунистите срещу собствения им народ да бъде покрита със забрава.

Д-р Янко Станев: Този камък има само едно значение – България едва на 4 февруари 1997 г. осъзна, че няма как повече да шикалкави и да отлага по различни поводи пътя, който СДС определи още през 1990 г. – път към Европейския съюз и НАТО. Събитията от тази дата бяха осъзната лудост, различна емоция, паметни мигове, които не се случват често в един живот. Ако ги нямаше хората по барикадите, не се знае дали заради задкулисни игри по партийни централи и по институции щеше да се стигне до промяна в курса на България. Горд съм, че съм част от този процес.
За България тук е единственият знак, че сме скъсали с комунизма. Самата БСП разбираше, че не може повече така. Имаше тогава идея за национална доктрина за независимата държава, като една Швейцария например. Но разграждането на държавността не позволи това да се случи, можеше да се стигне до ниво на омразата, която пречи на хората да живеят заедно.

Share

СДС-Варна почете жертвите на мракобесния комунистически режим

Варненските седесари почетоха 1 февруари – ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, който се чества на тази дата по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). В 13,00 часа сините във Варна, положиха венец и почетоха с едноминутно мълчание многобройните жертви на мракобесния режим.

1-ви февруари е тъжен ден за България. На тази дата е избит цветът на нацията, а палачите все още не признават паметта на жертвите си. Събираме се тук на тази дата, защото тези събития не бива да бъдат забравяни. Те трябва да се помнят. Затова сме тук днес, за да помним„- каза областният председател на СДС във Варна Желез Железов пред събралите се членове и симпатизанти на Синята партия.

Съжалявам само, че за последните близо 30 години не успявахме да наложим отбелязването на тази дата, превърнахме я в традиция едва през последните 7-8 години. Мир на душите на всички жертви на комунизма„-допълни Д-р Янко Станев, председател на градската организация на СДС в морската столица.

Малко история:

Защо се чества точно на 1 февруари ?

На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт за 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици). На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

След 10 ноември 1989 историците публикуваха телеграмите на Георги Димитров от Москва от декември 1944 до април 1945 с разпореждания до ЦК на Комунистическата партия, сред които се открояват две забележителни „препоръки“: „Никой не трябва да бъде оправдан“ (21 декември 1944, написана на руски!) и „И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля“ (януари 1945).

Резултатът е уникален: Докато Нюрнбергският трибунал постановява едва 14 смъртни присъди на висши нацистки функционери, а в Япония – 9,

„народният съд“ убива общо 2730 българи.

Народният съд слага началото на „законната чистка“

От 20 декември 1944 до 2 април 1945 г. са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 10 919 от задържаните са повдигнати обвинения, съдбата на много от останалите е неизвестна. Произнесени са 9155 присъди. Освен 2730-те осъдени на смърт 1305 души получават доживотен затвор.

Съставите на Народния съд, обвиняемите и присъдите се определят на практика от централното и местните ръководства на комунистическата партия. От „народните съдии“ не се изисква дори юридическо образование или квалификация. Адвокати масово отказват от страх да поемат защитата на арестуваните.

От 2011 за първи път 1 февруари официално се отбелязва в България като Ден на почит към жертвите на комунистическия режим. Решението за това е взето от правителството на 19 януари, а предложението е на двама президенти – Желю Желев (1992 – 1996) и Петър Стоянов (1997 – 2002).

Share

Отдаваме почит на жертвите на комунизма

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Тази година се навършват 74 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Припомняме, че Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

Share

Варна с рекорден бюджет за 2019 г. без повишаване на данъците /Звуков файл/

Интервю на зам-председателя на общинския съвет д-р Янко Станев в предаването „Зала пленарна“ на Дарик радио 

– Д-р Станев, как започва годината за варненския общински съвет и за Вас?
– С бюджета. Тя започва винаги с бюджета, тъй като до края на януари трябва да сме готови. Още повече, че тази година има някои промени като например данъкът за автомобилите. Дори и да не бъдат променени, трябва да бъдат потвърдени, регулирани и приети до края на януари, за да може гражданите да плащат.

– Как ще коментирате това, че бюджетът за 2018 г. беше намален с 10 млн. лв., а проектът за тази година ще е почти половин милиард?
– Актуализирахме с 10 млн. лв. надолу, защото не можахме да усвоим част от средствата, които бяхме планували. Освен това имаше няколко дефицита, които финансирахме, а и извършихме някои процедури, които наложиха това намаление в макрорамката. Тук обаче не става въпрос за намаляване на приходите, а е чиста технология. Като цяло парите за 2018 г. в актуализацията са изпълнени на 102 процента, изпълнили сме своите задачи, а това е най-важното. Средствата не са загубени, а преминават за тази година. Например 40 млн. лв. тази година ще похарчим отново за бул. „Левски“.

