Категория: Новини

Доц. Медиха Хамза: Трябва да изпълним дълга си към хората с увреждания

Приеха на първо четене законопроект за изменение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесен от доц. д-р инж. Медиха Хамза, депутат от СДС-Варна и група народни представители от ГЕРБ-СДС.  Законопроектът бе приет с пълно единодушие.

Проектът дава възможност с концесионните договори концесионера да осигурява свободно и безплатно ползване на достъпен морски плаж за хора с увреждания, когато това е предвидено в обосновката на концесията, изготвяна от министъра на туризма.

Предвижда се още да бъде осигурена достъпна среда в зависимост от релефните особености и техническите характеристики на съореженията за достъп.

В България към настоящия момент има 30 823 лица с увреждания и 13 046 деца с група инвалидност или чужда помощ.

„Целта на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Нашата цел е достигането до достъпна среда на хората с увреждания до морските ни плажове. Това богатство, което имаме ние, като морски плажове, за най-голямо съжаление е недостъпно до за една огромна част от нашите съграждани. Приблизително 31 000 лица с група инвалидност и чужда помощ и малко над 13 000 деца с група инвалидност и чужда помощ. Тоест, ние като общество, се оказваме длъжници на нашите съграждани, които за съжаление имат проблем. Имат двигателни проблеми, не могат сами да достигнат до морето и плажната ивица, а ние не сме положили усилията да им осигурим една свободна и достъпна среда. Естествено, в тази насока от години хората с увреждания поставят исканията си на различно ниво, но в действителност, за да се случи истински достъпна среда до морето, е необходимо да има изменение в нормативната уредба – законова и подзаконова, за да могат и концесионерите да имат база, на която да стъпят, за да може да се изграждат такива съоръжения.

В предложения законопроект е зададено и определението за достъпна архитектурна среда и целта ни е да могат хората с увреждания да стигнат до морето- за целта- трябва да има и паркоместа, указателните табели, изградени пътеки, с които да стигат не само до плажа или до част от плажа, а и до водата. Нужно е да ги има и съоръженията, които са необходими, за да им се осигури достъп до тоалетна, съблекалня. Те трябва да имат достъп до чадъри, шезлонги наравно с всички посетители на плажовете на красивото ни Черноморие.

Важен е законопроекта за това, че по този начин ще успеем да бъдем полезни и да изпълним дълга си както към хората с увереждания в България, но така и можем да сме полезни и да привлечем и хора от чужбина, изграждайки подходяща и достъпна среда за тях.

Искрено се надяваме, като вносители на вашата подкрепа.“, представи законопроекта доц. Хамза пред народните представители.

Законопроектът е представен пред Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, Комисия по туризъм и Комисия по труда, социалната  и демографската политика.

Share

СДС-Варна отбеляза 27-та годишнина от славните времена на 4 февруари

„Никога вече правителство срещу България“ е заветът на СДС-Варна от драматичните събития през зимата на 1997 г.

27 години след паметните събития от 4 февруари 1997 година варненските седесари по традиция се събраха ред паметния знак край Варна, за да си спомнят февруарските събития.

На 4 февруари 1997 година народното недоволство изхвърли БСП от властта, която с управлението си доведе България до чудовищна инфлация.

Днес край символа на тези събития „сините“ отново издигнаха знамената на СДС. Народният представител от СДС-Варна доц. д-р Медиха Хамза, областният председател на СДС Коста Владимиров, председателят на МСДС-Варна Георги Спасов, секретарите на областната и градските структури на СДС-Варна – Юрий Колев и Веселин Василев, председатели на районните структури и активисти на партията си припомниха случилото се на 4 февруари преди 27 години.

Христофор Христов, един от лидерите на студентските протести от 1997 година сподели, че по онова време СДС все още няма младежка структура. Демократическата партия (ДП) на Стефан Савов вече е организирала свои младежки структури по места. По време на февруарските събития и Виденовата зима протестиращите студенти на барикадите и младежите от ДП учредяват Студентски съюз, който става основен двигател за младите хора в СДС-Варна. „Младите хора бяхме в основата на протеста срещу тогавашното управление на БСП“, каза пред събралите се Христофор Христов.

