Архив за месец: февруари 2019

Младежи от СДС-Варна обсъдиха участието си в различни граждански инициативи

В централата на СДС Варна студенти, симпатизанти на синята партия се събраха, за да споделят своите идеи и виждания за реализирането на младите хора и участието си в различни граждански инициативи.

Една от основната тема беше и различните възможности за привличане на повече млади хора за каузата на синята партия в морската столица и участието им в повече местни инициативи.

Сините младежи се справят прекрасно и са изключително активни, но това НЕ значи , че не трябва да се стремим да привлечем нови членове.Ние трябва да запознаем младите за възможностите , които им се предлагат в България. Необходимо е да засилим присъствието си на местно ниво. Трябва да действаме всички заедно, като едно семейство“ -сподели председателят на МСДС-Варна Георги Спасов

Share

СДС-Варна, номинира Румен Христов и Антон Койчев за евролистата

Лидерът на СДС Румен Христов и лидерът на софийската организация д-р Антон Койчев са варненските номинации за евролистата на синята партия, реши Градският съвет на СДС-Варна.

Самостоятелното участие в евроизборите е първи вариант, а не спасителен пояс, потвърди застъпваната от три години позиция на сините край морето председателят на варненската организация д-р Янко Станев.

В случай, че НС на СДС приеме коалиционен вариант, варненските представители в НС да гласуват в следната последователност:

  • формат Европейска народна партия,
  • формат по консервативно-патриотичния модел, записаха в друго решение членовете на синия актив във Варна.

На заседанието беше утвърден и графикът за работа на областния предизборен щаб за европейския вот през май. Щабът ще се оглавява от областния председател на СДС, областния секретар и членове – председателите на общинските организации от областта.

Друга тема в дневния ред на заседанието бяха предстоящите през есента местни избори. Там СДС-Варна, не отстъпва от принципната си позиция за самостоятелно участие. Решено бе СДС да издигне или подкрепи кандидатура за кмет на Варна и районни кметове отново в ЕНП-формат. Утвърдени бяха имената на общинския предизборен щаб за Местни избори 2019, както и локацията на щабовете в петте района на Варна. За председател на щаба беше избран Камен Харизанов.

До 30 март СДС-Варна, ще е готова с проектолистата си за общински съветници.  Поредното подреждане на кандидатите ще бъде направено чрез система от критерии и отворени вътрешни избори. Те трябва да бъдат проведени не по-късно от  месец май, а окончателното утвърждаване на листата да приключи до месец юни.

Очертани бяха и основните компоненти на кампанията – методическият подход лице в лице, иновативни медийни технологии, чрез които да се търси електорална подкрепа за решаване на конкретни въпроси на Варна и варненци, обвързани с конкретни срокове, както и политическия модел „Европейски граждани с европейски доходи”.

Share

Трите тайни фалита на БКП и Тодор Живков

Никита Хрушчов (вляво) и Тодор Живков се усмихват доволни по време на официалната визита на съветския комунистически лидер през 1962 г. в България. Хрушчов е доволен, че е прибрал българското злато, а Живков, че е спасил поста си без никой да разбере, че е подарил на руснаците златния резерв при първия фалит на своето управление | Снимка: БТА.

Тайните фалити на БКП са едни от все още малко известните факти от периода на комунизма в България, но документално потвърдени истини за управлението на компартията и по-конкретно през времето, когато тя се ръководи от Тодор Живков*. 

Положение на неплатежоспособност
През 1956 г. Тодор Живков, издигнал се в сянката на Вълко Червенков, е утвърден на поста първи секретар на БКП с одобрението на съветския ръководител Никита Хрушчов. Непопулярният по това време Живков ръководител на българската компартия търси популистки решения за разпознаването му от масите, като обещава да подобри бедното благосъстояние на болшинството от хората в страната. Заимствайки от китайския икономически модел за скокообразно развитие Живков заявява, че за няколко години българското земеделие и икономика ще донесат благоденствие. Вместо това икономическото положение в комунистическа България в края на 50-те години се влошава и страната е доведена до банкрут. Поради системното неизпълнение на годишните планове и некомпетентно управление Живков довежда страната до неплатежоспособност. 

