Архив за месец: февруари 2020

Председателят, главният секретар и евродепутатът на СДС – във Варна

Областната конференция на СДС-Варна, избра днес за председател д-р Янко Станев, който досега беше лидер на варненската организация. Форумът гласува номинациите на трима заместници – председателя на СДС-Варна, Желез Железов, председателя на провадийската организация Коста Владимиров и председателя на девненската организация Петър Петров. Секретар на СДС в областта е Юрий Колев.

Ролята на СДС е в реформаторското ядро на бъдещо дясноцентристко мнозинство във формат ЕНП в следващия състав на народното събрание. Искам в парламентарната група истински, верни седесари, целта ни е да изнасяме стабилност, заяви пред участниците в областната конференция председателят на СДС Румен Христов. Той участва във форума заедно с главния секретар на синята партия Илия Лазаров и варненския евродепутат от СДС Александър Йорданов.

В коментара си за местните избори Румен Христов отчете липсата на синхрон между структурите на ГЕРБ и СДС по места, въпреки националното споразумение между двете десни партии. И изрази увереност, че това ще се има предвид в преговорите за парламентарния вот догодина. Главният секретар на СДС Илия Лазаров анализира ръста на верните гласоподаватели на СДС и представи платформа за тяхното увеличаване.

СДС винаги е стоял на кръстопътя на надеждата и запази две много важни неща – равновесието и посоката, заяви пред участниците във форума областният председател д-р Янко Станев. Той припомни, че от години варненската организация пропагандира като успешен форматът ЕНП и настоя занапред синята партия да налага коалиционната си култура на все по-широка политическа територия – партньорство не по изгода, интереси и при нужда, а изградено върху политическите принципи във формата ЕНП.

Варненският евродепутат от СДС Александър Йорданов определи мястото на СДС като част от ЕНП формата на дясното управленско мнозинство в следващия парламент. Йорданов анонсира идеята си Варна да е домакин на теоретична конференция през май, темите да са свързани с евроинтеграцията и електоралните нагласи в страната.

Share

Кръгла маса „Бъдещето на Европа след Брекзит“ организирана от евродепутата Александър Йорданов и СДС


На 27 и 28 февруари в София се проведе кръгла маса „Бъдещето на Европа след брекзит“, организирана от евродепутата от ГЕРБ/СДС доц. д-р Александър Йорданов, със съдействието на СДС.

Лектори на събитието бяха председателят на СДС Румен Христов, Александър Йорданов, Владимир Кисьов – главен преговарящ на България с ЕС, главният секретар на СДС Илия Лазаров, политическият психолог проф. Антоанета Христова, журналистът и анализатор Стойко Стоянов, д-р Ренета Шипкова.

Бяха обсъдени актуални теми, като конференцията за бъдещето на Европа, електоралните нагласи към момента в България, политиката на разширяването на ЕС със Западните Балкани и страните от Източното партньорство.

Във форума участват политици от СДС и експерти, като варненската организация е представена от Д-р Янко Станев. Специален гост на кръглата маса беше Президентът Петър Стоянов (1997 – 2002) .

Share

СДС с инициатива за изграждане на монумент за жертвите на атентата в „Св.Неделя“

Във връзка с 95-та годишнина от най-кървавия терористичен атентат в Европа, извършен в църквата „Св. Неделя“ на Велики четвъртък (16 април 1925 г.) от БКП по заповед на Коминтерна и във връзка с конкурса за реконструкция на площада пред църквата, НИС на СДС реши:

1. Започва обществено обсъждане за изграждане на монумент на невинните жертви на кървавия атентат на площад „Св. Неделя“

2. Започва поредица от събития и срещи за осъществяването на тази идея и създава инициативен комитет начело с председателя на партията Румен Христов./sds.bg

Share

Петър Стоянов пред „24 часа“: Ханке искаше да „вържем” лева за американския долар. Не приех това.

Преди 10 дни икономистът Стив Ханке каза по Би Ти Ви, че по времето, когато Стоянов беше президент (1997-2002 г.), той му е донесъл куфарче с доказателства за корупция в България, след което Стоянов се е обадил на Иван Костов и му се развикал.

