Архив за месец: септември 2019

СДС-Варна отвори щабове за местните избори в петте района

Предизборни щабове разкри СДС-Варна, в петте района на града. За район „Одесос” адресът е в централата на партията на бул. „Княз Борис” 46. В синята листа за общински съветници кандидатите от района са 8. На същия адрес е и щабът на район „Приморски”, чиито кандидати също са 8.

В район „Младост” щабът на СДС е в павилион от търговския комплекс на бул. „Сливница”. Общо 7 са кандидатите за общински съветници в синята листа. 

В район „Аспарухово” предизборният щаб на СДС e с адрес бул. „Кирил и Методий” 21. Районната организация е номинирала 6 имена в листата на СДС за общински съветници. 

Във „Владиславово” щабът на СДС за местните избори отвори врати до бл.7 /до автобусната спирка на пазара/. Кандидатите за общински съветници от района са 6. 

Share

СДС-Варна със силна гражданска квота в листата с номер 64

Силна гражданска квота има СДС-Варна, в листата си за общински съветници. Синята партия делегира доверие на знакови личности в стопанския, културен и спортен живот на Варна, чиято експертиза и авторитет ще допринесат за развитието на града ни в следващия мандат.

Станислав Бахчеванов – председател и треньор на СК „Йорк“, той е новият селекционер по кикбокс към Българска конфедерация по кикбокс и муай тай. Бахчеванов е основоположник на повечето шампиони в град Варна и е „запалил“ хиляди млади хора по бойните спортове. За първи път в историята на кикбокса тази година България е домакин на две международни прояви. Първата интернационална купа вече се състоя в Свиленград в края на месец май, втората предстои в началото на октомври и неин домакин ще бъде Община Бургас. Със солидна спортна биография е треньорът по фитнес Сияна Атанасова. Тя е завършила политология и журналистика във ВСУ.

Стефан Станев е изявен икономист, експерт по контрол на финансовия и икономическия сектор. Приоритет на СДС в следващия състав на Общинския съвет ще бъде изграждане на икономическия стълб за стратегическото развитие на Варна и засиленото участие на съвета в компетентното подпомагане на финансовия сектор.

Маргарит Павлов е завършил „Зашита на националната сигурност” във ВСУ, строителен предприемач, с управленски опит като организатор производство и действащ управител на компании в строителния бранш и в транспорта. Лора Щерева е завършила мениджмънд в туризма и е специалист по стопанско управление.

Димитър Коларов е човекът, свързал живота си с морето. Завършил е специалност Корабни машини и механизми и дълги години работи като корабен механик. Той активно изявява гражданска позиция и инициира обществени прояви по проблемите на благоустройството, екологията и инфраструктурата на нашия град. Геновева Михайлова следва социален мениджмънд в Техническия университет, журналист, популярен блогър. 

Share

Младежкият СДС с 8 имена в синята листа за общински съветници с номер 64

Камен Харизанов е първото име от младежката организация в листата на СДС-Варна, за общински съветници. Той е зам.-председател на СДС-Варна, и на младежката организация. Магистър по приложна психология във ВСУ и магистър по педагогика.

Специализирал е за работа с деца и възрастни с хронични заболявания и физически увреждания. През април Харизанов и бургаският лидер на МСДС Дончо Златев участваха в Съвета на младежката секция на ЕНП във Виена, Австрия, където по предложение на нашите представители и с огромно мнозинство бяха приети резолюции за хибридните атаки в изборния процес на Балканите.

Сред другите младежки имена в синята листа е Петър Лулов, студент в Морско училище, специалност Корабни машини и механизми, кадет в корабна компания. Следва Петър Липисков, студент по геодезия в Шуменския университет, Симеон Гочев, студент по право във ВСУ.

Председателят на младежкия СДС-Варна Георги Спасов също е кандидат на СДС за общински съветник. Освен че следва Икономически недвижими собствености и инвестиции в ИУ, той е и действащ фоторепортер. Веселина Тодорова е магистър по право във ВСУ и работи като юрист. Симеона Патърова е завършила маркетинг в ИУ.

В младежкия сектор на листата на СДС-Варна е и Петър Богданов, магистър икономика на два университета – варненския ИУ и бургаския университет, има специализация в ирланския данъчен институт като главен експерт счетоводител и данъчен консултант. Работи като ръководител отдел данъчни специалисти в международна компания със представителство във Варна.

