Daily Archives: 04.04.2019

Д-р Янко Станев: Няма по-силна евролиста от ГЕРБ-СДС

Снимка:Дарик Варна, Колаж:СДС Варна

Д-р Станев, защо според Вас се стигна до обща листа на СДС и ГЕРБ за евроизборите?

-Аз съм първият човек, който постави преди 4 г. въпроса на национално ниво – че има принципи в правенето на коалиции и в явяването на избори. Моята позиция винаги е била, че човек трябва да се явява сам на избори. Да, но зависи какви избори и какво гониш като политическа цел на тези избори. Благодарение на нещастните събития в последните 16-17 г. в СДС и в грешната политика, която особено силно се изразява в коалиционните споразумения, имаше някакво странно усещане в СДС, че коалицията и то някаква така наречена градска дясна коалиция решава проблема.

Нито един път не видях нито Синята коалиция, нито реформаторският блок да решат някакъв проблем. Защото ти искаш гласовете на хората, а после трябва поне един проблем да им решиш, едно нещо да направиш. Затова моята теза винаги е била – ако правиш коалиция, да я правиш с някой по-голям.

Как така обаче ГЕРБ решиха да ви припознаят като партньор?

-Всеки трябва да извърви своя път. Първо се сещам за едно изказване на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов преди време, който казваше, че СДС е подходящ партньор. Аз съм паметлив човек. Второ – узряха и те. Защото когато управляваш толкова дълго и носиш толкова дълго отговорността, вътре в теб се появяват и други инстинкти, освен инстинктът за самосъхранение се появява инстинктът за съхранение не само на партията, а и на обществото.

Защото всъщност не може партията да е здрава, ако обществото не е здраво. СДС е част от модела, в който се иска оздравяване на обществото. Не оздравяване на самото СДС или на ГЕРБ. Моделът който се опитваме да налагаме за тези европейски избори, членовете на ЕНП или на ПЕС да се явяват заедно.

-Не се ли обезличава по този начин СДС?

-Човек единствено сам може да се обезличи, ако не говори или говори неправилно, и ако не действа или действа неправилно. В случая смятам, че нито едно от двете негативни условия не е налице. Няма как да се обезличиш, когато участваш в съюз със сродна партия. Няма как да се обезличиш, ако говориш нещата, които мислиш. Често съм си задавал въпроса защо успяват фалшивите новини в общественото мнение – защото не се казва ясна позиция, а после няма време да я доизясниш. Няма да се обезличи СДС, нито ГЕРБ.

-Добре, щом сте сродни, защо сте две различни партии, защо не станете членове на ГЕРБ?

Защото никой никога не може да затрие СДС. Ако някой иска да направи десен проект, какъвто беше РБ и да завърши с единна дясна формация, би трябвало да му е ясно, че СДС на другия ден ще се появи отново, възкръсвайки като Феникс от пепелта, от хора, които са седесари. Няма смисъл от сливане – един букет е хубав, когато се състои от много цветя. В политиката това е задължително, особено когато икономическото развитие в страната не е достатъчно, за да предизвика удовлетвореност в гражданите от нивото на доходите и стандарта на живот.

Тоест – ако могат да се съчетаят положителните страни на една партия с много голям електорат, каквато е ГЕРБ, с много голяма експертиза вече, с много голямо организационно структуриране, да се съчетаят с една партия, която е възникнала в началото на прехода и е паметта за хубави и не хубави неща в този преход, това е историята, и когато тези партии са членове на едно с семейство с общи европейски ценности, тогава никой няма да се обезличи. Има риск само за едно – след евроизборите моделът на сътрудничество да бъде анализиран много внимателно и тогава да се вземат решения как ще се явява занапред форматът ЕНП. Само нещо да вметна – представете си, че ГЕРБ, СДС, ДБГ, ДСБ се явяват на евроизборите заедно днес…