По това време партийната цензура прикрива негативните тенденции в икономическото развитие и не дава гласност сред обществото на задлъжнялостта на управлението на БКП. Темата за външния дълг до края на комунизма остава една от най-големите държавни тайни, известни на тесен кръг партийни ръководители и висши банкови служители от БНБ. През 1960 г. външният дълг на страната достига до непосилните за това време почти 3 млрд. лева. 

Дълговете към съветските банки


По това време най-големият кредитор на НРБ е Съветският съюз, а въпросът с издължаването към съветските банки, базирани в Париж и Лондон, както и към Държавната банка в Москва, става неотложен. През април 1960 г. в строго поверителен доклад председателят на БНБ Кирил Несторов предупреждава висшето партийно ръководство:

„Ейробанк, Париж, и Московската народна банка, Лондон, ни уведомиха, че не са в състояние да ни предоставят нови търговски кредити, докато не намалим сумата по ползваните досега такива. Всяко неплащане може да изложи на риск двете приятелски банки, както и Държавната банка на СССР.”

БНБ предлага различни мерки изразяващи се в съкращения и икономии на валута, но заключението е, че и „те не са в състояние да решат цялостно въпроса за плащанията ни с капиталистическите страни през тази година. Поради това БНБ не намира друг изход от положението освен използването на златните резерви, които се намират [от 1959 г.] на съхранение в Държавната банка на СССР”. Тодор Живков прави неуспешен опит да измоли от съветския ръководител Никита Хрушчов отсрочка за връщането на старите кредити и получаването на нови. Заедно с министър-председателя по това време Антон Югов, се обръщат с писмо до съветския ръководител Хрушчов, в което признават, че въпреки взетите мерки „ние не сме в състояние да посрещнем срочните погашения в капиталистическа валута през второто и третото тримесечие на тази година.”

Зам.-председателят на БНБ по това време проф. Нешо Царевски разкрива: 

„Спомням си, че с Кирил Несторов, председател на БНБ, изготвихме доклади – устни и писмени, до Тодор Живков и Антон Югов [премиер] за тежкото валутно положение на страната и платежния баланс. Тогава се взе решение да се направи обръщение към Хрушчов двете съветски банки в Париж и Лондон да помогнат, като ни кредитират със западна валута. Хрушчов ни изпрати отговор в размер на една страница и с него становище на Госбанк, Москва, която доста критично се отнасяше към българската валутна политика.”

След отказа на Хрушчов да рефинансира българския дълг Живков изпада в безизходица. Тогава той еднолично решава да предложи на съветското правителство да купи българския златен резерв, като по този начин погаси част от дълговете. Как обаче е възможно Тодор Живков да продаде на Съветския съюз български златен резерв в размер на 20 тона е без никой в държавата да разбере?

Архивните документи показват, че Живков е бил улеснен в случая. Няколко месеца преди златният резерв да бъде изтъргуван за погасяване на фалиралото Живково управление благородният метал е предаден на съхранение в Държавната банка в Москва. Акцията по прехвърлянето му в СССР започва още през септември 1958 г. Тогава правителството на Антон Югов със строго поверително от особена важност постановление решава ценностите на БНБ да се евакуират от централната сграда, а златният резерв на страната да бъде предаден на депо за съхранение в Госбанк – Държавната банка на СССР, докато се извърши строеж на резервен, по-добре укрепен трезор. Българското златото, тежащо 20,1 тона, е застраховано и под засилена охрана е транспортирано с влак от София до съветския граничен пункт Унгени през февруари 1959 г. Там представители на БНБ го предават на комисия от Госбанк. 