Народният представител от СДС-Варна доц. д-р Медиха Хамза подчерта от своя страна колко важно е да се помни урока от миналото и хората, които са допринесли за „извоюваната на тази дата свобода от управлението на антибългарското правителство“. Депутатът припомни решаващата роля на настоящия лидер на СДС и заместник-председател на партията д-р Янко Станев, който през 1997 г. е в основата на организацията на протестните действия във Варна срещу комунистическото правителство, довело страната до чудовищна инфлация, а народът – до просешка тояга. Той е първият действащ кмет на район „Вл. Варненчик“ в морската столица, който поставя барикада на изхода на града. „Днес е още по-належащо да помним и да не позволяваме историята да се забравя такава, каквато е. Защото на тази дата преди 27 години България решително избра „никога вече правителство срещу България“.

Областният председател на СДС-Варна Коста Владимиров сподели, че по това време навършва пълнолетие и за пръв път гласува. Избира СДС, а от тогава „СДС винаги е било и остава в сърцето ми“.

Секретарят на областната структура на СДС Юрий Колев припомни за причините, изкарали хората по улиците през зимата на 1996-97 година. „Протестирахме срещу управлението на комунистите, защото докараха България до фалит. Тогава един долар струваше 3000 лв., а пенсиите на близките ни се равняваха на 5 долара. Явно днес някои хора искат да забравим тези факти. Историята обаче не се забравя, защото хора са жертвали живота си, за да защитават каузи. В онези дни и ние бяхме готови да дадем живота си, за да бъдем свободни от управлението на комунистическата партия. Този паметен знак, край който се събираме вече 26 години, е поставен точно за това – да не се забравя какво беше и какво искаме да бъде“.

„Да помним и да не забравяме доайените си – Неделчо Цанев, Костадин Вягов. Те живееха за СДС. Преди 27 години ние бяхме млади, а те – на достолепна възраст. Показаха ни и с примера си ни предадоха урок, как трябва да се живее и милее за каузата СДС и за демокрацията“. С тези думи секретарят на градската организация на СДС-Варна Веселин Василев отдаде заслужена почит на старейшините на партията, които вече не са между живите, но имат своята роля в политическия живот на „сините“ в морската столица.


През зимата на 1996-1997 г. след месеци на протести в цялата страна в този ден покойният Николай Добрев не осъществява мандата за съставяне на поредното правителство на БСП. Преди тази развръзка България вече е доведена до дълбока политическа и финансова криза от управлението на кабинета Виденов. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици, страната изпада в безпътица. Повратен момент е потушаването на протестите пред парламента на 10 януари, когато срещу гневния народ беше хвърлена полиция и жандармерия. Стотици са ранени.

Share

Приеха на първо четене Закона за висшето образование, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС

Със 115 гласа „за“ депутатите приеха на първо четене Закона за висшето образование.

Автор на законопроекта е депутатът от СДС-Варна в парламентарната група на ГЕРБ-СДС доц. Медиха Хамза, вносители Петър Николов, Костадин Ангелов, Красимир Вълчев Деница Сачева и Радослава Чеканска.

След няколко опита закона да бъде разгледан, дебатиран и приет в зала, днес повишените възнаграждения и стипендии за преподаватели и докторанти са факт.

Според приетите промени, минималната заплата за най-ниската академична длъжност „асистент“ следва да е не по-ниска от 125% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца, а средната заплата на преподавателите в държавните висши училища – не по-ниска от 170% от средната заплата за страната.

За стипендиите на докторантите е предвидено техният размер да е не по-нисък от 125% от минималната заплата за страната. Отправиха се предложения за повишаване на стипендиите на докторантите.

Сред новите текстове има изрично посочване, че средствата от държавния бюджет за висше образование се планират ежегодно в размер не по-нисък като сума и размер от БВП спрямо заложеното в бюджета за предходната година и следват целите, заложени в Стратегията за развитие на висшето образование. 

С приетите промени през 2023 г. минималната заплата за най-ниската академична длъжност асистент е 1810 лв.

Share

Д-р Янко Станев: Кирчев, Йорданов и Портних управляваха по няколко мандата, това е оценката на варненци

Градежът на Варна е възможен само с обединение. Когато има разединение, се получават контрадействия от страна на гласоподавателите, които водят до един объркан резултат.

