Категория: Новини

Д-р Янко Станев: Гласувах за свободата и стабилността! За България!

„Гласувах за свободата и стабилността! За България!“

Това написа в профила си в социалната мрежа заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев.

Той упражни правото си на глас в избирателна секция, разположена във варненското училище „Св. Климент Охридски“.

Share

Доц. Медиха Хамза: Гласувах за стабилно управление на България!

„Гласувах за стабилно управление, което да изведе България от кризите. Да постави образованието, здравеопазването и социалната политика като първостепенни приоритети.“

Това написа в личния си профил доц. д-р Медиха Хамза, председател на СДС-Варна.

Кандиатът за депутат в 3 МИР-Варна упражни правото си на глас в секция във варненския квартал „Аспарухово“.

Share

Закриване на кампанията за парламентарни избори 2024 и избори за европейски парламент

Коалицията ГЕРБ-СДС закри кампанията за предсрочните парламентарни избори и изборите за европейски парламент на 9 юни 2024 г.

Варна е градът, който коалицията избра за финал на напрегнатата, но ползотворна кампания, насочена изцяло към решаване на проблемите на хората.

Стъпката е направена. На 9 юни с бюлетина № 22! Напред и нагоре!

Share

Зам.-председателят на СДС д-р Янко Станев: Без отговорно държавническо управление няма просперитет

За България е необходимо управление със стабилност и хоризонт 4 години, с водеща държавническа функция на ГЕРБ-СДС. Абсолютизиране на решаването на демографския проблем и образованието.

– Д-р Станев, какво е впечатлението Ви от изборния процес във Варна, региона и страната като цяло?

– Отговорът е в две посоки. Първата е политическата конструкция във Варна. Каква е тя? Има ли такава? Кои са десни, леви, центристи или това са само етикети?

Във Варна, а и за региона (важи по-малко), опитите да се направи общество като жълтопаветна каша, са неуспешни.

Втората посока е, че всички видяхме, че това управление през последните три години направи такива икономически и политически водовъртежи, че ще трябват големи държавнически, общонародни усилия, за да се оправим. Защото наглед образовани, умни, красиви, но негодни да управляват държавата хора с арогантност бяха допуснати до властта.

И такъв е изборният процес, т.е. отражение на тези процеси в обществото. Умора, понижена вяра, липса на уважение и оттам намаляла надежда и отговорност. А това е фундаментът на общественото развитие – отговорността, вярата и пътят. Смятам, че изборите ще докажат, че сме си научили урока.

– Кои са важните въпроси за кандидат-депутатите Ви?

– Нашият кандидат на СДС в 3-МИР Варна доц. Хамза ги формулира ясно: истинските проблеми са образованието, здравеопазването, и най-вече простичкият факт, че от 9 милиона българи, днес сме 6 милиона. Демографията е национален проблем. И за решаването му са необходими научни работохолици като Медиха в Народното събрание – човек, който разбира, знае, подготвен е за работа по закони и то с абсолютна почтеност.

СДС-Варна, чийто председател е Медиха Хамза има идеология, структурирани сме и имаме критично мислене и контрол върху клиентелизма, и затова участваме в кампанията сериозно осмислено.

За България е необходимо управление със стабилност и хоризонт 4 години, с водеща държавническа функция на ГЕРБ-СДС. Абсолютизиране на решаването на демографския проблем и образованието. Само така може да се реши критичната маса от проблеми.

Затова изобщо „синьото“ е необходимо не само за десните, а за България. Това е пътят!

Д-р Хамза участва в предишния парламент и ще участва като седесар и в следващия, в създаването на буферна зона срещу негодното управление и изграждането на успешна държава с проспериращ народ. Това е задачата на коалицията ГЕРБ-СДС. А както е известно „синьото“ не може да капитулира. Никога!

Share

Доц. Хамза: Родина, род, семейство; образовани, здрави и щастливи българи са принципите на СДС

Свободомислещите „сини“ хора знаят, че това са основите на живота ни и в никакъв случай не бива да позволяваме някой да ги руши.

Проучванията на социолозите от последните дни ми вдъхват надежда. Виждам, че разумът надделява. Изгубихме ценно време. По-важно е, че истината за празнословията за някаква си  „продължаваща промяна“ е ясна на все повече хора. Неолибералните залитания на подготвяни в харвардски ПУЦ-ове кадри са неприемливи за разумния българин.