– Това допълнителни средства ли са?
– Не, част от общата сума. Тази година бюджетът на Варна ще бъде около 406,7 млн. лв. Не говоря на този етап с точни цифри по две причини – първо, нямаме още отчет за миналогодишния и рискуваме за едни хиляда лева да променяме всичко. И второ, проектът днес влиза в общинския съвет и не всички детайли са уточнени. А вече как ще го приемем, е вече друга тема. 406 млн. лв. – това е рамката, и като сложим към нея европрограмите, които са около 90 млн. и 7-800 хил. лв., става една цифра от почти 500 млн. лв. Това е…божествено.

– Така ли го оприличавате?
– Като финансист. Защото ако изкарам от папките цифрите през годините назад, цифрите за дълговите инструменти, ще се види, че това е един доста сериозен напредък. И най-важното е, че не се дължи на увеличение на данъци и такси, които плащат гражданите и фирмите. Дори понякога се дразня, че местните приходи са с по-малък ръст отколкото и се иска. Въпреки че Варна чисто механично нараства като население, въпреки че икономически се развива добре, безработицата е не повече от 2 процента. Но, вижте, това са реалностите, битката сега е за по-високи доходи. Колкото по-голяма е макрорамката , парите, които ще влязат в града, толкова повече това ще корелува с доходите на хората.

– Не мога да не Ви попитам защо при такъв рекорден бюджет, който ще похарчим тази година, се налага да вземаме заем?
– Винаги съм бил фен на заемите, защото вземаш пари при едни прекрасни условия, не искам въобще да коментирам условията – те са перфектни. Банките ни уйдисват, всички кредитни институции са се уверили, че ние сме най-изрядният длъжник към всички банки. Колкото пъти досега сме взимали кредити, толкова пъти е било много изгодно. Освен този аргумент тази година се ръководим и от това, че имаме няколко европроекта, които трябва да изпълним. Ще се постарая да ги изброя: това е рибарското пристанище, спортният комплекс в четвърти микрорайон във Владиславово, спортният комплекс в кв. Виница,, на ул. Студентска, това са спортните площадки за 6-7 млн. лв. в училищата, площадки за игра в детските градини и яслите. Всичко възможно използваме за спортни съоръжения.

– Целево за тези обекти теглим заеми?
– Целево, защото ние по европроектите вземаме средства, но условията изискват и да дофинансираме. Затова теглим средства, а не да си правим някаква собствена рисунка. За всичко това, което спе планирали, сметката излиза, че ще доплатим 20-30 процента от общата сума за реализация.

– Тоест общината сега си плаща на сто процента, а след това…
– Не, не, ще обясня. Например сключваме договор за заем от 7 млн. лв., от които 2,5 млн. лв. ще платим ние, а останалите ще плати европрограмата. И ние, и европрограмата си погасяваме средствата по един и същ график. Не е казано ние да плащаме, а те да възстановяват. Има социални проекти, в които плащаме парите предварително, но това са по 200-300 хил- лв. и следва ни се възстановява, но това е друг тип. Тука банковата институция си финансира строителството.

– Няма ли как за се вземат образно казано сухи пари от бюджета, а не да се теглят заеми?
– Тогава ще лишим варненци с 37 процента от бюджета за образование, от парите за здравеопазване…Напротив, там трябва да стоварим още по-големи рамки, за да може да се подобри жизнената среда. Вижте – тази година Варна ще бъде европейски град на спорта. Приоритетите ни са спорта, образованието, туризма – Варна град на четири сезона. Всички тези кредити, които теглим, правят града привлекателен през четирите сезона, правят го град на спорта и на младежта. Това не са случайни ходове, не сме се концентрирали да правим ремонти на училищата, защото ще вземем едни пари и ще имаме големи дертове, че децата учат на две смени. Правим го, защото това е цялостната визия за развитие на община Варна. Ако примерно имаме 406 млв. Лв. бюджет и от данъците вземем 81-82 млн. лв. и от таксите 84-85млн., ние тези средства ще ги изхарчим за поддръжка на съществуващите системи. Например 75 млн. лв. за изграждане на пътна инфраструктура…кога е било това.