Share

СДС-Варна, регистрира пълна листа за общински съветници под номер 64

Пълна листа с 51 кандидати за общински съветници регистрира СДС-Варна под номер 64. Тя беше утвърдена от градския съвет на синята партия след номинации от петте районни организации и беше регистрирана в варненската Общинска избирателна комисия.

Водач е председателят на варненската организаци д-р Янко Станев, който в последните четири мандата е и зам.-председател на Общинския съвет. Следват доц. д-р Медиха Хамза, дългогодишен зам.-декан на ел. факултета на варненския Технически университет с актив на общински съветник в два мандата, Валентин Станев, член на НИС на СДС, който също има зад гърба си два мандата като общински съветник. На четвърто място е Илия Кафалийски, досегашен зам.-кмет на район „Приморски”, следван от областния председател на СДС Желез Железов, и двамата с опит като общински съветници.

В синята листа има университетски преподаватели, инженери, икономисти, юристи, учители, експерти в социалната сфера, изявени имена в културата спорта. Лекарското съсловие е представено от д-р Людмил Цветков, дългогодишен асистент в Медицинския университет и управител на ДКЦ 3 в Аспарухово. Сред кандидатите има и 8 представители на младежката организация на СДС във Варна.

СДС-Варна, в листата си делегира доверие на солидна гражданска квота от 8 кандидати за общински съветници. Това са знакови личности в стопанския, културен и спортен живот на Варна, чиято експертиза и авторитет ще допринесат за развитието на града ни в следващия мандат.

Според политическите приоритети, приети от СДС-Варна, сред кандидатите за общински съветници има 8 специалисти в социалната сфера, 6-ма са в икономика и финанси, 5-ма в образование, в спорт и младежки дейности – 8, експерти по инженерна инфраструктура – 3-ма и в областта на туризма – 2-ма. Варненската синя листа има 12 жени, 8 представители на младежката организация на СДС, 8 са имената от гражданската квота. Тя е балансирана като представителство на петте варненски района – 6-ма са кандидатите от район „Владиславово”, 7 от „Младост”, 8 от „Одесос”, 8 от „Приморски”, 6 от „Аспарухово” .

Подкрепата за кандидата за кмет на град Варна, Иван Портних, както и за кандидатите за районни кметове в града, издигнати от партия ГЕРБ, е задължителна за варненските седесари. Това произтича от сключеното на национално ниво рамково споразумение между СДС и ГЕРБ. Очаква се такива споразумения да бъдат сключени и на местно ниво.

Share

СДС ще бъде под номер 64 в интегралната бюлетина

Политическа партия Съюз на демократичните сили (СДС) ще е под номер 64 в интегралната бюлетина. Това посочи жребият, който беше изтеглен от ЦИК.

Централната избирателна комисия е получила заявки за регистрация от общо 66 партии и коалиции за участие в предстоящите на 27 октомври избори за местни органи на управление. На три от кандидатстващите формации е отказана регистрация, като отказите са потвърдени и от ВАС, стана ясно по време на теглене на жребия.

Share

СДС-Варна регистрира пълна листа с кандидати за общински съветници

СДС-Варна регистрира пълна листа с 51 кандидати за общински съветници. Със свое решение №147 от 24 септември Общинската избирателна комисия регистрира кандидатската листа на Сините в Морската столица.

Водач е председателят на варненската организация д-р Янко Станев, който в последните четири мандата е и зам.-председател на Общинския съвет.

В Синята листа с кандидати за общински има 12 жени, 8 представители на младежката организация на СДС, 8 са имената от гражданската квота. Кандидатите представляват балансирано петте варненски района – 6-ма са кандидатите от район „Владиславово”, 7 от „Младост”, 8 от „Одесос”, 8 от „Приморски”, 6 от „Аспарухово”.

Сред кандидатите на СДС за съветници в следващия мандат според политическите приоритети, приети от СДС-Варна, има 8 специалисти в социалната сфера, 6-ма са в икономика и финанси, 5-ма в образование, в спорт и младежки дейности – 8, експерти по инженерна инфраструктура – 3-ма и в областта на туризма – 2-ма.

Подкрепата за кандидата за кмет на град Варна, Иван Портних, както и за кандидатите за районни кметове в града, издигнати от партия ГЕРБ, е задължителна за варненските седесари. Това произтича от сключеното на национално ниво рамково споразумение между СДС и ГЕРБ. Очаква се такива споразумения да бъдат сключени и на местно ниво.

Share

СДС-Варна, е готов с листата си за общински съветници

Пълна листа с 51 кандидати за общински съветници издига СДС-Варна. Тя беше утвърдена от градския съвет на синята партия след номинации от петте районни организации и предстои да бъде регистрирана в варненската Районна избирателна комисия. 