Съюзът на демократичните сили категорично е заявил политическата линия, която следва – десен, консервативен подход в икономическите отношения и патриотично настроение в обществения живот. Последователни сме в отстояването на принципите си. Залагаме на постепенното развитие чрез труд и упоритост. Защото това е традиционният български път – съчетаване на родолюбие и трудолюбие за благото и просперитета на родината.

В последните години неолибералната пропаганда все по-твърдо опитва да налага в обществото ни идеологии, които са неприемливи за нас. СДС категорично се противопоставя на прокарването на джендър тенденциите – те не се вписват в народопсихологията ни, нямат място в бъдещето ни. Паралелно тече и атака срещу традиционното българско семейство, която не бива да допускаме да печели дори и малки победи. Свободомислещите „сини“ хора знаят, че това са основите на живота ни и в никакъв случай не бива да позволяваме някой да ги руши. Родина, род, семейство; образовани и здрави, спокойни и щастливи български граждани – това са принципите, на които залага Съюзът на демократичните сили.

Дни преди изборите за народни представители и за представители в европейския парламент усещам възраждащата се у хората надежда за по-нормален живот. СДС като част от коалицията ГЕРБ-СДС настоява за стабилност, която все повече избиратели искат. Началото е поставено. Затова на 9 юни ни е нужен категоричен успех, защото отмирането на поредния политически проект в лицето на ПП, отваря място за избуяване на друга опасност – дивият популизъм, заплетен с национал-социалистически заклинания, които ПП „Възраждане“ иска да наложи в дневния ред на България. Това още по-категорично не можем да допуснем, защото ще срине държавността!

Изборът на кандидатите на СДС за народни представители е защита срещу такива пагубни за страната ни влияния и тенденции.

Вашият избор на 9 юни за ГЕРБ-СДС с №22 в бюлетината и преференция 107 е избор за стабилност и сериозна политика в интерес на хората!


Купуването и продаването на гласове е престъпление

Share

Кандидатите на СДС за народни представители в страната

Вижте всички кандидати на СДС и техните преференции, в общите листи на ГЕРБ-СДС, за изборите на 9 юни

Румен Христов, водач на листата в 12 МИР-Монтана (преференция 101)


Петър Николов, 25 МИР-София (преференция 105)


Емил Кючюков, 2 МИР-Бургас (преференция 106)


доц. д-р Медиха Хамза,  3 МИР-Варна (преференция 107)


Димитър Николов,  4 МИР-Велико Търново (преференция 103)


Дамян Петров, 6 МИР-Враца (преференция 106)


Димитър Димитров, 8 МИР-Добрич (преференция 103)


Красимир Дончев, 11 МИР-Ловеч (преференция 104)


Малина Златева, 13 МИР-Пазарджик (преференция 108)


Стефан Маринов, 14 МИР-Перник (преференция 107)


Рая Драгоева, 15 МИР-Плевен (преференция 106)


Йордан Кръстанов, 17 МИР-Пловдив област (преференция 103)


Теодор Ролев, 18 МИР-Разград (преференция 104)


Звезделина Минкова, 19 МИР-Русе (преференция 106)


Младен Минчев, 20 МИР-Силистра (преференция 106)


Мирослав Спасов, 23 МИР-София (преференция 123)


Волен Борисов, 23 МИР-София (преференция 124)


Златко Златков, 24 МИР-София (преференция 114)


Петър Миланов, 26 МИР-София област (преференция 106)


Бояна Манова, 27 МИР-Стара Загора (преференция 109)


Явор Александров, 28 МИР-Търговище (преференция 104)


Любомир Михов, 29 МИР-Хасково (преференция 113)


Кристиян Механджийски, 30 МИР-Шумен (преференция 107)


Павел Додов, 31 МИР-Ямбол (преференция 108)


Антон Койчев, 24 МИР-София (преференция 113)


Илия Лазаров, кандидат за евродепутат от СДС (преференция 106)

Share

Доц. Медиха Хамза: Няма как да развиваме културата и да съхраним българщината без читалищата

Затова трябва да ги поставим като национален приоритет и да не отвръщаме поглед от тях

„Няма как да развиваме културата и да съхраним българщината без читалищата. Те са брънката във веригата, те са началото на културното изграждане на една личност, започвайки от ранни детски години. И това е възможно, благодарение на взаимодействието на читалищата с училищата, общите инициативи, възпитаването на любов към книгата и изграждането на учебни навици и грижа към тях.“ Това коментира за „ДНЕС+“ доц. Медиха Хамза, депутат от СДС-Варна в 49-тото Народно събрание от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и кандидат за народен представител.