– Г-н президент, учудващо дълго запазихте мълчание по казуса „Стив Ханке”.

– Ако бях реагирал веднага щях да придам извънредна важност на казаното от проф.Ханке.

– Но проф. Стив Ханке не е кой да е.

– Така е! Не го познавах лично, препоръчаха го заедно с много други икономисти, а аз исках да чуя мнението на повече хора, понеже ситуацията бе извънредно тежка. България практически бе фалирала, никой не искаше да ни отпусне заеми, докато не се предприемат радикални мерки за оздравяване на финансовата ни система и икономиката като цяло. На всичко отгоре у нас нямаше нито парламент, нито правителство. Тепърва трябваше да назначавам служебен кабинет, но така или иначе, за всички негови действия щях да отговарям аз.


Проф. Ханке бе просто един хората, поканени за да чуя съветите им. Въпросът бе: дали да се въведе валутен борд и към коя валута да се фиксира българският лев. Проф. Ханке беше твърд привърженик на идеята, че трябва да го „вържем” за американския долар. Категорично не приех това, защото противоречеше на идеята за бъдещо членство в ЕС. Такова бе и мнението на повечето наши експерти.

– Кой все пак е баща на валутния борд?

– Усилията и експертизата на всички заслужават уважение. Освен нашите икономисти, които работиха всеотдайно и чиито имена се знаят, трябва да добавя и Иван Костов и Александър Божков – бях в непрекъсната връзка с тях, защото очакванията на всички ни бяха, че СДС ще спечели следващите избори и парламентарното мнозинство ще трябва да приеме текстовете за валутния борд, а бъдещият министерски съвет да го въведе.

Заедно със служебния кабинет трябваше да подготвим всичко, за да не се губят три-четири ценни месеци – нещо повече – от мен се искаше политическа гаранция, че следващото мнозинство и кабинет ще приемат закона за борда. Иначе нямаше да получим животоспасяващите заеми. С една дума: валутния борд не е рожба само на един човек. Но още тогава в нашите среди с това прозвище бе удостоен Красимир Ангарски, най-напред защото той от първия ден бе категоричен привърженик на въвеждането на борда, с лев фиксиран към марката, което означаваше един ден към еврото и второ, защото той координираше на практика всичко от самото начало до края. Дума да няма, че Майкъл Деплер и Ан Макгърк положиха изключително сериозни и почтени усилия това да се случи. Също и служебното правителство начело със Стефан Софиянски и финансовия министър Гаврийски.

– А Стив Ханке?

– Никак не ми се ще да омаловажавам чиято и да е роля, но Стив Ханке беше против някои основни постановки на борда и когато Законът беше готов, той отново го критикува сериозно пред български журналисти. Слава Богу, бордът беше успешен, но в крайна сметка така се ражда истината – в сблъсък на идеи и гледни точки.

– И все пак, какво имаше в куфарчето на проф. Ханке?

– Веднъж професорът дойде при мен и ми донесе документи, от които се виждаше, че една или две американски компании проявяват интерес да инвестират в България. Ханке твърдеше, че според тях български чиновници им пречат за това или проявяват двусмислено поведение. Не в смисъл, че искат директно рушвет или подкуп, а че бавейки своя отговор, сякаш негласно внушават това. Затова и се обадих на Иван Костов, може да съм бил и по-рязък, но бях действително ядосан, че в онзи момент, когато жизнено се нуждаехме от всяка чуждестранна инвестиция, някой може да си позволи такова поведение, дори да няма никаква корупция. Впрочем Костов беше напълно съгласен с мен.

– Иван Костов отрича това.

– Защото го питат дали съм му предавал куфарче с информация за корупция. Разбира се, че не съм, защото не съм получавал такова куфарче. Тук обаче се появява един въпрос, който откровено ме смущава. Почти 30 години говорим за приватизация и свързаната с нея корупция. През всичките тези години повече от 10 български институции са се занимавали с този въпрос – ведно с целия си капацитет, подготвени служители и написани на български език документи и материали. Да не говорим за медиите. А досега нямаме един споделен от всички отговор каква е истината за корупцията. Как тогава може и медиите, и обществото да очакват тази истина да излезе от куфарчето на Стив Ханке двадесет години по-късно? При положение, че по онова време е идвал 4-5 пъти в България, стоеше по три дни и не знаеше български език.