-Това звучи като нонсенс…

-До преди 5-6 месеца като нонсенс звучеше и това, че ГЕРБ и СДС могат да се явят заедно. В политиката нонсенси има само тогава, когато това ще доведе до влошаване на дереджето на народа. Всичко останало не е нонсенс. Всичко останало са его, фалшиви тези… Тезата в дясно, която най много ме е дразнела – сега най-после ГЕРБ ще падне от власт, ще дойде БСП, те така ще се провалят след две години и новото дясно или там каквото да е дясно ще дойде на власт. Чакайте малко! Народът какво ще прави в това време, иска ли някой да му секне доходът, да му се поболеят хората.

Крайно десните обаче изглеждат по-голяма опозиция на ГЕРБ отколкото са БСП.

-Те са опозиция на самите себе си. Толкова много приятели имам там и ги обичам, и знам колко много са работили и какво са страдали. Защото са признавали – „ами Янко, на нас от София така ни наредиха. Ти си лесен, няма да се подчиниш.” Не е вярно – плащаш си цената за това, че си изказваш мнението. Тия наши приятели в дясно не може толкова лесно да се загубят за демокрацията. Не бива.

Да поговорим конкретно за листата. Тя се води логично от българския еврокомисар Мария Габриел. На 6-то място е човекът на СДС Александър Йорданов, варненец, на избираемо място. Другият варненец е 8-ми Емил Радев, да речем, че и Лиляна Павлова има варненска връзка. Колко места прогнозирате с тази листа.

-Един мой приятел каза преди ден по този въпрос – ами ще бутаме отзад листата. Значи толкова голямо доверие се има на Варна, че се очаква да избутаме тази цялата листа, за да вкараме поне 8 души, ако искаме всичките ни хора да бъдат там.

-А реално?

-Реално и 6, и 7 има шанс. Не очаквайте от мен прогноза, в която няма оптимистичен вариант. Задачата ни е варненци да издърпаме листата. Единият локомотив Мария Габриел дърпа отпред, от друга страна варненци бутат напред листата. Това пък ще ни помогне за местните избори.

-Как точно ще ви помогне за местните избори.

-Тази организация, която ще направим сега, опитът, който ще натрупаме, а и хората ще ни чуят много по-силно, по-ясно, по директно ще трябва да говорим с хората в нашия избирателен район. И мисля, че всеки разговор, всяко послание, не витиевато, а директно за какво отиват в европарламента нашите хора.

-Кажете, моля защо Александър Йорданов е човекът, който представлява на видно място в листата СДС. Напомнете нещо за него.

-Сашо е от Аспарухово. Аз съм облекчен, защото и аз съм оттам. Той е в СДС от самото начало. Вчера четох първите протоколи на СДС, единият от 12.12.1989 г. Има негови изказвания, в които той и Краси Ангелов най-бодро са предвидили това, което ще стане с България. Протоколът е от събранието в „Прибой”, Бог да го прости Младен Енчев ги беше дал всички тези документи.

Сашо е човекът, който в листата ще защити най-сериозно чрез начинът, по който комуникира, тезите на СДС, които са малко по-различни от ГЕРБ, в нюансите. Основните ни различия са в източните проекции на развитието на България в икономически и в политически смисъл. Ние сме малко по-категорични и това ни отива, защото сме една малка историческа партия. Няма как управляващите да имат позиция като нашата, да се срещат с лидери на голяма държава и да изразяват позиция, която да изглежда хардлайнерска. Нали насреща ще се изправи друга хардлайнерска позиция и накрая нищо няма да се получи.