Според нея финансирането на тези учреждения е крайно недостатъчно и много малко се говори за тях.

Тя подчерта, че е крайно необходимо, за да запазим тяхното съществуване, да се промени начина на финансиране, тъй като то в момента се осъществява на принципа „субсидия, на база субсидирана численост“.

„В момента в министерството на културата има 2,5 млн. лв., за които читалищата могат да кандидатстват по различни програми, които се разработват. Има средства и по фонд „Култура“- около 1 млн. лв., които са за читалища и асоциации.  Тези програми трябваше да бъдат разработени досега, но за съжаление това не се случи по време на редовното правителство и се чака да бъдат разработени през лятото. Бюджетът за култура за тази година е със 150 милиона повече“, допълни още доц. Хамза.

Общинският председател на СДС-Варна заяви още, че реформата в Национален фонд „Култура“ е започнала вече и се очаква промените да са видими съвсем скоро. Според нея в културната „стълбица“ на България, читалищата трябва да заемат високите стъпала, защото те са началото.

„Животът на доц. Хамза е обвързан с читалищата още от времето, в което децата ѝ бяха малки“, коментира за медията ни Любка Тодорова – организационен секретар в Народно читалище „Просвета-1927“- Варна. „Тя водеше децата си в библиотеката, тогава ми направи впечатление като много работлива, такива са и децата ѝ, учеше ги на труд, възпита в тях любов към книгата, към четенето. Тя е много отговорен човек, затова и с течение на времето стана част от нас – тя е член на читалищното настоятелство“, допълни още Тодорова.

Читалище „Просвета-1927“ в Район „Аспарухово“ във Варна е едно от най-дейните читалища във Варна, а през 2016 година спечели наградата за най-добра библиотека в България.

Доц. Медиха Хамза от дълги години танцува във фолклорна формация към читалище „Просвета-1927“ и счита това за свой принос в запазване на българските традиции и дух.

„Ценностите, които читалищата съхраняват под стрехите си са онези, които са ни запазили като нация, като народопсихология, като човеци. Затова трябва да ги поставим като национален приоритет и да не отвръщаме поглед от тях, а да дадем всичко, което можем, за да съществуват – модернизирани, добре финансирани и ценени“, завърши кандидатът за народен представител доц. Медиха Хамза.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Share

Доц. Медиха Хамза: Достъпна здравна система, за да бъдем здрави, а не излекувани

Профилактика и всеобхватност са двете насоки, на които залагаме като приоритети

„Здравната система да бъде достъпна и всеобхватна. Да залага на профилактиката, за да бъдат българите здрави, а не излекувани. Това е залегнало в приоритетите на новата програма на ГЕРБ-СДС“. Това каза пред „ДНЕС“ депутатът от 49-ото Народно събрание и кандидат за депутат от СДС в коалицията ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза. „Категорично във фокуса на управлението в здравеопазването навлизат малките и отдалечени населени места“, допълни тя.

По думите ѝ, за да бъдем здрави – ние и близките ни, е нужно не само да бъдем ефективно лекувани, а преди всичко да профилактираме заболяванията. Здравият човек е спокоен; спокойните хора живеят щастливо. В управленската програма на коалицията са заложени две основни насоки на развитие – профилактика и достъпност. Предвидено и планирано с конкретни мерки е развитие на телемедицината, сформиране на мобилни лекарски и зъболекарски екипи, на мобилни аптеки, които да улеснят и жителите на малките и отдалечени населени места в достъпа им до здравно обслужване. Нова система за управление на лекарствените продукти ще разреши проблеми с недостига им.