Интервю на заместник-председателят на СДС и общински съветник във Варна д-р Янко Станев в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“

Водещ Георги Бекяров: Вие сте ветеран в общинските съвети на Варна, кой пореден е този?

– Ами от 1999 година съм общински съветник, но от 1990 година съм кмет на „Владиславово“ до 1999, значи седми по ред.

– По нещо различава ли се този по състав?

– Естествено, класическите партии са отстъпили доста широко пространство на партии които ще показват своите умения на местно ниво, въпреки че във Варна винаги е имало не класически политически платформи, които са участвали в общинския съвет. Още от 1995 година, след това и 1999 година, винаги е имало. Примерно Българска национал-радикална партия.

– То и сега има изненади, тази година имаше партии, които почти не проведоха кампании, но имат представители в Общинския съвет.

– …вкарвате ме в Ада, но всеки нормален човек може да направи преценка.  Ако нямаш политически живот и собствена политическа платформа, това означава че имаш икономическа или корпоративна платформа. Или платформа, която, хора като мен с 35 години политически стаж, не могат да дефинират. Аз лично имам дефиниция за себе си, първо за да се случат тези явления, трябва да има предварително зададени условия. Всяко едно управление има за цел да обединява. Когато едно управление започне да прави точно обратното, да разединява, независимо дали по субективни или обективни причини, се получават подобни явления, поява на субекти с неясен политически корен.  Това е оценка за времето, аз оценка мога да давам още от времето на г-н Войнов, г-н Христо Кирчев, през г-н Йорданов и през г-н Портних. И тази оценка, моята, е професионална. Истинската оценка дават избирателите. След като всички те са избирани по два, по три пъти, това означава, че оценката на варненци не е ниска.

Означава, че и критериите, по които варненци настройват своята формула за участие, става все по-висока и по-висока, както аз казвам- девиза на СДС- европейски граждани, добре, ама европейски доходи? За което ме питате, защото аз не бягам от въпросите- ами винаги се появява такъв модел на поведение, когато има разединение, а то може да не е дори от Варна, но в повечето случаи трябва да търсим нашето участие, и тогава се получават контрадействия. Тези контрадействия до какво водят…водят до един объркан резултат.

Аз си спомням Жорж Ганчев, който за мен беше много готин, Бог да го прости, обаче пълна пародия на политика, спечели във Владиславово изборите за кандидат президент, когато аз бях кмет. Това беше най-ужасния миг в моя живот.

Не можех да повярвам, само, че уважих вота на хората. Та, тези избори – да влезе партия в Общинския съвет, която няма едно събрание…аз не съм виждал един лидер да говори политически. Партия, която вече трети, четвърти, пети път участва в работата на ОбС, а няма една политическа изява. Едно уважение към историята, примерно към действащите празници. Какво е това? Секретни секции ли са, секретна политическа действителност?

Ти си толкова години тук, всичко знаеш, а и варненци знаят всичко, но са приели да бъде така.

– И като говорим за такива процеси, трябва да кажем, че не са нещо, което се случва за първи път. Във Варна в Общинските съвети е имало подобни проекти, които са изчезвали с времето.

– 2003 година писах един доклад, в който много наивно вдигнах една аларма за корпоративен вот. Известно беше, че тогава се формира една партия, която влезе в съвета първо с един съветник, след това с шест. Просто трябва да узреят. След това самите хора разбраха, че няма смисъл от това нещо. Тогава обявих този процес за опасност. В днешно време го смятам за диво отклонение от нормалния политически живот, но не го смятам за опасност.  Това са същите хора, които живеят във Варна. И тук се различавам от мнението на почти всички класически колеги, защото аз съм 35 години в политиката. Варненци ги интересува какво се случва днес и какво ще стане утре. В този смисъл, новите политически играчи трябва да се доказват. Ако докажат, че могат да професионализират действията си в обществен план, ще останат в общинския съвет. Ако не, ще изчезнат като много други подобни проекти.