За да се отложи временно неплатежоспособността на комунистическото управление, в която е изпаднало, Живков прибягва като крайна мярка и единствен изход – да хариже на златния резерв на Кремъл. „По това време на България вече не отпускаха кредити от чужбина, защото бяхме използвали вече много такива. Нямаше изгледи за нови валутни постъпления, с които да плащаме лихвите и кредитите. Причината за продажбата на голямото количество злато на СССР беше, че вече никой не искаше да даде кредит на България, дори и съветското правителство”, разкрива проф. Нешо Царевски, началник на управление „Валутно” в БНБ от 1959 г. и впоследствие зам.-председател на БНБ пред прокуратурата през 1990 г.

02

Справка на Главна прокуратура за количеството български златни резерви, които Тодор Живков харизва на СССР, за да погаси част от задълженията на комунистическото управление към Кремъл и да спаси поста си | Източник: Архив на НСлС.

Share

Георги Митев, СДС: Комунистическата партия все още се крие и отказва да признае зверствата на режима, ставали в лагери като „Слънчев бряг“ в Ловеч/Аудио/

Водещ: Господин Митев, традиционно всяка година в Ловеч почитате паметта на жертвите на комунистическия режим с поход до лагера в града, наричан „Слънчев бряг“, предполагам тази година няма да бъде изключение.

Георги Митев: Да. Традиционно и тази година, организирано от СДС ще проведем ежегодното си шествие до концлагера „Слънчев бряг“. Ще бъде на 23 март, когато се навършват точно 30 г. от първото шествие, точно на 23 март 1990 г. е първото шествие до лагера „Слънчев бряг“, така че тази година ще честваме годишнина от това събитие.

Водещ: Идеята за стартирането на това шествие на СДС ли беше преди 30 г.?

Share

Преди 29 години излиза първият брой на вестник „Демокрация“

Снимка: Димитър Алтънков, БТА

Вестник „Демокрация“ щеше да навърши 29 години. Първият брой на вестника излиза на 12 февруари 1990 г. Той стартира като издание на Независимия синдикат на журналистите в България и става партийният вестник на Съюза на демократичните сили (СДС).

Share

Обръщение на Д-р Янко Станев- Председател на СДС-Варна

Уважаеми варненски седесари,

Време е е за поемане на отговорност не само за СДС, а и за бъдещето на Родината. Така, както СДС го направи, за да застане България ясно в Европа. Сега е нужно да си подредим къщичката и най-вече стандарта на живот, защото това е нужно на Народа. Уверен съм, че СДС-Варна знае и може да направи това, за което сме се готвили и решавали в политически план.

Знам, уважаеми седесари, за вашия висок морал и отговорност, с които се гордея.

Преди точно 4 години приех да водя СДС-Варна именно заради това. Бяхме принципни и последователни, и днес нашата политическа линия се приема от много седесари в страната. Днес Ви обещавам, че каквото усилие и жертви да се наложат, аз съм готов. Вярвам и във Вашата готовност и вяра, за да изпълним задачата си.

Желая Ви хубави дни, здраве и успехи!
СДС има нужда от нас!

Д-р Янко Станев -Председател на СДС-Варна

Share

Нужна е искра в СДС-Провадия

адв.Коста Владимиров
В община Провадия има демократично мислещи хора, има потенциал за градеж в местната организация. Но хората са обезверени, нужна е искра, заяви председателят на общинската организация на СДС в Провадия Коста Владимиров. По думите му причина за това състояние е прекъсната традиция СДС да е втора политическа сила в общината, а от два мандата насам да няма свой представител в общинския съвет. Владимиров изрази увереност, че седесарите в града ще положат всички усилия, за да разширят влиянието на демократичната идея сред съгражданите си и да завоюват подобаващо представителство в структурите на местната власт.

Владимиров е кореняк провадиец, възпитаник на Юридическия факултет на варненския Технически университет, член на столичната адвокатска колегия. Професионалната му биография включва два мандата като съветник в общинския съвет в Провадия, работил е и като експерт в дирекцията по европейски въпроси и международно сътрудничество в община Варна.