Докато ние сме освободени от това, защото в исторически план ние си свършихме работата – страната е в НАТО и в Европейския съюз. Сега както ни остава – да се опитаме през членството в Европейския съюз и развитието на нашата икономика да вдигнем доходите, заедно с хората, които управляват. Това й трябва на България. Сашо може да изпълнява тази линия и ние преценихме, че той ще се справи много добре. Гледам представянето му в медиите – ами бил е председател на парламента, посланик дълго време. Като всички нас седесарите си има и кусури, но аз съм тук да говоря за плюсовете му. Той ще каже нещата ясно и точно, подценяват го че говори хардлайнерски, не – говори точно и ясно. И в тези ясни послания ще се чува гласът на една класическа дясна партия, която е първата партия член на ЕНП и всички останали са приети с нашия подпис. И според мен Сашо в кампанията толкова ще напредне, че ще овладее точно това политическо пространство. 


Гледам листата, колко експертен потенциал изразява – аз не знам кой ще седне да опонира на Мария Габриел, на Андрей Ковачев, с Майдал, с Емо Радев след толкова много политическа работа зад гърба им. Не само опит, много работиха, то не се вижда как се работи в комисиите, колко експерти му помагат. Ние това не го виждаме, прочитаме едно малко съобщение какво направил нашият евродепутат Емил Радев. Но зад тези три реда законодателно предложение стои един огромен труд. Това е първата линия на кампания – експертизата, втората е политическата. Тя се нуждае от ретроспекция как влязохме в НАТО, в Европейския съюз и какво ще правим оттук нататък.

-С какво точно СДС ще помогне на ГЕРБ да вкара повече евродепутати. Питам Ви каква е членската маса, структурите. Знаем, че във Варна има силна местна организация, как стоят нещата обаче в страната? Колко гласове носите вие?

-Няма как да кажа, защото гласовете се виждат в първия ден след изборите. Но знам следното, ако СДС се мобилизира, а то ще го направи, ще се получи ефектът от съединяването на десните. За първи път това се прояви след Каденабия се постигна обединение в ОДС и изборният резултат се вдигна с 10 процента. И аз се надявам макар и в друго време вече, този ефект на снежната топка да доведе до такова 10-15 процента повишаване на изборния резултат. 

-Как обаче ще се компенсира отливът, който се очертава след т.нар. апартаментгейт?

-Аз съм на особено мнение. Безспорно това е тежък удар. Понасял съм като личност много такива удари, познавам технологията на удара, разсейването и остатъците от негативизма. В случая имаме гейт, имаме и решение – оставките. Но 70 процента от имотните сделки са на по-ниски цени.


Отливът на избиратели ще бъде преодолян точно с нивото на експертизата. Но това не е избор за 30 апартамента в държавата. Това е избор за бъдещето на земеделците, за нормативите, за парите, които ще получаваме от Европа, ресурсите, които водят повишаване на стандарта на живот. Ако концентрираме кампанията върху реалните неща, гейтовете няма да имат значение. Иначе ако говорим с мерките на балканската политика, аз трябва сега тук да разкажа още няколко гейта за опонентите ни. Аз съм с 30-годишен стаж в политиката и голяма част от негативизма към мен се дължи на това, че всички знаят, че всичко знам. Чак всичко не, но бая назнайвам. Но какво ще топли мойте 140 членове на СДС във Владиславово, че аз тук с Вас разказвам злободневия за моите политически опоненти. Нищо не ги топли.

-Можем ли да кажем в заключение, че СДС са мотивирани още повече за евроизборите?

-Аз съм мотивиран докрай, СДС – максимално. Нашите хора съзнават, че ще бъдем атакувани. На последния национален съвет всички бяха решили как ще гласуват, защото вече не става дума за тях самите, а за хората отвън. Аз смятам, че тези хора отвън, които искат реални стъпки, реални хора в европарламента, те ще гласуват за СДС, ще гласуват за кандидатите на ГЕРБ и на СДС и в края на краищата ще се достигне до една логична развръзка. Може да не сме идеални, но като гледам, аз за никой друг не бих гласувал. Съветвам и избирателите да ни последват.

-Ще ползвате ли преференции?

