Категория: Новини

Доц. Медиха Хамза и депутати от Варна и Шумен поздравиха община Ветрино с 44-та годишнина

Община Ветрино днес празнува своята 44-годишнина днес.

С богата музикално -артистична програма и много усмивки преминава празникът в градчето.

Да уважат повода на община Ветрино гостуваха депутатите от Варна от парламентарната група на ГЕРБ-СДС – доц. Медиха Хамза, депутат от СДС, район Варна, адв. Бранимир Балачев от ГЕРБ -Варна, Ралица Тодорова от ГЕРБ – област Шумен и зам.-кметът на район „Приморски“ община Варна Веселин Василев.

Кметът на китното градче поздрави своите съграждани с празника на града, а малки артисти и танцьори изпъстриха празника с песни, танци и игри.

Честит празник, честита 44-годишнина, Ветрино!

Share

Д-р Янко Станев, зам.-председател на СДС: Храбро за България – като Ботев и героите!

С публикация в личния си профил във Фейсбук заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев почете Деня на Ботев и падналите за свободата на България.

Той поздрави колектива и учениците от ОУ „Христо Ботев“, които днес отбелязват патронния празник на училището. Д-р Янко Станев беше официален гост на тържествата по този повод.

Ето какво написа той:

Това е специален ден на ОУ „Христо Ботев“ в Аспарухово! Това са специални ученици, учители, родители и квартал. Защото хората тук са здраво стъпили на земята, до морето и езерото. Духът е на традициите и вековните ценности.

Честит празник! Приветствам ви, добри хора, и от името на евродепутата доц. Йорданов, възпитаник на ОУ „Христо Ботев” и от депутата ни от Аспарухово доц. Хамза!

Храбро за България – като Ботев и героите!

Share

Посредственият популизъм в местните парламенти ще ни доведе до фашизъм

Заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев пред Общински съвет-Варна: „Популизмът е първата фаза на фашизма! Винаги е било така.“

Ще си докараме фашизъм от посредствен тип. Дотолкова сме свалили нивото на общуване помежду си, че зейват огромните пробойни, в които вирее дивата фашизация.

От години в общинския съвет на Варна прониква посредствеността. Невежи хора, занимавали се два дни с „обществени дейности“, биват инсталирани в местния парламент. А това е политически орган, чиито решения в крайна сметка са определящи за местната политика. Политиката не е само обществено полезни дейности, тя е нещо много по-сложно и всеобхватно.

Получава се все същата парадоксална ситуация: хора, които са много добри в играта на белот с комшиите пред блока, хукват да стават шахматисти в местната сложна и безкрайна партия шах. Постоянно ставаме свидетели на безкрайни популистки изблици в заседанията на Общинския съвет. Изказванията на случайни и инсталирани съветници са толкова нелепи, че трудно подлежат на коментар. Сериозната политика, дебатът за идеи за развитието на града, се заменя от празнословията на неподготвени, незнаещи демагози. Какво друго му остава на човек, когато дори не е в състояние да разбере същността на работата, която му е възложено да върши?

На последната сесия Общински съвет-Варна, състояла се преди дни, безхаберието на някои от популистите достигна до нива, да не може да се трае. Общински съветници от ПП „Възраждане“ демонстрираха за пореден път, че нямат място там, където се водят сериозни разговори по теми, за които е задължително да знаеш. Недопустимо е да говориш и да предлагаш неща, с които не си запознат.

Провокиран от безхаберието на „възрожденци“, заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев ги постави на място само с няколко думи: „В дебатите до момента липсва експертиза. В критикарските изказвания и въпроси дотук не чух нещо, което да посочва дефект в предложенията, които разглеждаме. Като общински съветник с някакъв „скромен“ опит, си мисля, че цялата работа е популизъм. Вече няколко години слушам едни и същи изказвания и въпроси, които са популистки. Вероятно и това явление има място в политиката, но говоренето без експертиза е жив популизъм“, бяха думите на синия лидер в краткото му изказване от трибуната.

Д-р Янко Станев завърши изказването си с едно обобщение: „Популизмът, дами и господа, е първата фаза на фашизма! Винаги е било така.“

Дали популистите разбраха какво им се казва, предстои да разберем. Обаче, съмненията за капацитета на възможностите на достойните наследници на големите демагози Костадин Костадинов и Цончо Ганев дават малко място за оптимизъм. Трудно е от квартален белотаджия да очакваш да разбере поне правилата на шахматната игра.