Струва ми се, че трябва много силно да се замислим върху този факт и тук дори не става въпрос за куфарчето на Ханке. Живеем в свят на хибридни войни и на фалшиви новини и ще излязат по-силни онези общества, които могат да се противопоставят успешно на тази нова и изключително коварна заплаха. Лековерието и наивността могат да доведат до гибелни последици. И затова трябва да се замислим всички, включително вие, журналистите.

И още нещо. Колкото по-малко официален характер има една информация, толкова по-истинска изглежда тя в очите на българското общество, а това е изключително опасно, защото говори за недоверие в институциите и оттам – в държавността като цяло. По време на президентската кампания през 2001 г. показах по телевизията един доклад на Националната следствена служба с данни за евентуални злоупотреби и корупционна дейност на висши чиновници и няколко министри от кабинета Костов.

– Един от тях Богомил Бонев ли беше?

– Да, точно така. Докладът беше изготвен по поръчение на министър-председателя от експерти на НСС, изведен официално от тази служба и подписан от нейния шеф. И досега всички, или почти всички Ваши колеги наричат този доклад „компромат”. Ако един доклад на Националната следствена служба е компромат, то на какво основание се вторачвате в “куфарчето” на Стив Ханке?

– И все пак, вие многократно и публично предупреждавахте, че корупцията може да изиграе лоша шега на управлението на СДС. Затова дори развалихте отношенията си с Иван Костов.

– Точно така. Но винаги защитавах кабинета, защото много исках този кабинет да довърши мандата си и да има евентуално втори. Защото заедно бяхме придвижили България много напред по пътя и към НАТО и Европейския съюз. Много се страхувах, че един нов кабинет и не дай Боже, нова и по-неблагоприятна геополитическа ситуация могат да променят атлантическия ни и про-европейски курс, а това щеше да бъде фатално.

Затова критиките ми бяха не, за да сваля кабинета, а точно обратно – за да не позволя да падне заради натрупано обществено недоволство. Това и казвах във всичките си публични изяви. Казах го ясно и публично и на 5 май 2001 г. – малко преди парламентарните избори. Помня го и досега: „СДС трябва да продължи да управлява България и след тези парламентарни избори.” По-ясна предизборна подкрепа от тази – здраве му кажи!

Вярно е, че отношенията ми с Костов не бяха блестящи, особено по време и след като загубих президентските избори. И досега, например, не мога да си обясня крайно непочтеното му твърдение, че „отварянето на досиетата и лустрацията бяха спрени от Петър Стоянов”. Съвършено невярно – законите за досиетата и законите за лустрацията са публикувани в Държавен вестник и влязоха в сила след като аз подписах укази за тяхното обнародване, т.е., нищо не съм спирал. И сега да влезете в Интернет, можете да видите това. Но лъжата така или иначе остана – и до днес ме питат за това. Кабинета Костов и очевидните му заслуги за България, обаче, винаги съм подкрепял.

Източник: „24 часа“

  • Заглавието е на СДС Варна
Share

СДС: Възмутени сме от поредните лъжи за Александър Йорданов в сайт за фалшиви новини

ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

СДС изразява възмущението си от поредните лъжи  и пасквили, разпространявани в сайта за фалшиви новини, с претенциозното име informiran.net.

В публикация от 19 февруари, със заглавие: „А. Йорданов: Левски  и Ботев са получили онова, което заслужават, единият куршум в челото, другият бесило“, подписана от Владимир Алексеев, се разпространяват абсолютни измислици и се цитират несъществуващи изказвания на г-н Александър Йорданов, евродепутат от СДС.

Нямаше да обърнем внимание на този жалък опит за дискредитация, ако статията не е коментирана от много читатели, очевидно заблудени от тази машина за фалшиви новини.

Възмутени сме от тенденцията хората да бъдат лъгани ежедневно от неистини в различни, уж информационни сайтове, които имат за цел да манипулират и заблуждават, а не да показват истината.