– Бяха изказани мнения в общинския съвет, че не стигат парите за завършване на бул. „Левски“ и ще се наложи дофинансиране. Това как ще коментирате?
– Нямам такива изчисления. Но с моите скромни 29 г. в местната власт ще ви кажа, че ако се наложи, ще дофинансираме не, ами песен ще пеем. Мисля, че към този момент не се налага такова нещо. Ще бъда обаче по-директен, гледал съм сметките и ще кажа нещо, което не съм казвал никъде публично. Независимо от първоначалния проект, някои неща бяха доста променени. Строителите да слушат внимателно – кръстовището на „Левски“ и „Владислав“ е проектирано 800 – 1200 кв. м, а изпълнено 3 800 кв. м, защото искаме да е с европейско качество. Въпреки това сме разплатили проектната стойност, не повече. Горното кръгово също планирано за 800 квадрата, стана 2,2 хил. кв. м, плащаме го по цените, по които са сключени договорите.
Тук искам да подчертая нещо много важно – строителните фирми са почтени и те строят града, а не го събарят. Фирмите по чистотата са почтени и чистят Варна, а не я мърсят. Понякога като чуя отношението към тези фирми, кипвам. Те не са безгрешни, ние тука с вас и всички, които критикуват са безгрешни, белички, като последователите на Дънов.

– Добре, аз няма да споря с Вас, че чистят града, ама достатъчно чист ли е той?
– Естествено, че не е достатъчно чист. Ако говорим за план-сметката за чистотата от 28 млн. лв., ще Ви кажа: да, тя отново е дебалансирана заради завода за преработка на отпадъците. В цял свят заводите плащат, за да взимат боклук, на нашия завод ние му плащаме да преработва по около 300 т на ден. Този завод е нашата гордост, не искам да го оплювам. Казвам само, че този, който е подписал договора навремето през 2007 г. без решение на общинския съвет, той е причината за днешната ситуация.

– За бившия кмет ли говорите. 
– Не е подписан и от него, подписан е от някакъв главен секретар или зам.-кмет, докато кметът е бил в предизборна кампания. Не си спомням името, но този въпрос е приключил, юристите са се произнесли. Но той дебалансира, това са 10 млн. лв. всяка година, 12 млн. с ДДС.
Да, този завод е гордост, той спаси Варна от криза. Но в момента заради този разход нямаме средства, за да технологизираме онова, което Вие наричате сметопочистване. Никой не може да ме убеди, както твърдят някой чиновници, че с малко пари може да се чисти много. На човек от населението смятах, не на площ, в Бургас харчат два пъти повече отколкото тук във Варна. Срещу 23 лв. на човек в Бургас, стоят едни 11 лв. на човек във Варна. Не съм експерт в това, но умирам от смях като прочета някоя глупава заповед, в която се казва, че в един и същи ден не можело улицата да се стърже от калта, да се премете и да се измие. Добре бе, ако тази уличка, дето сме тук ние с Вас , защо точно да не можем да осигурим да вдигнат всички коли, да я почистят и да я измият, а да чакаме утре. Ами утре като минат два камиона да я замърсят…..

– Новите съдове обаче като че ли сдават багажа, изпочупени са?
– Аз винаги съм бил привърженик на металните съдове, но в Европа са пластмасови. Аз ли ги чупя или Вие…чупят ги пак наши хора. И с металните същата е картинката – панти, пружини, то е талант това да се троши по такъв начин.

– Предвидени ли са средства в тези почти 30 млн. лв. за подмяна на съдовете?
– Има средства, има. В договорите с фирмите са им вменени задължения. Общината има много сериозни договори, много сериозна документация. За мен най-важното е променя се отношението, винаги , бил съм 10 г. кмет, знам за какво става въпрос – чиновник, който смята, че фирмата по чистота замърсява града, той пречи на кмета, на общинския съвет и на всички останали. Чиновник, който смята, че строителната фирма не строи, ами руши града, прави същото. Не казвам, че фирмите са целите в бяло, но това са хората, с които трябва взаимно да уреждаме нормите, а норма не може да се налага без взаимно уважение.

– Нова тема – трябва ли да се увеличи цената на билетчето за градския транспорт и в същото време трябва ли да се повишат цените на таксита?
– Питате грешния човек. Правилният е сред всички останали, но аз съм грешният. Мои са изказванията, че ако искаме да печели „Градски транспорт“, както на всяка сесия питат и аз отговарям: добре, правите билетчето например 2,15 лв. и мачът свършва. Естествено никога няма да стане 2,15 лв, защото се страхуват от избирателите си. И с право. Какъв тип нова услуга ще предоставим висококачествена, че да вдигнем цената два пъти. Освен цената на горивата, от 2005-6 г. е последната цена. Личното ми мнение е, че цената на билетите във Варна трябва да се регулира, но за съжаление това няма да ми донесе избиратели, но пък съм от тези, които не им пука много. Най-голямата тактика в политиката е да подмамваме хората с малко, с още малко и да не правим реформите, които са необходими.
В конкретния случай смятам, че не сме направили все още нито транспортната схема, нито е завършен интегрираният градски транспорт, нито улиците са обновени/трябват още 500-600 млн. лв.. Едва тогава можем да бутаме цената. Ето тази година 75 млн. за улици, догодина пак 75 млн… то времето бързо минава.