Местните избори са съвсем скоро. Отсега помнете и внимавайте, да не си вкараме още популисти в местния парламент. Ще влязат в симбиоза с другите инсталирани безхаберници и далавераджии и ще си докараме фашизъм от най-посредствения тип.

Share

Евродепутатите Радан Кънев и Александър Йорданов от Брюксел: Радев дестабилизира страната

Свидетели сме на абсолютно безпрецедентен опит за блокиране на създаването на общо управление, заяви Радан Кънев

Евродепутатите Радан Кънев и Александър Йорданов от Европейската народна партия (ЕНП) обвиниха президента Румен Радев в дестабилизиране на страната.

Това стана по време на обсъждане на доклад, посветен на външната намеса в демократичните процеси в ЕС и интегритета на изборите.

Радан Кънев обвини президента и служебното правителство, че ръководят събитията, които се случват в момента в България.

„Днес сме свидетели на абсолютно безпрецедентен опит за блокиране на създаването на общо управление между първите две политически сили в държавата. Опит, в който очевидно участват, от една страна, организираната престъпност, а, от друга страна – компрометираната прокуратура, която е призвана да се бори с нея; От една страна – службите за сигурност, от друга страна – „петата колона” в българската политика, срещу която тези служби би трябвало да ни защитават. И всичко това се случва под егидата на българския президент и ръководеното от него служебно правителство. Отправям това послание към вас и като призив за подкрепа, но и като много сериозно предупреждение накъде води разпадането на правовата държава”.

„Българският президент не е обединител на нацията, а фактор за дестабилизация на България“, каза колегата му Александър Йорданов:

„Основна причина за политическата криза и дестабилизация в България през последните 2 години е руското проникване в българския политически, стопански и културен елит. В този момент българският президент се явява не обединител на нацията, а фактор за дестабилизация на България. Хибридната война на Русия срещу България и Европа продължава“.

Share

Сините във Варна обсъждаха актуални политически проблеми

СДС-Варна проведе заседание на областния съвет на партията. В него участваха заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев, народният представител от СДС-Варна доц. д-р Медиха Хамза, областният председател Коста Владимиров, председателят на градския съвет Желез Железов, председателите на общинските организациите на СДС във Варненска област, зам.-районни кметове, актива на партията.

Заседанието започна с дискусия по теми от актуалната политическа обстановка. Изслушани бяха становищата на председателите на общинските организации на СДС във Варненска област. В обсъждането се стигна до становище на СДС-Варна за ролята и отговорностите на партията в процесите по формиране на правителство, предложено с мандата на коалицията ГЕРБ-СДС.

Заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев запозна актива на сините с актуални проблеми в политическата ситуация в страната. Специално внимание той отдели на позицията на партията по важните за държавата теми – политическата криза и действията, които СДС предприема като част от коалицията ГЕРБ-СДС за разрешаването ѝ. „СДС е дясна консервативна партия и винаги е залагала на воденето на политики, основани на идеи“, подчерта синият лидер.

Народният представител от СДС-Варна доц. д-р Медиха Хамза говори за своите приоритети в работата на 49-тото Народно събрание.

Share

Доц. д-р Медиха Хамза, народен представител от СДС-Варна: Честит празник, колеги от ИУ-Варна

Най-старият икономически университет в България отбелязва 103 години от основаването си

Днешният ден е тържествен за Икономическия университет във Варна. Програмата по отбелязването на годишнината е наситена с мероприятия.

Историята на най-старото висше училище по икономика в България започва на 14 май 1920 година. По инициативата на Търговско-индустриалната камара във Варна се поставя началото на българското висше икономическо образование.

В началото на ХХ в. гр. Варна се утвърждава като един от основните търговски центрове на България. През 1911 г. ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара обмислят възможността да се създаде Висше търговско училище, но избухналата война забавя осъществяването на тази идея. Решение за създаването му се взема през 1914 г. на ХХI сесия на Търговско-индустриалната камара.

Ръководството на училището се поверява на Върховен училищен съвет. Учебните занятия започват през есента (3 октомври) на 1921 г. в сградата на търговската гимназия, чийто трети етаж е построен специално за нуждите на висшето училище. Те се откриват тържествено в актовата зала 101 с благословията на Варненско-Преславския митрополит Симеон. Приветствие поднася и лично цар Борис III. Присъстват членовете на търговската камара, банкери, търговци, индустриалци.