Особено притеснително е, че някои от заблудените читатели, емоционално ангажирани с лъжите в горепосочената статия, в коментарите си обиждат и отправят откровени заплахи към г-н Йорданов.

Това ни кара да призовем компетентните органи да се самосезират, за да се изясни собствеността на informiran.net, финансирането му и съществува ли личността Владимир Алексеев, фигуриращ като издател и собственик, или зад него се крие друго лице.

Надяваме се да получим подкрепа от българските медии в разпространяването на нашата позиция, за да предпазим читателите и да им помогнем в разпознаването на фалшивите сайтове и новини.

Припомняме, че по време на местните избори Централната избирателна комисия опита да глоби горепосочения сайт фантом. Но за тази цел трябваше МВР да го издири.

Надяваме се това да се случи в най-скоро време и обществото ни да научи истината кой ни залива вече дълги години с фалшиви новини, уронващи престижа на немалко публични личности.

СДС винаги се е борил за свободата на словото, а сайтовете за фалшиви новини са точно обратното на принципите на журналистиката и правото на свободно изразяване.

Share

Желез Железов е новият лидер на СДС-Варна

Отчетно изборната конференция на СДС-Варна, избра нов лидер на общинската организация. Желез Железов спечели доверието на съпартийците си в състезание с втория кандидат Веселин Василев. На форума бяха издигнати още две кандидатури – на Илия Кафалийски и на Бистра Спасова, които направиха отвод.

Желез Железов е дългогодишен областен председател на синята партия. По образование е електроинженер. Бил е заместник- кмет на район Одесос, има зад гърба си един мандат като общински съветник. В момента е производствен директор на предприятие за производство на профили. Има солиден опит в стартиране на нови производствени мощности и оптимизиране на работещи такива

Общинската конференция избра и заместници на новия лидер – доц. Медиха Хамза, Антон Чанев, Светла Иванова, Илия Кафалийски, Юрий Колев.

Не се сбогувам, който ме познава, знае, че не ми е в стила”, заяви пред форума досегашният лидер на СДС-Варна, д-р Янко Станев. Той подчерта, че смята мисията си в СДС-Варна, за изпълнена и необратима – равновесие и посока, които вече са верую на СДС. „Ако ние от ЕНП не изнасяме стабилност, ще внасяме нестабилност. Наследството ми е вярата”, каза в заключение д-р Станев.

Посоката остава, увеличаваме скоростта”, заяви новият председател на СДС-Варна, и благодари за подкрепата”. Железов подчерта, че Варна както досега ще генерира идеи и ще е двигател за реализацията им в националната политика на синята партия.

В политическата декларация участниците в общинската конференция на определиха като основна политическа цел СДС да изпрати свои представители и да формира парламентарна група с следващия състав на народното събрание. В документа се посочва, че реформите в местното самоуправление и в децентрализацията на местните финанси трябва да преминат в следваща фаза, при която част от данъците да остават в общините, за да се превърнат в мощен двигател на икономическото развитие на регионите. СДС и в местен и в национален план е за коалиции не по изгода, интереси и нужда, а изградени върху политическите принципи във формата ЕНП.

Share

Варненските седесари почетоха паметта на Апостола

На 19 февруари България отбелязва 147 г. от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Дяконът, Игнатий, Джингиби, Апостолът на свободата или просто Левски – това са имената, с които е известен Васил Иванов Кунчев.

Ръководство, членове и симпатизанти на СДС – Варна, водени от председателя на градската организация Д-р Янко Станев се включиха в тържественото общоградско поклонение по повод 147 -годишнината от гибелта на Васил Левски.

Те се преклониха пред подвига на Апостола на свободата и поднесоха венец пред паметника на Левски в Морската градина. 

147-та годишнина от обесването на Васил Левски беше отбелязана с общоградско поклонение във Варна. В 10:00 часа пред барелефа на Апостола на свободата в квартал „Левски“ бяха поднесени венци и цветя.

В памет на Дякона в 11:00 часа пред паметника му в Морската градина беше отслужена заупокойна молитва, която беше последвана от полагане на венци с военен ритуал.