-Аз съм привърженик на референциите . Но Реформаторският блок започна своя разпад, когато Миглена Кунева беше водач на листата за предишните евроизбори и беше изместена с преференциите на ДСБ от Светослав Малинов. Ние нямаме такива намерения в съюза ГЕРБ-СДС.

Източник:Днес+

Share

Сайтът използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките

Политика относно "бисквитките" ("cookies")
Cookies и как ги използваме
Тези правила описват как използваме Cookies и подобни на тях файлове и технологии в своите уебсайтове, напр. Local Shared Objects, известни и като "Flash cookies", web beacons и т.н. Ние ги наричаме с общото наименование "Cookies". Ако посетите нашите уебсайтове и настройките на браузъра ви приемат "Cookies", ние считаме, че приемате да използваме "Cookies“.
Какво представляват "Cookies" и как работят те?
"Cookies" са малки файлове, които се изпращат до компютъра ви от уебсайтовете, които посещавате, и се съхраняват на него. "Cookies" се съхраняват във файловата директория на браузъра ви. Следващия път, когато посетите същия сайт, браузърът прочита "Cookie" и предава информацията на уебсайта или елемента, който първоначално е задал "Cookie". За да научите повече за тези технологии и как работят те, моля, посетете например сайта allaboutcookies.org.
Защо използваме Cookies?
Използваме Cookies в сайта, за да ви осигурим по-лесна работа. В следващия раздел ще можете да прегледате своите опции за управление на Cookies.
Основни функции
Тези Cookies са от съществено значение за функционирането на нашия уебсайт и ключови за улесняването на работата ви с тях. Можете да навигирате без прекъсвания, тъй като ще бъдат запомнени например избраните от вас език и държава, а удостоверяването за някои части от домейна ще бъде запазено.
Подобряване на сайта
Тези Cookies ни позволяват да подобряваме своите уебсайтове, като събират информация за това, как се използват те. Ние анализираме данни, за да установим например броя на уникалните потребители, четящи дадена статия (за да знаем кои материали са популярни), или дали даден видеофайл е бил изгледан докрай или само до средата. Също така се интересуваме къде се получава достъп до нашето съдържание, за да знаем как да организираме сайтовете си за оптимално удобство на потребителя. Броим кликванията върху "Like" и "Tweet" и следим какво съдържание от сайтовете ни е било споделяно или използвано като препратка.
Персонализация Тези Cookies ни помагат да направим съдържанието възможно най- персонализирано, като например ви показваме целеви банери или подходящи препоръки. Проучваме какъв тип препращане е било използвано, за да бъдат достигнати нашите сайтове, например имейл кампания или връзка от препращащ сайт, така че да изчислим ефективността на своите промоции и рекламни кампании.

Как мога да управлявам Cookies? Можете да прегледате наличните опции за управление на Cookies в своя браузър. Браузърът може да бъде използван за управление на Cookies, свързани с основни функции, подобряване на сайта, персонализация и рекламиране.

Различните браузъри използват различни
начини за деактивиране на Cookies, но обикновено те се намират в менюто Tools или Options. Можете да прегледате и менюто за помощ на браузъра си. Освен че управляват Cookies, браузърите обикновено ви позволяват да контролирате файлове, подобни на Cookies, например Local Shared Objects, като активирате режима за поверителност на браузъра си.
Колко време пазим информацията? Това зависи от типа на Cookies. Валидността на сесийните Cookies изтича, когато затворите браузъра. Постоянните Cookies, включително Local Shared Objects (“Flash cookies"), обикновено са с валидност от два месеца до няколко години.
Възможно е деактивирането на Cookies да ви попречи да използвате определени зони от уебсайта. Ако изтриете своите Cookies от браузъра, възможно е да се наложи да преинсталирате Cookies за отказване.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас на e-mail:
office@sdsvarna.net,Адрес:Варна, бул. "Княз Борис I" 46,Тел:052 600 665

Затвори