Първият ректор на Висшето търговско училище е радетелят за неговото създаване, проф. Цани Калянджиев. Той е роден е в Лясковец през 1866 г. Завършва гимназия във Варна, учи техническа химия в Московското императорско училище, завършва университета в Цюрих. Пет години живее в САЩ. През 1896 г. се завръща в България и постъпва като учител по химия в търговското училище в Свищов. През 1904 г. Цани Калянджиев е поканен от Варненската търговско-индустриална камара да помогне за създаването на средно търговско училище в града.

По негово настояване през 1914 г. е построена сградата на търговското училище и се поставя въпросът за откриване на висше търговско училище. Търговската камара командирова Цани Калянджиев да проучи европейската университетска традиция и да потърси преподаватели. На 14 май 1920 г. във Варна се открива дълго жадуваното висше училище по търговия. Цани Калянджиев е назначен за ректор с научното звание “извънреден професор”. След защита на научен труд е избран за редовен професор по стокознание. До 1933 г. той е ректор на висшето училище. Преди смъртта си, на 28 март 1944 г., той завещава средства на Висшето търговско училище, за да се осъществи несбъднатата му мечта – създаване на научноизследователски институт за стопански проучвания.

За времето на своето съществуване Икономическият университет във Варна е обучил над 120 хиляди икономисти. Днес висшето учебно заведение обучава близо 12 700 български и чуждестранни студенти. В университета работят 300 редовни преподаватели, от които над 120 са хабилитирани. Ректор на Университета е проф. д-р Евгени Станимиров. Ръководи го от 2019 година, а преди това в продължение на 8 години е заместник-ректор. Проф. Станимиров е най-младият в България професор по маркетинг.

Гост на днешния празник на университета беше народният представител от ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза. Тя поздрави ректора на ИУ-Варна проф. д-р Евгени Станимиров и пожела нови успехи в благородната професия на академичното ръководство.

„Чест за мен е да бъда гост на тържественото отбелязване на 103-годишнина на най-старото икономическо училище в България. Оценявам високо труда, който полагат колегите в обучаването на младите кадри, които ще управляват икономиката на страната. Гордея се, че Варна, като университетски град, допринася изключително много за каузата, която защитава от години СДС – качествено образование на най-високо ниво“, сподели пред ДНЕС+ депутатът от СДС-Варна, доц. д-р Медиха Хамза.

Share

Депутатите от ГЕРБ-СДС от Варна адв. Бранимир Балачев и доц. Медиха Хамза дадоха пресконференция

Бранимир Балачев: „Не във Фейсбук, а в съда да обяснява за превзетите поляни в сърцето на Морската градина  Благомир Коцев, собственик на „Хоризонт“ и местен лидер на „Промяната“

Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС от Варна адв. Бранимир Балачев и доц. д-р Медиха Хамза дадоха пресконференция днес в морския град.

По време на брифинга адв. Балачев се спря на темата с незаконните постройки, като акцентира на тези в Морската градина. Сигналът за тях е подаден в прокуратурата преди година и половина и касае „завзетите над 2 дка участъци от територията на Морската градина, в частност до комплекс „Хоризонт“, собственост на семейството на бившия областен управител и местен лидер от ПП „Продължаваме промяната“ Благомир Коцев“.

По думите на адв. Бранимир Балачев за тези постройки не се плащат никакви данъци и такси, което според него е нарушение на закона. „В момента тече досъдебно производство, а утре в Административния съд във Варна ще бъде разглеждането на делото, заведено от държавата срещу изграждането на „преместваемите“ обекти, кой и как е издал разрешително за тях.“ 

Адв. Бранимир Балачев припомни и за проблемите с влизането и излизането от Морската градина, конфликтите на Община Варна по тези казуси. Той обясни, че „личните интереси пренебрегват обществените от страна на собствениците на комплекс „Хоризонт“ и загатна, че тези действия са „услуга на наши приятели, които живеят в Морската градина“ на базата на документи за реституция, позициите се променят. Бранимир Балачев припомни, че „в качеството си на собственик на „Хоризонт“ Благомир Коцев обжалва от години заповедта за забрана на автомобили в Морската градина, докато в ролята си на  политик го играе еколог. Народните представители от ГЕРБ/СДС –Варна ще следим това дело, което е от голям обществен интерес“.

Депутатът от ГЕРБ-СДС се спря и на темата как главният архитект на Варна Виктор Бузев е издал тези разрешения за поставяне на преместваемите обекти, като изказа лично мнение, че архитектът е бил подведен, „защото не намира логика как по друг начин експерт с такъв опит би издал подобни разрешителни“. Той добави и, че „Бузев трябва да даде обяснение какъв е механизмът на издаване на такива нищожни разрешителни.“

По отношение на Общия устройствен план на Варна адвокат Бранимир Балачев дебело подчерта, че според направена справка, ОУП на морската столица не е бил изменян и от 2012 година до този момент, не е подавано нито едно предложение за изменение, което да бъде предмет за разглеждане. Депутатът припомни на журналистите за инициирана среща на заинтересованите лица за презастрояването на града, на която не се е явил никой.