– Понеже казахте, че варненци мислят за днес и за утре, не мога да не ви питам за процесите от тази седмица, които се случват в София, това е погледа в миналото. Трябва ли да се връщаме в миналото, пречи ли ни то и не трябва ли да гледаме само в бъдещето?

-Аз категорично съм против гледането в миналото. Трябва да го знаеш…Някой знае ли във Варна, че аз съм арестуван преди 10 ноември за опит са създам Български лекарски съюз? Съмнявам се. Колеги различни – знаят. Наивност. Но това дава ли ми някакво предимство или някакъв недостатък? При определени групи хора. И какво значение има то за днешния ден за Варна, ако аз днес не се боря за здравеопазването в ОбС да бъде то на ниво? В този план, в който ме питате – за София, смятам, че те грешат.

– Хората очакват това да се случи и в други общини..

– …ами сигурно, аз се отличавам от останалите. Вижте, приема се бюджет, приема се Конституция (допълнения и изменения в Конституцията), има поне едно 30 закона важни, които трябва да определят бъдещето на българите. Във Варна- ние до 15-20 януари трябва да се захванем с бюджета. За целта трябва да сме наясно с националния бюджет. Трябва да мислим за план сметката, дали ще са ни достатъчно парите ако се запази досегашната данъчна ставка или ще трябва да дофинансираме от общинския бюджет. Аз винаги давам толеранс на всяко ново управление, но трябва да сме наясно какво ще правим с финансите. Как на практика ще вдигнем растежа, който минава през ясни икономически правила.  А ние какво? От Плана за възстановяване и устойчивост искаме средства. Това изисква разсъждаване, изисква проектиране, изисква реализиране, това изисква готови проекти. Нужни са ни готови екипи, работещи екипи, работеща администрация и работещи наредби. За да можем да съберем средства. Защото така наречената „финансова инструкция“, да не използвам думата “ далавера“, но тя не води до икономически растеж.  

– И в същото време, с София, там, където трябва да се приемат приоритетно тези задачи, парламента е блокиран, говори се за паметници, не за бюджет, не за растеж..

– Това нещо, честна дума, аз съм заместник-председател на СДС, сигурно ще ми се сърдят моите депутати, но това толкова несериозно ми звучи, че за да не кажа груба дума, ще кажа, че ме е срам!

– Да поговорим за Варна в перспектива. Как виждате Варна с новата администрация? Сега казахте, че се нуждае всяко управление от толеранс, но все пак?

– Вижте, тази норма означава, че ще гледам процесите, които текат. Аз преди малко казах – ако искаме нещата да се движат, най-спешните задачи трябва да се разглеждат под лупа. Аз не мога да вдигам лозунги тук и да казвам „прозрачност“, „чистота“. Това говорят по кампании. Аз, обаче търся работата. А работата е следната: ние трябва да стабилизираме Варна. Приходите остават същите, разходите се вдигат – на национално и на местно ниво. Тоест, ние трябва да осигурим баланс. А този баланс се постига с много усилия, той се постига и с нова нормативна база, местна нормативна база, той се постига и с нов тип администриране, структуриране на модела, по който се управлява.

Нали искаме всяко ново начало да бъде тласък напред? Това, според мен, изисква висока степен на компетентност, на чуваемост и изисква обединение. Не знам, дали това се разбира, защото в повечето случаи след всяка промяна на властта… виждал съм го навсякъде. Навсякъде има един „мерак“, да започнем да разделяме и освен да разделяме – да използваме бухалки – политически, икономически, всякакви. Тук заслужили майстори на спорта са всички в България.

Ако не е бухалка е хвърляне на вода при – 25 С, за да замръзне и да те „хързулне“. В този аспект, аз в тези игри не участвам. Но в градежа, който може да се формира за Варна, новата администрация, а то е необходимо и приемственост да има, защото познанието не е нещо, което стои на гола поляна, за да го прибереш в джоба си.

Но, аз не давам съвети на новите управници, мисля, че всеки гради бъдещето си и в края на краищата, аз съм учен от д-р Петър Дертлиев, Стефан Радославов, Стефан Савов, от хора, които са ме научили на това. Те нямат нищо общо с тези политици.