Общинската организация в Провадия в понеделник беше символичен домакин на първото от цикъла изнесени заседания на областния съвет на СДС-Варна. Участниците изслушаха докладите и анализите на председателите на общинските организации от Варненска област. Бяха обсъдени моделите за стратегическото явяване на местни избори, както и създаването на предизборни щабове. Обсъдено бе явяването на Евроизбори. „СДС винаги е подкрепяло политики, от които хората да живеят по-добре, политики, в които има градеж. Варненската областна организация продължава да смята, че самостоятелното явяване на национални избори ще бъде единственият точен измерител на авторитета, силата и необходимостта от реформи в СДС” , подчерта председателят на Варненската организация д-р Станев. Представителите на общинската организация в Аврен и Суворово подчертаха, че основното за седесарите е честта и лоялността. Информация за темите на предстоящия в края на седмицата Национален съвет представи Валентин Станев, член на НИС от Североизточния регион.

Преди заседанието Областният съвет на СДС поднесе цветя на паметника на жертвите на комунистическия терор в Провадия. Пред надписа „Те вярваха в Бог и обичаха България” седесарите почетоха паметта на разстреляните учители, адвокати, и интелектуалци, кметове, представители на местната власт, полицейски служители и стражари. „Днешната дата 4 февруари е паметна не с отказа на комунистите да усвоят втори мандат, не с нашата победа над комунизма, нито с това, че сме взели властта. На тази дата през 1997 г. ние и всички демократично мислещи хора в България спряхме колебанието на страната между Изтока и Запада и направихме необратим пътя на България към Европейския съюз и НАТО. Не управниците, а народът, суверенът на България”, подчерта председателят на СДС-Варна д-р Янко Станев.

Share

Областният съвет на СДС заседава в Провадия

Областният съвет на СДС поднесе цветя на паметника на жертвите на комунистическия терор в Провадия. Пред надписа „Те вярваха в Бог и обичаха България” седесарите почетоха паметта на разстреляните учители, адвокати, и интелектуалци, кметове, представители на местната власт, полицейски служители и стражари. „Днешната дата 4 февруари е паметна не с отказа на комунистите да усвоят втори мандат, не с нашата победа над комунизма, нито с това, че сме взели властта. На тази дата през 1997 г. ние и всички демократично мислещи хора в България спряхме колебанието на страната между Изтока и Запада и направихме необратим пътя на България към Европейския съюз и НАТО; Не управниците, а народът, суверенът на България”, подчерта председателят на СДС-Варна д-р Янко Станев.

Вечерта в Провадия се проведе първото от цикъла изнесени заседания на областния съвет на СДС. Бяха изслушани докладите и анализите на председателите на общинските организации от Варненска област. Бяха обсъдени моделите за стратегическото явяване на местни избори, както и създаването на предизборни щабове. Обсъдено бе явяването на Евроизбори. „СДС винаги е подкрепяло политики, от които хората да живеят по-добре, политики, в които има градеж. Варненската областна организация продължава да смята, че самостоятелното явяване на национални избори ще бъде единственият точен измерител на авторитета, силата и необходимостта от реформи в СДС” , подчерта председателят на Варненската организация д-р Станев.

Представителите на общинската организация в Аврен и Суворово подчертаха, че основното за седесарите е честта и лоялността. Информация за темите на предстоящия в края на седмицата Национален съвет представи Валентин Станев, член на НИС от Североизточния регион.

Share

СДС-Варна, отбеляза годишнината от 4 февруари

Варненските седесари развяха знамена над паметния знак, с надпис „Никога вече правителство срещу България”, който бележи края на протестите срещу управлението на БСП през 1997 г. Така те почетоха годишнината от 4 февруари – паметна дата за българската демокрация и за СДС-Варна, чиито членове и привърженици не отстъпиха от барикадите през зимата на 1996-1997 г. След месеци на протести в цялата страна в този ден покойният Николай Добрев не осъществява мандата за съставяне на поредното правителство на БСП.