Съорганизатори на събитията са Община Варна, Военноморските сили, Варненската и Великопреславска митрополия, Район „Приморски“ и Народно читалище „Васил Левски 1945″.

Да си припомним някои от заветите, записани в тефтерчето му:

„….какво аз мисля да правя, ако рече Бог,…., за което ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя-губя само мене си.“

„Как си ми разбрал работите, че ми се радваш тъй сляпо? И ако разбираш времето във Влашко и Сърбия или в Българско, загдето времето ни носело сега погрешки? Ако е за Българско, то времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме

„Ние сме жадни да видим Отечеството свободно, па ако щат ма нареди да паса и патките, не е ли така?“

„За отечеството работим, байо!кажи ти моите и аз твоите кривини,па да се поправиме и все да си вървим наедно, ако ще бъдем хора

„Какво искам повече, като гледам отечеството си, че ми е свободно! Такова нали е предначертанието ми днес за него, не да видя себе си на голям чин, но да умра ,братко. Това трябва на всеки работник български: да даваме таквоз предначертание и тогава работата ни ще свети и Българско ще гърми най-бляскаво като едничка държава в цяла Европа

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче, но и до днес остава недоказано кой е предателят на Апостола. Според историческите документи часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва. Според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени – Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 – тогава той още не е навършил 36 години

Share

Почина Неделчо Цанев – най-възрастният член на СДС-Варна

След кратко боледуване, на 90–годишна възраст, почина най-възрастният член на СДС-Варна Неделчо Цанев. Старейшината на СДС е починал на 13 февруари 2020 година, съобщиха негови близки.

Неделчо Цанев е от първите, които веднага след началото на промените става член Съюза на Демократичните сили. До последно участваше активно в живота на местната структура на партията в район “Приморски” във Варна.

СДС-Варна изказва съболезнования на близките.

Няма да те забравим, бай Неделчо, защото ти беше нашата будна съвест!

Share

Лидерът на СДС : Няма нито един истински седесар, забогатял от приватизацията!

Няма нито един истински седесар, забогатял от приватизацията, това заяви председателят на СДС Румен Христов в предаването „Опорни хора“ на  телевизия Bulgaria On Air.   

„Извиняваме се на българите за така направената приватизация! Не мога да кажа кой е виновен, но факт е, че предприятия са продаваха за жълти стотинки, подаряваха се, или се нарязваха за скрап“, добави лидерът на СДС. 

„Адмирации за решението на главния прокурор за ревизия на криминалната приватизация. Не мога да кажа, дали ще отпадне давността. По- скоро, не. За това са необходими конституционни промени. Но ще остане моралният аспект“, коментира още той.

Лидерът допълни, че приватизация е имало и преди управлението на Иван Костов и преди това на СДС, и, че въпросът е тези приватизационни процеси да придобият по- голяма гласност, въпреки, че не е ясно, дали ще има юридически последици за участниците в тези действия. 

По думите му да бъдеш кандидат за член на ЕС , трябва да имаш работеща пазарна икономика, която може да се случи само при частна собственост. 

На въпрос защо по този начин е извършена приватизацията, той отговори: 

 „Тези, които бяха главни участници в приватизацията , бяха тези, които имаха информация и бяха подготвени за нея и бяха обезпечени. Това бяха червените. Нека с  вас да отидем във един произволно избран областен град , където и да е в България, и ще видите, че няма нито един истински седесар, който да е богат, ще видите кои са богатите хора и, че всички са свързани с ДС, свързани с БКП, БСП и т.н.“ 

Лидерът на СДС обясни още, че има доста работещи все още предприятия, и, че някои от тях са били или подарени, или купени евтино, но са били добре управлявани и все още работят, но това зависи от нивото на подготвеност на мениджърския екип. 

„Не искам да бъда адвокат на никого, но ние имахме една неконкурентно способна икономика,   едни предприятия, които бълваха за пазарите на СИВ, който се разпадна с разпадането на Съветския съюз, и тогава ние нямахме никаква представа какъв е външния пазар, по какъв начин се продава във външния свят, а нашето качество беше лошо на продукцията.