Водач е председателят на варненската организаци д-р Янко Станев, който в последните четири мандата е и зам.-председател на Общинския съвет. В листата има 12 жени, 8 представители на младежката организация на СДС, 8 са имената от гражданската квота.

Синята листа с кандидати за общински съветници е балансирана като представителство на петте варненски района – 6-ма са кандидатите от район „Владиславово”, 7 от „Младост”, 8 от „Одесос”, 8 от „Приморски”, 6 от „Аспарухово” .

Сред кандидатите на СДС за съветници в следващия мандат според политическите приоритети, приети от СДС-Варна, има 8 специалисти в социалната сфера, 6-ма са в икономика и финанси, 5-ма в образование, в спорт и младежки дейности – 8, експерти по инженерна инфраструктура – 3-ма и в областта на туризма – 2-ма. 

Подкрепата за кандидата за кмет на град Варна, Иван Портних, както и за кандидатите за районни кметове в града, издигнати от партия ГЕРБ, е задължителна за варненските седесари. Това произтича от сключеното на национално ниво рамково споразумение между СДС и ГЕРБ. Очаква се такива споразумения да бъдат сключени и на местно ниво.

След регистрация във варненската  Районна избирателбна комисия, конкретните имена ще бъдат представени пред медиите. 

Share

СДС-Варна, тържествено отбеляза Съединението

Варненските седесари се включиха в празниците по повод Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Те участваха в ритуала пред пред барелефа на Княз Александър Първи Батенберг, където бяха положени венци и цветя от областния управител, кмета на Варна, командващия ВМС и представители на политически партии и граждански сдружения. След това паметното шествие премина по бул. „Мария Луиза“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където беше отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя с военен ритуал.

Варненци честват с особена гордост деня на Съединението. На 6 септември 1885 г. телеграмата за това очаквано събитие е изпратена във Варна от временното правителство в Пловдив, за да бъде предаден на княз Александър Батенберг. В това време князът е бил на учение в Шумен, след което се връща в летния дворец Сандрово – първообраза на сегашния Евксиноград. Получвайки тези известия, Батенберг веднага идва в сградата на телеграфопощенската станция във Варна на днешния площад „Независимост“. 

Междувременно там вече се събрали варненци, разбрали от тропота на конските копита и забързания княжески файтон, че нещо изключително важно се случва в града им. „Не мога да не приема акта на Съединението“, заявява княза и думите му се посрещат с възторг от множеството. По улиците тръгва шествие, което носи своя княз на ръце, варненци го обсипват с цветя, а запалените факли и радостни възгласи огласят града до съсните часове.

Ентусиазмът на варненци не стихва. Още в неделя, на 8 септември, по време на църковната служба те започват да събират дарения и да се записват като доброволци за очакваната война, тъй като са предполагали, че този безпрецедентен акт, преначертал картата на Балканите, няма да бъде посрещнат с одобрение от великите сили. 

Днешната 134-та годишнина от националното Съединение, отново напомни на всички българи, че обединен около една кауза, народът ни е способен да превърне в реалност всяка национална цел.

Тържествата във Варна днес продължават с концерт на сцена Раковина от 14 ч. с фолкорния празник „Песни на брега“, в който участие ще вземат любителски състави и изпълнители от общините във Варненска област. В 19,30 ч. в Летния театър програмата по случай 6-ти септември ще приключи с празничен концерт на ансамбъл „Пирин“.

Share

ЦИК регистрира СДС за участие в местните избори

Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ 
№ 983-МИ
София, 05.09.2019

ОТНОСНО: Регистрация на ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“ за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

Постъпило е заявление за регистрация от ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“, представлявано от Румен Димитров Христов в качеството му на председател и представляващ партията, заведено под № 10 на 4 септември 2019 г. в регистъра на партиите на ЦИК за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

Към заявлението са приложени:

  1. Удостоверение за актуално правно състояние на партията, издадено на 20.08.2019 г. от СГС – ФО, VI-7 състав, по ф.д. № 1661/1997 г.;
  2. Образец от подписа на представляващия партията Румен Димитров Христов;
  3. Образец от печата на партията;
  4. Списък, съдържащ три имена, ЕГН и саморъчен подпис на заявени 7558 избиратели, подкрепящи регистрацията на партията за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г., същият и в структуриран електронен вид, представен на технически носител;
  5. Удостоверение № 48-00-511 от 22.08.2019 г. от Сметната палата за внесени от партията финансови отчети за 2016, 2017 и 2018 г.;
  6. Удостоверение изх. № 100 от 04.09.2019 г. на „Юробанк България“ АД, за актуална банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания;
  7. Лице, което ще отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на партията, свързани с предизборната кампания е Илия Димитров Лазаров – главен секретар на ПП „СЪЮЗ НА ДЕМОКРИТИЧНИТЕ СИЛИ“.