Преди този акт България вече е доведена до дълбока политическа и финансова криза от управлението на кабинета Виденов. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици, страната изпада в безпътица. Повратен момент е потушаването на протестите пред парламента на 10 януари, когато срещу гневния народ беше хвърлена полиция и жандармерия. Стотици са ранени.

В началото на февруари страната е изправена пред нациионална катастрофа – вихри се хиперинфлацията, за по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 350 достига до 3000 лева. Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите, икономиката е в колапс, но са стопени дълговете на т.нар. кредитни милионери, на които държавата щедро е раздавала пари, без да имат намерение да ги връщат. Днес пред паметния знак варненските седесари и участниците във февруарските събития от 1997 г. потвърдиха решимостта си да не допуснат бившите комунисти да си присвояват ролята на миротворци. Да не допуснат поредната загубена битка на комунистите срещу собствения им народ да бъде покрита със забрава.

Д-р Янко Станев: Този камък има само едно значение – България едва на 4 февруари 1997 г. осъзна, че няма как повече да шикалкави и да отлага по различни поводи пътя, който СДС определи още през 1990 г. – път към Европейския съюз и НАТО. Събитията от тази дата бяха осъзната лудост, различна емоция, паметни мигове, които не се случват често в един живот. Ако ги нямаше хората по барикадите, не се знае дали заради задкулисни игри по партийни централи и по институции щеше да се стигне до промяна в курса на България. Горд съм, че съм част от този процес.
За България тук е единственият знак, че сме скъсали с комунизма. Самата БСП разбираше, че не може повече така. Имаше тогава идея за национална доктрина за независимата държава, като една Швейцария например. Но разграждането на държавността не позволи това да се случи, можеше да се стигне до ниво на омразата, която пречи на хората да живеят заедно.

Share

СДС-Варна почете жертвите на мракобесния комунистически режим

Варненските седесари почетоха 1 февруари – ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, който се чества на тази дата по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). В 13,00 часа сините във Варна, положиха венец и почетоха с едноминутно мълчание многобройните жертви на мракобесния режим.

1-ви февруари е тъжен ден за България. На тази дата е избит цветът на нацията, а палачите все още не признават паметта на жертвите си. Събираме се тук на тази дата, защото тези събития не бива да бъдат забравяни. Те трябва да се помнят. Затова сме тук днес, за да помним„- каза областният председател на СДС във Варна Желез Железов пред събралите се членове и симпатизанти на Синята партия.

Съжалявам само, че за последните близо 30 години не успявахме да наложим отбелязването на тази дата, превърнахме я в традиция едва през последните 7-8 години. Мир на душите на всички жертви на комунизма„-допълни Д-р Янко Станев, председател на градската организация на СДС в морската столица.

Малко история:

Защо се чества точно на 1 февруари ?

На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд белязват историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт за 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици). На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

След 10 ноември 1989 историците публикуваха телеграмите на Георги Димитров от Москва от декември 1944 до април 1945 с разпореждания до ЦК на Комунистическата партия, сред които се открояват две забележителни „препоръки“: „Никой не трябва да бъде оправдан“ (21 декември 1944, написана на руски!) и „И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля“ (януари 1945).

Резултатът е уникален: Докато Нюрнбергският трибунал постановява едва 14 смъртни присъди на висши нацистки функционери, а в Япония – 9,

„народният съд“ убива общо 2730 българи.

Народният съд слага началото на „законната чистка“

От 20 декември 1944 до 2 април 1945 г. са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 10 919 от задържаните са повдигнати обвинения, съдбата на много от останалите е неизвестна. Произнесени са 9155 присъди. Освен 2730-те осъдени на смърт 1305 души получават доживотен затвор.

Съставите на Народния съд, обвиняемите и присъдите се определят на практика от централното и местните ръководства на комунистическата партия. От „народните съдии“ не се изисква дори юридическо образование или квалификация. Адвокати масово отказват от страх да поемат защитата на арестуваните.