Пресконференцията завърши с въпроси относно нагласите в парламента за съставяне на правителство.

На пресконференцията присъстваха още народният представител от ГЕРБ-СДС-Варна доц. д-р инж. Медиха Хамза и общинските съветници от групата на ГЕРБ в местния парламент Милена Димова и Йорданка Проданова.

Share

Доц. Медиха Хамза: Благодаря на всички! СДС-Варна има свой представител в 49-ото Народно събрание

Благодаря за подкрепата, за усилията и труда, който положихте!

„Изминаха пети поред парламентарни избори за две години. Изборните резултати са официално обявени от ЦИК.

С гордост можем да кажем, че коалицията ГЕРБ-СДС във Варна е категоричен победител и изпраща в София шестима народни представители.

СДС-Варна има свой представител от Варна в 49-ото Народно събрание. За мен е чест и отговорност да бъда депутат.“ Това написа в профила си в социалните мрежи доц. д-р инж. Медиха Хамза.

Ето какво още споделя тя:

Share

Зам-лидерът на СДС д-р Янко Станев: Има логика доц. Хамза да бъде депутат! СДС и Варна го заслужават

„Има логика да бъде депутат Медиха Хамза – СДС и синя Варна заслужават това“. С тези думи зам.-председателят на СДС д-р Янко Станев обяви влизането на доц. Медиха Хамза в новия 49-ти парламент.

„Благодаря за подкрепата на умните, почтени и красиви хора гласували за ГЕРБ-СДС. Благодаря и на всички сини хора за ясния знак, че са каузално мотивирани в избора си!“, се казва още в пубикацията на синият лидер.

С това д-р Станев обяви официално шестия мандат за 3 МИР-Варна, който е за кандидата на СДС в коалиционната листа на ГЕРБ-СДС, и който с достойния резултат на варненци се падна на морската столица и Варна изпраща шест народни представители в 49-ия парламент.

„Варна изпраща достоен отбор в НС.Честито на Меди! Честито на всички избрани!Успех на депутатите!Успех в създаването на правителство!Варна, напред към следващи предизвикателства!“, гласи още поздравът на зам-лидерът на СДС. Ето и цялата публикация на д-р Янко Станев: „Благодаря за подкрепата на умните ,почтени и красиви хора гласували за ГЕРБ-СДС.Благодаря и на всички сини хора за ясния знак ,че са каузално мотивирани в избора си!Варна изпраща достоен отбор в НС.Има логика да бъде депутат Медиха Хамза-СДС и синя Варна заслужават товаЧестито на Меди!Честито на всички избрани!Успех на депутатите,Успех в създаването на правителство!Варна ,напред към следващи предизвикателства! „

Share

Доц. д-р Медиха Хамза: „Промяната“ ни върна назад и предлага България да потъва още

Вярвам, че народът разпознава „шарлатаните“ и няма да позволи с красиви думи да го превръщат в доживотен платец на кредити, теглени от някой друг.

„Продължаваме промяната“ влязоха в политическия живот със заявката да постигат „леви цели с десни инструменти“. След провала на кабинета Петков става пределно ясно, че с типично левичарска политика са постигнали леви цели – нищо дясно в политически план няма в идеите на харвардските възпитаници.

От доклада на Министерство на финансите вече официално е ясно, че бюджетът на държавата не просто е занулен, а е затънал със 7 процента. Кой ще плаща за удоволствието от упражнението на „Промяната“ по държавно управление? Ние. Не ПП-ДБ, а всички ще пълним хазната със „солидарна вноска“ от фирмите. Ние ще плащаме по-високи данъци. Бизнесът ще се опитва да оцелява в условия на висока инфлация и замиращо потребление.

Тласкат ни към живот на постоянен кредит. Опитват да ни вкарат в най-потребителската логика: веднъж се живее, вземай кредит, харчи, пък ако нещата не се получат, все ще се намери кой да оправя проблемите.

Нов мандат за политическия стартъп ПП-ДБ ще ни предостави нова порция от живота на кредит, при това на все по-солена цена.