Заявено е искане за отпечатване наименованието на партията в бюлетината, като: ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“.

От протокол с вх. № МИ-04-03-20 от 5 септември  2019 г. на ЦИК от ГД „ГРАО” в МРРБ за извършена проверка на списък на избиратели, подкрепящи регистрацията на ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“ в ЦИК за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г., се установява спазването на разпоредбата на чл. 133, ал. 3, т. 5 от Изборния кодекс за наличие на необходимите 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията на ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“.

Налице са изискванията на чл. 133 от Изборния кодекс и Решение №706-МИ от 23.08.2019 г. на ЦИК за регистрация на партии и коалиции в ЦИК за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г., за регистрация на ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“ за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 10, буква „а“ във връзка с чл. 133, чл. 134, ал. 1 и чл. 135, ал. 1 и 3 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

Регистрира ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“ за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

Наименованието на партията за отпечатване в бюлетината е: ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на 05.09.2019 в 20:17 часа

https://www.cik.bg/bg/decisions/983/2019-09-05

Share

Антон Койчев: Вариантите за Мая Манолова не са розови като цвета на кандидатурата ѝ

Д-р.  д.м.н. Антон Койчев е роден на 27 ноември 1965г.  През 1991г. завършва медицина в Медицински университет – град София. От 1995г. е асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия. По настоящем работи като главен асистент в същата катедра. Има специализации в Германия, Италия, САЩ, Белгия. Член на Европейската Асоциация по лапароскопска и миниинвазивна хирургия. Член е на Съюза на демократичните сили от 1998г. Общински съветник в СОС от 2015г. От януари 2017 г. е председател на СДС-София. На 21 юни 2017г. е избран за член на НИС на СДС от София – град. Женен с две деца.

– Д-р Койчев, в събота бяхте в Бургас, за да участвате като лектори с президента Петър Стоянов в конференция, организирана от младежката организация на СДС, по случай 30 години от началото на прехода. Свърши ли най-сетне той?

– Ще ви отговоря като за медиите: и да, и не. Формално завърши с приемането на страната в НАТО и Европейския съюз. За да се случи това, цялото ни законодателство беше фундаментално променено, което  ни костваше колосални усилия, мобилизация на целия експертен потенциал, който тогава притежаваше демократичната общност. Заради това ние платихме висока цена и загубихме властта през 2001г. Нещо повече – години наред бяхме анатемосвани и демонизирани от посткомунистическата левица и нейните представители във всички сфери на обществения живот.  Ролята на първите главни преговарящи за присъединяване към ЕС – Александър Божков и Владимир Кисьов от СДС – тепърва ще се изучава и оценява от историята. Тъй че с усилията, може да се каже, на цяло едно забележително  поколение политици от СДС България е съвсем различна от това, което беше в началото на 90-те години. От тази гледна точка да, преходът свърши.

От друга гледна точка не е свършил, защото у много хора все още го няма усещането, че са пристигнали там, закъдето са тръгнали. Може би вината е у тях самите, може би са имали нереалистични или дори фантастични очаквания. Затова политическият живот у нас по-правило е малко по-истеричен, отколкото е редно да бъде.

– Президентът Стоянов даде висока оценка на споразумението между  СДС и ГЕРБ, а доколкото знам, вие сте активен участник в преговорите. Каква е вашата оценка?

– Споразумението е преди всичко логично, а логичните неща заслужават високи оценки. В някои отношения ГЕРБ е продължител на онази политическа тенденция, която беше олицетворявана от СДС в първите и по-трудни години на прехода. Сега времената са други и е нормално да се сменят субектите, но тенденциите остават непроменени. Тъй че СДС и ГЕРБ  са логични партньори не само в очите на политолозите, но и на десните избиратели. Че и на левите, те също виждат какво става и кой кой е.

– Това означава ли, че навсякъде ще се явите в коалиция на местния вот?