Има около 4000 вида болести в света, но аз смятам, че има три причини за всички болести – първата е много проста – алчността. От там започват всички стресове, всички неразбории и следват болестите. Втората е свръхвисокото его, а третата е пък пълната липса на его, тоест – комплексите за малоценност. Тези три неща правят всички останали болести. Същото е в политиката.

– Говорите за растеж, имало ли е през годините във Варна период на застой? Някак сме свикнали във Варна през годините да се смята, че градът получава своите приходи от услуги, от имоти и някак си индустрията остана на заден план, не се развива.. Ето Шумен, да речем, направиха индустриална зона, какво се случва във Варна и защо през годините остана това усещане?

– Варна е различен град. Различна философия, различен е. Морските градове имат различна философия. Причината е проста – концентрацията на бизнес мислене от древността още на морските градове е свързано с търговия и по-малко с производство. Много хора ще ми се обидят. Не е вярно, че Варна е в застой. Погледнете бюджетите. Бюджета е бил и 45 млн, а сега се борим за 1 млрд. лв.

Градът се развива, той се развива в туризъм, в услугите. Въпросът е, че трябва да можеш да го развиваш и в други посоки. Всеки град има пропуснати шансове. Ходил съм в Шумен. Обичам да ходя и да гледам, срещам се с хора. Тук е по-интересно, малко по-висши са интересите, малко по-големи са проблемите. Тръгваме нещо да правим, и хоп – от някъде едно „прътче“ в колелата. Затова е необходимо обединение. Тази индустриална зона, която трябва да направим, започнем работа, тук не става, там не става, накрая сменят и министъра. Въпреки, че съм на мнение, че човек, ако иска- има начин. Но местните управници искат. Това са страгетически неща. А нещата във Варна се случват винаги, но трудно се узрява за тях. Даже си представям къде може да бъде тази индустриална зона, освен, ако не надделее тезата там да се строят жилища или нещо друго.

– Вчера кмета Благомир Коцев каза, че не е задължително да я правим заедно с община Аксаково и, че може да е на варненска територия.

– И аз съм на това мнение. Освен това Аксаково има отделен проект за отделна зона. Беше много хубав този проект там. Не ми се създават интриги защо не се състоя този проект там. И аз смятам, че трябва да се направи във Варна. Има тук места, на които може да се направи. Тук до Черно море, оттатък до езерото също има общински терен. Въпросът е, че тези неща се обсъждат от хора, които са компетентни и разбират от проектиране. И тогава можем да поискаме средствата от ПВУ. Ние като нямаме проекти какво ще искаме?

Политическите дебати ги харесвам, нужни са, Общински съвет е политически орган, но те са полезни тогава, когато отразяват икономическите реалности. Сега има много бизнесмени в съвета и председателят на Общинския съвет е бизнесмен, затова очаквам прагматично и бързо мислене и случване на нещата. Но, никой не може сам да го направи това нещо. Нито председателя, нито кмет, никой не може сам да го направи. И затова им говоря и на младите момчета, които са там – повечето са много неопитни. Тази неопитност не я харесвам. Трябва да бъдат обучавани тези хора. И преди да станат кандидати за съветници. За да могат да бъдат ефективни. Те са умни хора. Няма глупави хора във Варна, обаче трябва да бъдат обучавани. Как така сменяме напрекъснато политическата класа? Каква ефективност има тази класа?

Защо не подготвяме следващата политическа класа? Същото важи и за Варна. Аз не разбирам, защо трябва да хвана едно момче от моите и да го хвърля в битката, като той е IT специалист? И какво разбира той от интегрирано бъдеще на Варна?

Затова смятам, че е дошло време за развитие на Варна. Това е както бул. „Васил Левски“. Знаете ли, кога е планиран той? Първия проект на булеварда? През 1938 година. Един български студент в Сорбоната е направил проекта. Аз, обаче, започнах да работя през 2005- 2006 година по него, защото вече бях убеден, че е нужно да го има. А за
За „Цар Освободител“ говорим вече 7-8 години, май вече му е дошло времето. А за зоната говорим също десетина години. Сега, не съм казал, че ще трябва да чакаме по десет години.