– Да де, но ако през това време едни оправяме, други…
– Не ме дърпайте днес, знам за какво говорите, за качеството на ремонтите… Днес е Антонов ден, не искам да говоря за тези неща, освен това не бивало на днешния ден да се подработват дълги тези. Тази година ще направим примерно бул.“Левски“, „Първи май“, рибарското пристанище, ул. „Рачинска“, ул. „Флора“, кръговото на „Св. Константин“, много други обекти в строителната програма.
Второто, за което ме питате – цената на такситата – аз съм много десен човек и недоумявам какви са тези регулатори в България. Повече от всичко мразя ДКЕВР и подобни. Как така казвам аз на един бизнес колко му е минималната и колко максималната цена. Е това няма да го разбера никога, по-лошото е, че и бизнесът не го разбира. Имат и сериозни аргументи, но имат и несериозни. Да, има корпоративен регулатор, но… да ме заведат в Европа и да ми покажат в колко такива държави имат регулатори. България не е малка държава, тя е 13-та в ЕС от 27 членки, това не е малка държава.

– Хвърляте ме в размисъл, обаче няма как да минем без политически въпроси. Година на избори – ориентирате ли се вече като председател на СДС във Варна?
– Ще се явяваме на избори.

– Самостоятелно?
– Винаги съм бил за това и съм последователен. Сега сериозно да го кажа – винаги съм смятал, че коалициите преди избори са нещо порочно, не защото хората са порочни, защото нуждата ги кара да правят това. Те са измамни за това какво ще правят след изборите. Аз няма как да бъда примерно в коалиция с ДСБ. Автентичното дясно е СДС и предатели. И ДСБ и всички останали в дясно са предали СДС. Много трудно е да се разбирам с предатели. Могат да си говорят къде съм бил, що съм бил. Но са слаби защото вече 15 г. не дават никакви доказателства за приноса си към Варна и към България. Моята теза е, че СДС трябва да се яви самостоятелно, в края на краищата е въпрос на чест да покажеш какво можеш. СДС днес е в лек възход, гледам, че Румен Христов добре се котира по медиите, хората имат огромно доверие в нас, което не е намерило израз в желание за гласуване още. Не смятам, че дясното трябва да се обединява, въобще не искам да чувам такива фалшименти. Обаче след като влезе в парламента, десницата, независимо кои ще влязат, трябва задължително все едно че са братя, все едно че животът им е започнал заедно и ще завърши заедно.

Чуйте и звуковия файл:

Share

Бюджетът на Варна за 2019г. е почти половин милиард

Исторически рекорден ще е тазгодишният бюджет на община Варна, заедно с привлечените средства по европрограмите той ще приближи половин милиард лева. Това заяви в ефира на Дарик радио зам.-председателят на общинския съвет д-р Янко Станев. По думите му най-голямото постижение обаче е не високата макрорамка, а фактът, че е постигната без да се увеличава данъчната тежест за гражданите и за фирмите.

Очакваните приходи са разчетени за 406,7 млн. лв. Други 90,7 млн. ще бъдат привлечени от европейските програми, по които ще се финансират важни за града инфраструктурни проекти. Сред най-значимите д-р Станев посочи изграждането на ново рибарско пристанище в Аспарухово, спортен комплекс във „Вл. Варненчик“, в кв. „Виница“, на ул.“Студентска“, плюс спортни площадки в десетки варненски училища.

Според зам.-председателя на общинския съвет амбициозна е и капиталовата програма на общината, в която 75 млн. лв. са предназначени за реконструкция и разширяване на пътната инфраструктура, а на 28 млн. лв. възлиза план-сметката на функция чистота.

Бюджетът продължава традицията да способства за развитието на Варна както като местна икономика, така и като разрастващ се по население град, обобщи д-р Станев. И добави, че политическата битка занапред трябва да бъде фокусирана върху условията за повишанате на доходите на хората.

Очаквайте подробности.

Share

СДС-Варна, е за обединение на дясно-консервативния и патриотичния сектор

Градският съвет на СДС-Варна, на свое редовно заседание прие политически решения, свързани с проектоплан-графика за календарните събития през 2019г. и на предизборния щаб на партията. Правят впечатление двете конференции – общинска и областна, предложени от областното и общинско ръководство на сините, както и ясната стратегия на изпълнение на визията на СДС-Варна, за местните избори 2019.