Убедена съм, че българинът е мъдър и вижда как се опитват да го водят в грешна посока; убедена съм също, че ще ни подкрепи в правилния избор на ГЕРБ-СДС за стабилна и отговорна политика. Вярвам, че народът разпознава „шарлатаните“ (бел.ред. – цитатът е на президента Румен Радев) и няма да позволи с красиви думи да го превръщат в доживотен платец на кредити, теглени от някой друг.


Доц. д-р инж. Медиха Хамза е кандидат на СДС преференция 106 за народен представител в коалицията ГЕРБ-СДС номер 2 в бюлетината за 3 МИР-Варна.

Уважаван университетски преподавател с 29 години професионален стаж.
Доктор, доцент по Електрически мрежи и системи. Има четиригодишен опит като заместник-декан на Електротехническия факултет в ТУ-Варна.
Автор на над 70 научни публикации и доклади пред реномирани конференции, както и на учебни ръководства и пособия.

Два мандата е общински съветник в Общинския съвет на Варна; през втория от мандатите е председател на постоянната комисия „Социални дейности и жилищна политика“.

Има две деца.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Share

Сайтът използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките

Политика относно "бисквитките" ("cookies")
Cookies и как ги използваме
Тези правила описват как използваме Cookies и подобни на тях файлове и технологии в своите уебсайтове, напр. Local Shared Objects, известни и като "Flash cookies", web beacons и т.н. Ние ги наричаме с общото наименование "Cookies". Ако посетите нашите уебсайтове и настройките на браузъра ви приемат "Cookies", ние считаме, че приемате да използваме "Cookies“.
Какво представляват "Cookies" и как работят те?
"Cookies" са малки файлове, които се изпращат до компютъра ви от уебсайтовете, които посещавате, и се съхраняват на него. "Cookies" се съхраняват във файловата директория на браузъра ви. Следващия път, когато посетите същия сайт, браузърът прочита "Cookie" и предава информацията на уебсайта или елемента, който първоначално е задал "Cookie". За да научите повече за тези технологии и как работят те, моля, посетете например сайта allaboutcookies.org.
Защо използваме Cookies?
Използваме Cookies в сайта, за да ви осигурим по-лесна работа. В следващия раздел ще можете да прегледате своите опции за управление на Cookies.
Основни функции
Тези Cookies са от съществено значение за функционирането на нашия уебсайт и ключови за улесняването на работата ви с тях. Можете да навигирате без прекъсвания, тъй като ще бъдат запомнени например избраните от вас език и държава, а удостоверяването за някои части от домейна ще бъде запазено.
Подобряване на сайта
Тези Cookies ни позволяват да подобряваме своите уебсайтове, като събират информация за това, как се използват те. Ние анализираме данни, за да установим например броя на уникалните потребители, четящи дадена статия (за да знаем кои материали са популярни), или дали даден видеофайл е бил изгледан докрай или само до средата. Също така се интересуваме къде се получава достъп до нашето съдържание, за да знаем как да организираме сайтовете си за оптимално удобство на потребителя. Броим кликванията върху "Like" и "Tweet" и следим какво съдържание от сайтовете ни е било споделяно или използвано като препратка.
Персонализация Тези Cookies ни помагат да направим съдържанието възможно най- персонализирано, като например ви показваме целеви банери или подходящи препоръки. Проучваме какъв тип препращане е било използвано, за да бъдат достигнати нашите сайтове, например имейл кампания или връзка от препращащ сайт, така че да изчислим ефективността на своите промоции и рекламни кампании.

Как мога да управлявам Cookies? Можете да прегледате наличните опции за управление на Cookies в своя браузър. Браузърът може да бъде използван за управление на Cookies, свързани с основни функции, подобряване на сайта, персонализация и рекламиране.

Различните браузъри използват различни
начини за деактивиране на Cookies, но обикновено те се намират в менюто Tools или Options. Можете да прегледате и менюто за помощ на браузъра си. Освен че управляват Cookies, браузърите обикновено ви позволяват да контролирате файлове, подобни на Cookies, например Local Shared Objects, като активирате режима за поверителност на браузъра си.
Колко време пазим информацията? Това зависи от типа на Cookies. Валидността на сесийните Cookies изтича, когато затворите браузъра. Постоянните Cookies, включително Local Shared Objects (“Flash cookies"), обикновено са с валидност от два месеца до няколко години.
Възможно е деактивирането на Cookies да ви попречи да използвате определени зони от уебсайта. Ако изтриете своите Cookies от браузъра, възможно е да се наложи да преинсталирате Cookies за отказване.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас на e-mail:
office@sdsvarna.net,Адрес:Варна, бул. "Княз Борис I" 46,Тел:052 600 665

Затвори