– Щях да ви питам за построяването на новата болница…

– Аз съм за и за здравеопазването ме поканете…

Share

СДС-Варна и гости от Североизточна България отпразнуваха рождения ден на партията


„СДС на 34г. Никой не успява да ни раздели и сме щастливи заедно от Добрич до Търговище, от Шумен до Силистра, от Варна до…Честит празник, сини хора!“

Това написа замеснрик-председателя на СДС д-р Янко Станев на профила си в социалната мрежа.

Поводът е 34-годишния рожден ден на най-старата демократична партия в България СДС.

Сините анализираха политическата обстановка в страната и в частност присъствието на СДС в политиката и мястото на партията в него. По темата споделиха мнения и впечатления и гостите в лицето на Ганчо Стоянов – председател на структурата на СДС в Добрич, д-р Пламен Белколев- председател на СДС-Търговище, Мартин Илиев – председател на организацията СДС- Шумен и Красимир Димитров, председател на СДС-Силистра.

+3


Share

Д-р Янко Станев, лидер на СДС: 34 години СДС е мярка в политическия живот на България, а и на Варна

„На сесията на ОС Варна поздравих всички за 34 г. юбилей на СДС! СДС е мярка в политическия живот на България! Ние знаем, че за да има резултати едно управление то трябва да обединява варненци, а не да разделя. Разделянето винаги е било повод за политически, икономически и т.н. бухалки!“

Това написа в профила си във Фейсбук заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев.

По време на днешната сесия на Общинския съвет във Варна лидерът на СДС поздрави всички за 34-годишнина на Съюза на демократичните сили. В декларацията-поздравление д-р Янко Станев каза:

Преди 34 години на днешния ден бе основан СДС, но след всички възходи и падения и днес СДС е мярка в политическия живот на България, а и на Варна.

Свободата е висша ценност за СДС.

За Варна – също.

СДС е давало винаги толеранс от 100 дни на всяка власт. През тези 100 дни, за да има резултати едно управление, то трябва да обединява, а не да разделя. Разделянето винаги е било повод за политически, икономически и т.н. бухалки.

За да има резултати в едно управление свободата, обединението, трябва да помогнат и СДС е за това Общинският съвет, управлението на града да създаде икономическа среда за развитието на малкия и средния бизнес. А това са нови и стратегически приоритети! А за да има решение на демографския проблем е необходимо да се хвърлят всички сили за развитие на образованието, здравеопазването и социалните дейности.

За да се случи всичко това трябва политическите и икономически хитрости да намалеят до изискуемия минимум.

Искрено Ви желая успех!!!

Share

СДС навършва 34 години. Честит празник, седесари!

Партията, коятопромени България, отбелязва 34 години от основаването си

На 7 декември 1989 г., по-малко от месец след началото на демократичните промени у нас, е създаден Съюзът на демократичните сили (СДС). Това е коалиция от група неправителствени организации и възстановени стари партии, чиято цел е отхвърлянето на комунистическата тоталитарна система и установяването на демокрация в България.

Като политическа партия СДС се регистрира през 1998 г. Организациите, съставляващи коалицията преди това, са обявени за „присъдружни“ и голяма част от тях постепенно прекратяват самостоятелното си съществуване като политически партии.

Съюзът на демократичните сили е учреден на 7 декември 1989 г. от организациите: Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, Независимо сдружение „Екогласност“, Конфедерация на труда „Подкрепа“, Независимо дружество за защита правата на човека, Комитет за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Клуб на незаконно репресираните след 1945 г., Независимо студентско дружество, Движение „Гражданска инициатива“, Българска социалдемократическа партия, БЗНС – Никола Петков. На по-късен етап към СДС се присъединяват Радикалдемократическа партия, Зелена партия, Демократическа партия, Нова социалдемократическа партия, Обединен демократичен център, Демократичен фронт.

Организацията се ръководи от Координационен съвет, а за пръв председател на СДС е избран Желю Желев.

34 години по-късно СДС продължава пътя си. Партията е била и остава решаващ фактор в съвременната политическа действителност на България.

СДС е запазил приемствеността в приемането на различията. Днес Съюзът уверено работи за справяне с проблемите и осъществяване на реформите, чието начало беше вдъхновено от политическата воля и идейната сила на учредителите му.