– Вижте, споразумението е много по-стратегическо, много по-дългосрочно. За мен специално то е много по-важно с оглед на парламентарните избори през 2021, отколкото на местните през 2019. Не, в споразумението няма задължение да се явяваме навсякъде заедно. Единственият императив в него е задължително да се подкрепяме на балотаж и това е повече от достатъчно.

– А как ще постъпите в София?

– Ще вземем решение в последния момент, защото не се знае как ще се подредят нещата. Теоретично могат да се случат събития, за които все още никой даже и не подозира, поне в публичното пространство. СДС има своята стойност, автентичност и носи категорична и недвусмисленна дясна легитимност. Показахме колко тежим на европейските избори. Ние сме значителна, но все пак малка партия и затова е разумно да се изкажем последни. Което още веднъж доказва, че отношенията ни с най-голямата партия са партньорство, а не сливане или поглъщане. Но на балотаж със сигурност ще подкрепим кандидата на ГЕРБ, независимо от това в каква конфигурация са се явили едните и другите.

– Балотажът според повечето коментатори ще бъде между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Какви са според вас шансовете? Социолозите не са категорични.

– Как могат да бъдат категорични, преди да има официални кандидатури, официални предизборни програми и т.н. Какво точно мерят, че да са категорични? На този етап може да се каже как би се представил кандидат на една или друга партия въз основа на рейтинга на съответната партия, но пак няма да е точно, защото на местни избори мажоритарният мотив е много силен. Като на президентските, помните. Тъй че на този етап агенциите, които публикуват прогнози в медиите, са по-скоро PR агенции, отколкото социологически. Има и други изследвания, които „не виждат бял свят“ и са само за вътрешна употреба на предизборните щабове.

– СДС разполага ли с такива проучвания за вътрешно ползване, какво пише там?

– Че нали ако ви кажа, вече няма да са такива! (смее се). Аз съм спокоен и в добро разположение на духа, изпълнен с позитивни очаквания. Така че и да имаме такива проучвания, в тях не пише страшни неща. Напротив.

– А в какво настроение според вас трябва да е Мая Манолова? Може би възторжено?

– Не мисля. По-скоро угрижено. Вариантите за нея не са розови като цвета на кандидатурата ѝ. Вижте новината, която изтече вчера: ще обяви кандидатурата си на 4 септември и ще я издигне инициативен комитет.

– Това не е шокиращо. А Фандъкова няма ли да се опита да я изпревари със своята кандидатура?

– Може и да опита. Оттук нататък това може да се случи всеки ден, дори и днес, ще видим. Но не това е важното. Забележете: инициативният комитет на Манолова ще бъде оглавяван от тайнствен засега правозащитник и в него няма да участват социалисти, въпреки че председателят на БСП-София Калоян Паргов вече заяви готовност за подкрепа. Защо? Очевидно чрез фигурата на правозащитника Манолова желае да поддържа омбудсманския си ореол и да спаси институционалния рейтинг, на който се радва в момента и който ѝ дава основание да се впусне в тази опасна битка, но който от утре ще започне да гасне. Но по-интересното е защо сякаш се мръщи на подкрепата на БСП. Без всякакво съмнение изборите за кмет на София ще бъдат тест за интелигентност на десните избиратели и ще имат екзистенциални последици за някои от партиите, които се афишират или маскират като „десни”.

– Защо според вас Манолова се мръщи на подкрепа от БСП?

– Защото единствената ѝ игра е хем да поведе левицата, хем да се покаже нещо повече от БСП, която традиционно няма шанс в София. Тази игра е сложна и изисква сериозен интелектуален потенциал, затова Манолова е угрижена. Теоретично какво може да направи БСП по отношение на Манолова? Три неща. Първо, да я издигне за свой кандидат, с което да отнеме гражданския ѝ ореол и да я яви като най-обикновена партийна кандидатура. Това, вече се вижда, най-вероятно няма да стане. Второ, да подкрепи Манолова в качеството ѝ на независим кандидат. Но означава ли това, че БСП няма да издигне свой партиен кандидат? Нима втората по големина партия няма да играе за София? Или ако играе, подкрепяйки Мая Манолова, нима някой ще се заблуждава, че Манолова не е кандидатура на БСП? Трето: БСП издига свой партиен кандидат и казва: „Ето го нашия човек. Мая да се оправя сама“. Тази ситуация за Манолова ще е много неприятна, защото с БСП зле, но без БСП – още по-зле. Ето защо нормалното състояние на довчерашния омбудсман е редно да бъде притеснено и изпълнено с тревожни очаквания. Мимикрията като независим граждански кандидат е изключително несериозна. Тази мимикрия е директно предизвикателство и обида към интелигентността на софиянци.