От 2011 за първи път 1 февруари официално се отбелязва в България като Ден на почит към жертвите на комунистическия режим. Решението за това е взето от правителството на 19 януари, а предложението е на двама президенти – Желю Желев (1992 – 1996) и Петър Стоянов (1997 – 2002).

Share

Сайтът използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките

Политика относно "бисквитките" ("cookies")
Cookies и как ги използваме
Тези правила описват как използваме Cookies и подобни на тях файлове и технологии в своите уебсайтове, напр. Local Shared Objects, известни и като "Flash cookies", web beacons и т.н. Ние ги наричаме с общото наименование "Cookies". Ако посетите нашите уебсайтове и настройките на браузъра ви приемат "Cookies", ние считаме, че приемате да използваме "Cookies“.
Какво представляват "Cookies" и как работят те?
"Cookies" са малки файлове, които се изпращат до компютъра ви от уебсайтовете, които посещавате, и се съхраняват на него. "Cookies" се съхраняват във файловата директория на браузъра ви. Следващия път, когато посетите същия сайт, браузърът прочита "Cookie" и предава информацията на уебсайта или елемента, който първоначално е задал "Cookie". За да научите повече за тези технологии и как работят те, моля, посетете например сайта allaboutcookies.org.
Защо използваме Cookies?
Използваме Cookies в сайта, за да ви осигурим по-лесна работа. В следващия раздел ще можете да прегледате своите опции за управление на Cookies.
Основни функции
Тези Cookies са от съществено значение за функционирането на нашия уебсайт и ключови за улесняването на работата ви с тях. Можете да навигирате без прекъсвания, тъй като ще бъдат запомнени например избраните от вас език и държава, а удостоверяването за някои части от домейна ще бъде запазено.
Подобряване на сайта
Тези Cookies ни позволяват да подобряваме своите уебсайтове, като събират информация за това, как се използват те. Ние анализираме данни, за да установим например броя на уникалните потребители, четящи дадена статия (за да знаем кои материали са популярни), или дали даден видеофайл е бил изгледан докрай или само до средата. Също така се интересуваме къде се получава достъп до нашето съдържание, за да знаем как да организираме сайтовете си за оптимално удобство на потребителя. Броим кликванията върху "Like" и "Tweet" и следим какво съдържание от сайтовете ни е било споделяно или използвано като препратка.
Персонализация Тези Cookies ни помагат да направим съдържанието възможно най- персонализирано, като например ви показваме целеви банери или подходящи препоръки. Проучваме какъв тип препращане е било използвано, за да бъдат достигнати нашите сайтове, например имейл кампания или връзка от препращащ сайт, така че да изчислим ефективността на своите промоции и рекламни кампании.

Как мога да управлявам Cookies? Можете да прегледате наличните опции за управление на Cookies в своя браузър. Браузърът може да бъде използван за управление на Cookies, свързани с основни функции, подобряване на сайта, персонализация и рекламиране.

Различните браузъри използват различни
начини за деактивиране на Cookies, но обикновено те се намират в менюто Tools или Options. Можете да прегледате и менюто за помощ на браузъра си. Освен че управляват Cookies, браузърите обикновено ви позволяват да контролирате файлове, подобни на Cookies, например Local Shared Objects, като активирате режима за поверителност на браузъра си.
Колко време пазим информацията? Това зависи от типа на Cookies. Валидността на сесийните Cookies изтича, когато затворите браузъра. Постоянните Cookies, включително Local Shared Objects (“Flash cookies"), обикновено са с валидност от два месеца до няколко години.
Възможно е деактивирането на Cookies да ви попречи да използвате определени зони от уебсайта. Ако изтриете своите Cookies от браузъра, възможно е да се наложи да преинсталирате Cookies за отказване.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас на e-mail:
office@sdsvarna.net,Адрес:Варна, бул. "Княз Борис I" 46,Тел:052 600 665

Затвори