Държавните предприятия губеха по милиони на ден, и тогава най- добрия вариант беше да го продадеш, защото се трупаха дългове. Много е сериозен този процес и пожелавам на тези, които са се заели с нелеката задача, най- после да стане ясно как се е случило, и приветствам тази идея да се направи ревизия на прехода, но пак казвам, нека бъде на целия преход“, допълни още Румен Христов. 

Геновева Михайлова

Какво каза още председателят на СДС Румен Христов, вижте във видеото : 

Share

Д-р Янко Станев:Бюджетът на Варна е балансиран, предизвикателен и отговаря на необходимостите(ВИДЕО)

Бюджетът на един град е като бюджета на едно семейство. В него трябва да има всичко, което е приоритет за семейството, но едновременно с това да съдържа и ангажираност към средата, в която живее. Бюджетът на Варна е балансиран и предизвикателен, тъй като се опира на законовите рамки и едновременно с това на необходимостите за града. Това каза в предаването „Европейска Варна“ по тв „Черно море“ зам.-председателят на Общинския съвет във Варна д-р Янко Станев.

„Във формирането на бюджета участва на практика цялата активна варненска общественост. Предложенията се отчитат на кметовете на райони и кметства, директорите на дирекции, директорите на бюджетни звена, обществените и консултативните съвети, НПО и т.н. Не на последно място този бюджет се формира и на база ангажиментите, които политическите лидери дават към избирателите си по време на предизборни кампании. Безотговорно е да обещаваш нещо, като предварително не си го съобразил с евентуалните възможности на общината“, заяви д-р Янко Станев.

По думите му изискванията на всички сектори са почти винаги два пъти по-големи отколкото възможностите, но в политически план партиите и политическите лидери трябва да дават реалистични прогнози, които да са опрени на прогнозите за бюджетите в следващите няколко години, кредитните рейтинги, кредитните инструменти, които могат да се ползват, и т.н. „Всичко това е разликата между отговорното отношение и неотговорното. Така е и в семейството – планирате, че имате 2500 лв. месечен бюджет, но изведнъж решавате, че ще изхарчите 2 400 лв. за оперативно-текущи разходи. Остават 100 лв. – никакъв резерв. И изведнъж в края на месеца трябва да платите 140 лв. някакви такси и нямате възможност. Същото се получава и с бюджета, но това вече касае 350 000 души.

Дори в желанието си да бъдем по-добри и да развиваме по-добре обществените и икономическите процеси, трябва да бъдем максимално сериозни при анализите. Тогава, когато сме направили точния анализ на база данните, това, което обещаваме, ще бъде много реалистично и ще можем да работим за оптимизиране на тези приходи и на разходите след това.

Смятам, че община Варна от доста време се справя изключително добре в тази сфера. Има много добри финансисти и анализатори и по тази причина бюджетите винаги са балансирани. Що се отнася до изразходването на средствата, контролите трябва да се залагат още при формирането на бюджета. Не мога да гласувам за нещо, което се предлага и е много хубаво, но има спорен момент в него“, категоричен е д-р Янко Станев.

Контролът за разходване на средствата, уточни той, от една страна е на община Варна и нейните контролни звена, но, от друга, на държавните звена. „Лично аз смятам, че има какво още да работим в тази посока. Местният бюджет е един от най-мощните регулатори за развитие на малкия и средния бизнес. Той създава икономическата среда, в която се развива този бизнес, а заплатите ще се повишат тогава, когато се създаде икономическа среда. Това се опитваме да направим в община Варна и програмите са заложени“, отбеляза д-р Станев.

Според него и всички партии заедно трудно биха достигнали капацитет да направят това, което народът иска. „Хората искат да живеят добре. За да живеят добре, трябва да има по-висок БВП, т.е., и те да работят повече, трябва да има по-високи доходи на населението, от там икономиката се завърта, а за град като Варна, който е локомотив на цяла Североизточна България, е с още по-голямо значение. Има какво още да се работи в тази посока, но за мен най-важно е, че пътят, по който се движим, е правилен. Трябва да си много черноглед, за да кажеш, че Варна е същата, както преди 6-7 години, или дори преди 4. Градът се развива, но имаме много да догонваме. Борим се с това да направим сериозното темпо и да държим вярната посока. Плуваме в море с поне 2-3 бала вълнение. Моралът на управлението е като хоросана в стената – стена само от тухли, като я бутнеш, пада. Ако има и хоросан – не пада“, казва д-р Станев.