След 34 години СДС е – и винаги ще бъде – партията, която промени България след половинвековен тоталитарен режим. Тя е истинското дясно политическо мислене и идеи, които няма да влязат в съглашения с левите и националистическите политици.

Честит рожден ден, СДС!

Share

СДС ще подкрепи на балотажа в Шумен кандидатът на ГЕРБ с №7 проф. Георги Колев

В неделя ни предстои решаващ избор. Регионът, в който живеем, се нуждае от стабилност, за да решава наболелите за обществото ни проблеми: задълбочаващата се криза в демографията, формирането на безпринципни бизнес коалиции в общинските съвети по места, феодализацията и профанизацията на политическите процеси.

Трябва ни пълна мобилизация на демократичните сили. СДС призовава всички хора с демократично мислене, свободни по дух, да подкрепят с №7 в бюлетината кандидата на ГЕРБ за кмет на община Шумен проф. Георги Колев. СДС декларира подкрепата си и заставаме редом до партньора в ЕНП, защото вярваме, че правилният избор е сериозната, ориентирана към преките проблеми на хората реална дясна политика.

СДС-Шумен постигна седем пъти по-висок резултат спрямо предишните Местни избори и с това Синята идея се завръща в Шумен. Благодарим им!

Сини хора, седесари по дух и призвание, излезте и подкрепете с №7 проф. Георги Колев!

Д-р Янко Станев, заместник-председател на СДС


Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Share

СДС: Българите се топим, нужни са ни съвременни Народни будители

„Денят на будителите е празник, който ни припомня значимостта на идеите. Народът ни е поддържал духа си с каузите, на които най-будните измежду българите са посветили животите си. Днес се нуждаем от нови будители, които да задават пътя за развитие на България“. Това каза депутатът от СДС-Варна в групата на ГЕРБ-СДС доц. д-р Медиха Хамза. „Живеем във времена на сложни процеси, които налагат търсенето на ефективни решения за много проблеми. Нуждаем се от будители на духа, защото българщината е онова, което сме длъжни да предадем на поколенията. А днес се сблъскваме с изключително сериозен проблем – демографската криза. Българите се топим. Решенията за демографската криза не търпят отлагане. Затова са ни нужни хора с дух, хора с идеи и разбирания, които да бъдат съвременните народни будители“, допълни тя.

В деня на Народните будители депутатът от СДС-Варна доц. д-р Медиха Хамза, секретарят на градската организация на сините Веселин Василев, председателят на младежката организация Георги Спасов и активисти на партията се включиха в честванията на празника. Те поднесоха цветя пред паметника на Отец Паисий в Морската градина на Варна. В отбелязването на паметния ден се включиха и депутатът от ГЕРБ-Варна Славена Точева. Тя беше придружена от активисти на другата политическа сила от формата ЕНП, сред които и Биляна Раева – кандидат за кмет на район „Одесос“ и кандидатът за кмет на район „Младост“ Евгени Дянков.

СДС-Варна вече заяви подкрепата си за кандидатите на партньорите от ЕНП за предстоящия в неделя балотаж във Варна.

Share

СДС ще подкрепи с №7 Иван Портних и Людмила Колева в „Приморски“, за да продължат проектите на Варна

Представяме ви част от проектите, изпълнени от кмета Иван Портних и неговия екип.

Повечето от тях са реализирани в периода 2013 – 2023 година, а  работата по други продължава в момента.

На предстоящия в неделя втори тур на изборите за местна власт СДС-Варна заявява пълна подкрепа за кандидата за кмет на Община Варна, издигнат от партньора в ЕНП ГЕРБ (с №7) Иван Портних.  Варненските седесари и кандидатът на СДС-Варна за кмет на район „Приморски“ Веселин Василев ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ с №7 за районен кмет на „Приморски“ Людмила Колева-Маринова, за да продължи реализацията на проектите за модерния ни град.

Община Варна извърши пълна рехабилитация на бул. „Княз Борис I“ – в отсечката от Икономическия университет до кръговото кръстовище на спирка „Почивка“. Средствата бяха осигурени през 2015 година от правителството на ГЕРБ.  Това е централният булевард в града, който свързва Варна с курортите на север – „Св. Св. константин и Елена“, „Ривиера“, „Златни пясъци“.