Акцент в платформата 2019 е гордостта, че СДС е исторически наследник на всички, които са се борили и са заплатили най-висока цена срещу комунистическия модел за развитие на страната, както и връщането на морала в живота като единствена гаранция за икономическото развитие на държавата и за изпълнение на визията на СДС в национален план – европейски граждани с европейски доходи.

Синият актив вдигна първата наздравица за 2019г. и си пожела все така достойно представяне на местната организация на предстоящите европейски и местни избори.

Share

Градският секретар на СДС Варна Веско Василев, влезе в ледените води на река Тунджа

В ранното утро на Богоявление традиционното мъжко хоро влезе в ледените води на река Тунджа, там беше и градският секретар на СДС-Варна Веско Василев, който сподели в личния си фейсбук профил „Едно от най големите преживявания в моят живот. Българите сме корав народ! Гордея се, че съм българин!!!“

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Share

Сайтът използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките

Политика относно "бисквитките" ("cookies")
Cookies и как ги използваме
Тези правила описват как използваме Cookies и подобни на тях файлове и технологии в своите уебсайтове, напр. Local Shared Objects, известни и като "Flash cookies", web beacons и т.н. Ние ги наричаме с общото наименование "Cookies". Ако посетите нашите уебсайтове и настройките на браузъра ви приемат "Cookies", ние считаме, че приемате да използваме "Cookies“.
Какво представляват "Cookies" и как работят те?
"Cookies" са малки файлове, които се изпращат до компютъра ви от уебсайтовете, които посещавате, и се съхраняват на него. "Cookies" се съхраняват във файловата директория на браузъра ви. Следващия път, когато посетите същия сайт, браузърът прочита "Cookie" и предава информацията на уебсайта или елемента, който първоначално е задал "Cookie". За да научите повече за тези технологии и как работят те, моля, посетете например сайта allaboutcookies.org.
Защо използваме Cookies?
Използваме Cookies в сайта, за да ви осигурим по-лесна работа. В следващия раздел ще можете да прегледате своите опции за управление на Cookies.
Основни функции
Тези Cookies са от съществено значение за функционирането на нашия уебсайт и ключови за улесняването на работата ви с тях. Можете да навигирате без прекъсвания, тъй като ще бъдат запомнени например избраните от вас език и държава, а удостоверяването за някои части от домейна ще бъде запазено.
Подобряване на сайта
Тези Cookies ни позволяват да подобряваме своите уебсайтове, като събират информация за това, как се използват те. Ние анализираме данни, за да установим например броя на уникалните потребители, четящи дадена статия (за да знаем кои материали са популярни), или дали даден видеофайл е бил изгледан докрай или само до средата. Също така се интересуваме къде се получава достъп до нашето съдържание, за да знаем как да организираме сайтовете си за оптимално удобство на потребителя. Броим кликванията върху "Like" и "Tweet" и следим какво съдържание от сайтовете ни е било споделяно или използвано като препратка.
Персонализация Тези Cookies ни помагат да направим съдържанието възможно най- персонализирано, като например ви показваме целеви банери или подходящи препоръки. Проучваме какъв тип препращане е било използвано, за да бъдат достигнати нашите сайтове, например имейл кампания или връзка от препращащ сайт, така че да изчислим ефективността на своите промоции и рекламни кампании.

Как мога да управлявам Cookies? Можете да прегледате наличните опции за управление на Cookies в своя браузър. Браузърът може да бъде използван за управление на Cookies, свързани с основни функции, подобряване на сайта, персонализация и рекламиране.

Различните браузъри използват различни
начини за деактивиране на Cookies, но обикновено те се намират в менюто Tools или Options. Можете да прегледате и менюто за помощ на браузъра си. Освен че управляват Cookies, браузърите обикновено ви позволяват да контролирате файлове, подобни на Cookies, например Local Shared Objects, като активирате режима за поверителност на браузъра си.
Колко време пазим информацията? Това зависи от типа на Cookies. Валидността на сесийните Cookies изтича, когато затворите браузъра. Постоянните Cookies, включително Local Shared Objects (“Flash cookies"), обикновено са с валидност от два месеца до няколко години.
Възможно е деактивирането на Cookies да ви попречи да използвате определени зони от уебсайта. Ако изтриете своите Cookies от браузъра, възможно е да се наложи да преинсталирате Cookies за отказване.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас на e-mail:
office@sdsvarna.net,Адрес:Варна, бул. "Княз Борис I" 46,Тел:052 600 665

Затвори