– И накрая, според вас каква фигура трябва да бъде един кмет – повече експертна или повече политическа?

– Зависи на какво е кмет. Ако е на по-малко населено място, може би повече експерт, който познава местните проблеми, местната икономика, механизмите за финансиране и т.н. Но за големите градове и особено за столицата кметът трябва да е преди всичко политик, да познава изкуството на баланса, на преговорите и да умее да отстоява обществения интерес с всички средства, които законът и доверието на гражданите му дават. Вижте заместник-председателите на ГЕРБ: и двамата са кметове – единият на София, другият на Бургас. А това са тежки политически фигури. За кмет на голям град политическото чувство е особено важно, но още по-важна е политическата подкрепа. Така че, да – кметовете на големите градове трябва да са политици и то не просто политици, а политици с позиция и влияние.

Източник : Топ новини

Share

Сайтът използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките

Политика относно "бисквитките" ("cookies")
Cookies и как ги използваме
Тези правила описват как използваме Cookies и подобни на тях файлове и технологии в своите уебсайтове, напр. Local Shared Objects, известни и като "Flash cookies", web beacons и т.н. Ние ги наричаме с общото наименование "Cookies". Ако посетите нашите уебсайтове и настройките на браузъра ви приемат "Cookies", ние считаме, че приемате да използваме "Cookies“.
Какво представляват "Cookies" и как работят те?
"Cookies" са малки файлове, които се изпращат до компютъра ви от уебсайтовете, които посещавате, и се съхраняват на него. "Cookies" се съхраняват във файловата директория на браузъра ви. Следващия път, когато посетите същия сайт, браузърът прочита "Cookie" и предава информацията на уебсайта или елемента, който първоначално е задал "Cookie". За да научите повече за тези технологии и как работят те, моля, посетете например сайта allaboutcookies.org.
Защо използваме Cookies?
Използваме Cookies в сайта, за да ви осигурим по-лесна работа. В следващия раздел ще можете да прегледате своите опции за управление на Cookies.
Основни функции
Тези Cookies са от съществено значение за функционирането на нашия уебсайт и ключови за улесняването на работата ви с тях. Можете да навигирате без прекъсвания, тъй като ще бъдат запомнени например избраните от вас език и държава, а удостоверяването за някои части от домейна ще бъде запазено.
Подобряване на сайта
Тези Cookies ни позволяват да подобряваме своите уебсайтове, като събират информация за това, как се използват те. Ние анализираме данни, за да установим например броя на уникалните потребители, четящи дадена статия (за да знаем кои материали са популярни), или дали даден видеофайл е бил изгледан докрай или само до средата. Също така се интересуваме къде се получава достъп до нашето съдържание, за да знаем как да организираме сайтовете си за оптимално удобство на потребителя. Броим кликванията върху "Like" и "Tweet" и следим какво съдържание от сайтовете ни е било споделяно или използвано като препратка.
Персонализация Тези Cookies ни помагат да направим съдържанието възможно най- персонализирано, като например ви показваме целеви банери или подходящи препоръки. Проучваме какъв тип препращане е било използвано, за да бъдат достигнати нашите сайтове, например имейл кампания или връзка от препращащ сайт, така че да изчислим ефективността на своите промоции и рекламни кампании.

Как мога да управлявам Cookies? Можете да прегледате наличните опции за управление на Cookies в своя браузър. Браузърът може да бъде използван за управление на Cookies, свързани с основни функции, подобряване на сайта, персонализация и рекламиране.

Различните браузъри използват различни
начини за деактивиране на Cookies, но обикновено те се намират в менюто Tools или Options. Можете да прегледате и менюто за помощ на браузъра си. Освен че управляват Cookies, браузърите обикновено ви позволяват да контролирате файлове, подобни на Cookies, например Local Shared Objects, като активирате режима за поверителност на браузъра си.
Колко време пазим информацията? Това зависи от типа на Cookies. Валидността на сесийните Cookies изтича, когато затворите браузъра. Постоянните Cookies, включително Local Shared Objects (“Flash cookies"), обикновено са с валидност от два месеца до няколко години.
Възможно е деактивирането на Cookies да ви попречи да използвате определени зони от уебсайта. Ако изтриете своите Cookies от браузъра, възможно е да се наложи да преинсталирате Cookies за отказване.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас на e-mail:
office@sdsvarna.net,Адрес:Варна, бул. "Княз Борис I" 46,Тел:052 600 665

Затвори