Мариана Стойкова /chernomore.bg

Share

Сайтът използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките

Политика относно "бисквитките" ("cookies")
Cookies и как ги използваме
Тези правила описват как използваме Cookies и подобни на тях файлове и технологии в своите уебсайтове, напр. Local Shared Objects, известни и като "Flash cookies", web beacons и т.н. Ние ги наричаме с общото наименование "Cookies". Ако посетите нашите уебсайтове и настройките на браузъра ви приемат "Cookies", ние считаме, че приемате да използваме "Cookies“.
Какво представляват "Cookies" и как работят те?
"Cookies" са малки файлове, които се изпращат до компютъра ви от уебсайтовете, които посещавате, и се съхраняват на него. "Cookies" се съхраняват във файловата директория на браузъра ви. Следващия път, когато посетите същия сайт, браузърът прочита "Cookie" и предава информацията на уебсайта или елемента, който първоначално е задал "Cookie". За да научите повече за тези технологии и как работят те, моля, посетете например сайта allaboutcookies.org.
Защо използваме Cookies?
Използваме Cookies в сайта, за да ви осигурим по-лесна работа. В следващия раздел ще можете да прегледате своите опции за управление на Cookies.
Основни функции
Тези Cookies са от съществено значение за функционирането на нашия уебсайт и ключови за улесняването на работата ви с тях. Можете да навигирате без прекъсвания, тъй като ще бъдат запомнени например избраните от вас език и държава, а удостоверяването за някои части от домейна ще бъде запазено.
Подобряване на сайта
Тези Cookies ни позволяват да подобряваме своите уебсайтове, като събират информация за това, как се използват те. Ние анализираме данни, за да установим например броя на уникалните потребители, четящи дадена статия (за да знаем кои материали са популярни), или дали даден видеофайл е бил изгледан докрай или само до средата. Също така се интересуваме къде се получава достъп до нашето съдържание, за да знаем как да организираме сайтовете си за оптимално удобство на потребителя. Броим кликванията върху "Like" и "Tweet" и следим какво съдържание от сайтовете ни е било споделяно или използвано като препратка.
Персонализация Тези Cookies ни помагат да направим съдържанието възможно най- персонализирано, като например ви показваме целеви банери или подходящи препоръки. Проучваме какъв тип препращане е било използвано, за да бъдат достигнати нашите сайтове, например имейл кампания или връзка от препращащ сайт, така че да изчислим ефективността на своите промоции и рекламни кампании.

Как мога да управлявам Cookies? Можете да прегледате наличните опции за управление на Cookies в своя браузър. Браузърът може да бъде използван за управление на Cookies, свързани с основни функции, подобряване на сайта, персонализация и рекламиране.

Различните браузъри използват различни
начини за деактивиране на Cookies, но обикновено те се намират в менюто Tools или Options. Можете да прегледате и менюто за помощ на браузъра си. Освен че управляват Cookies, браузърите обикновено ви позволяват да контролирате файлове, подобни на Cookies, например Local Shared Objects, като активирате режима за поверителност на браузъра си.
Колко време пазим информацията? Това зависи от типа на Cookies. Валидността на сесийните Cookies изтича, когато затворите браузъра. Постоянните Cookies, включително Local Shared Objects (“Flash cookies"), обикновено са с валидност от два месеца до няколко години.
Възможно е деактивирането на Cookies да ви попречи да използвате определени зони от уебсайта. Ако изтриете своите Cookies от браузъра, възможно е да се наложи да преинсталирате Cookies за отказване.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас на e-mail:
office@sdsvarna.net,Адрес:Варна, бул. "Княз Борис I" 46,Тел:052 600 665

Затвори