И друг от централните булеварди в града беше напълно рехабилитиран. Една от най-натоварените артерии в сърцето на район „Приморски“ – бул. „Осми Приморски полк“ – е с изцяло подменена инфраструктура: изцяло е сменена подземната комуникация, включително централни водопроводи, които минават по трасето, преасфалтирани бяха пътните платна. Изградени бяха еднопосочни велоалеи от двете страни на булеварда, които се ползват активно от колоездачи.


Купуването и продаването на гласове е престъпление

Share

Сайтът използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките

Политика относно "бисквитките" ("cookies")
Cookies и как ги използваме
Тези правила описват как използваме Cookies и подобни на тях файлове и технологии в своите уебсайтове, напр. Local Shared Objects, известни и като "Flash cookies", web beacons и т.н. Ние ги наричаме с общото наименование "Cookies". Ако посетите нашите уебсайтове и настройките на браузъра ви приемат "Cookies", ние считаме, че приемате да използваме "Cookies“.
Какво представляват "Cookies" и как работят те?
"Cookies" са малки файлове, които се изпращат до компютъра ви от уебсайтовете, които посещавате, и се съхраняват на него. "Cookies" се съхраняват във файловата директория на браузъра ви. Следващия път, когато посетите същия сайт, браузърът прочита "Cookie" и предава информацията на уебсайта или елемента, който първоначално е задал "Cookie". За да научите повече за тези технологии и как работят те, моля, посетете например сайта allaboutcookies.org.
Защо използваме Cookies?
Използваме Cookies в сайта, за да ви осигурим по-лесна работа. В следващия раздел ще можете да прегледате своите опции за управление на Cookies.
Основни функции
Тези Cookies са от съществено значение за функционирането на нашия уебсайт и ключови за улесняването на работата ви с тях. Можете да навигирате без прекъсвания, тъй като ще бъдат запомнени например избраните от вас език и държава, а удостоверяването за някои части от домейна ще бъде запазено.
Подобряване на сайта
Тези Cookies ни позволяват да подобряваме своите уебсайтове, като събират информация за това, как се използват те. Ние анализираме данни, за да установим например броя на уникалните потребители, четящи дадена статия (за да знаем кои материали са популярни), или дали даден видеофайл е бил изгледан докрай или само до средата. Също така се интересуваме къде се получава достъп до нашето съдържание, за да знаем как да организираме сайтовете си за оптимално удобство на потребителя. Броим кликванията върху "Like" и "Tweet" и следим какво съдържание от сайтовете ни е било споделяно или използвано като препратка.
Персонализация Тези Cookies ни помагат да направим съдържанието възможно най- персонализирано, като например ви показваме целеви банери или подходящи препоръки. Проучваме какъв тип препращане е било използвано, за да бъдат достигнати нашите сайтове, например имейл кампания или връзка от препращащ сайт, така че да изчислим ефективността на своите промоции и рекламни кампании.

Как мога да управлявам Cookies? Можете да прегледате наличните опции за управление на Cookies в своя браузър. Браузърът може да бъде използван за управление на Cookies, свързани с основни функции, подобряване на сайта, персонализация и рекламиране.

Различните браузъри използват различни
начини за деактивиране на Cookies, но обикновено те се намират в менюто Tools или Options. Можете да прегледате и менюто за помощ на браузъра си. Освен че управляват Cookies, браузърите обикновено ви позволяват да контролирате файлове, подобни на Cookies, например Local Shared Objects, като активирате режима за поверителност на браузъра си.
Колко време пазим информацията? Това зависи от типа на Cookies. Валидността на сесийните Cookies изтича, когато затворите браузъра. Постоянните Cookies, включително Local Shared Objects (“Flash cookies"), обикновено са с валидност от два месеца до няколко години.
Възможно е деактивирането на Cookies да ви попречи да използвате определени зони от уебсайта. Ако изтриете своите Cookies от браузъра, възможно е да се наложи да преинсталирате Cookies за отказване.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас на e-mail:
office@sdsvarna.net,Адрес:Варна, бул. "Княз Борис I" 46,Тел:052 600 665

Затвори