„България разполага с огромен потенциал за развитие на балнеотуризъм. Този вид грижа за здравето, известен с ефективността си още от древността, отново намира място в живота ни. Това е още една възможност за профилактика на редица заболявания и следва да намери нужната подкрепа в държавната здравна политика“, акцентира доц. Хамза.

„Управленската програма залага на нов модел в здравеопазването, който да реши някои противоречия в настоящия. Време е да се залага на профилактика и промотиране на здравето; при лечението качеството, а не количеството да бъде водещ показател в стимулиране на работата на хората, които се грижат да сме здрави. Търсят се решения в посока достъпност и всеобхватност на здравната система, но също така се налагат и принципи на справедливост и устойчивост. Здравното покритие трябва да бъде универсално“, каза още председателят на СДС-Варна.

„Когато се наложи да потърсим компетентна помощ, от значение е да получим максимално ефективно лечение. България може да се похвали с едни от най-добрите медицински университети, които подготвят изключителни специалисти. Гордея се, че родният ми град Варна може да се похвали с челните места на Медицинския университет в града в класациите на висшите училища. В това отношение можем само да надграждаме. Моделът на здравеопазване, на който залага програмата на ГЕРБ-СДС, е ориентиран към това – да бъдем здрави, а не излекувани“, завърши доц. Медиха Хамза.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Share

Депутатът от СДС-Варна доц. Медиха Хамза поздрави район „Владислав Варненчик“ с днешния празник

Депутатът от СДС-Варна доц. Медиха Хамза поздрави район „Владислав Варненчик“ с днешния празник – Св. св. Константин и Елена, който е и празник на район „Владиславово“.

Тя отправи позравления към кмета на района Николай Костадинов, администрацията, жители и гости на Владиславово.

Ето какво написа на страницата си депутатът от СДС -Варна в парламентарната група на ГЕРБ-СДС  и кандидат за народен представител доц. Медиха Хамза:

„Днес Район „Владислав Варненчик празнува своят празник!На този ден, в който почитаме равноапостолите Св. св. Константин и Елена, един от най-бързоразвиващите се райони в нашия град празнува!Уважаеми г-н Николай Костадинов, кмет на районаУважаеми служители в районната администрация,Скъпи жители и гости на Район „Владислав Варненчик“,Приемете най-искрени поздрави по повод 21 май – празник на Владиславово и имен ден на всички именици!За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя за това, че кварталът се развива пълноценно и успява ясно да очертае приоритетите си, да реализира конкретни дейности и проекти за достигането им.Благодаря за прозрачното управление, с което показвате на хората, че могат да Ви гласуват доверие и да разчитат на Вас във всеки момент.Използвам случая да поздравя и всички жители на квартала, защото той се развива и благодарение на всеки един от тях.Уверена съм, че с общите усилия на всички нас, Район „Владислав Варненчик“ ще продължава да се развива като модерен европейски квартал.Пожелавам на всички, свързани с кв. „Владислав Варненчик“ здраве, вяра, силен дух в посрещането на новите предизвикателства!На имениците пожелавам да са здрави, а имената да им носят много късмет!И нека светите равноапостоли Константин и Елена закрилят всички ни!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“

Share

Доц. Медиха Хамза: Днес университетите са празни, българското висше образование стачкува

„Тъжно и страшно е да гледаме празните стаи и дворове на университетите във Варна. Но освен тъжно, е обидно.“

В позиция на Съвета на ректорите е заявено, че причина академичните институции днес да останат със затворени врати е обществото да разбере, че протестът не е за заплати, а срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката.

Повод за днешните протестни действия в 44 висши училища у нас е отказът на правителството да спази Закона за висшето образование (ЗВО). Вносители на промените в ЗВО бяха депутатът от СДС-Варна доц. д-р Медиха Хамза и колегите ѝ от парламентарната група ГЕРБ-СДС.

Ето какво каза пред ДНЕС+ кандидатът за народен представител:

„Тъжно и страшно е да гледаме празните стаи и дворове на университетите във Варна. Но освен тъжно, е обидно. Академичната общност в държавните висши училища не е съставена от хора, които до безкрай мълчаливо ще търпят. Днес българското висше образование стачкува заради недостойното и пренебрежително отношение към основна национална ценност – образованието.

Смятам, че всички ние – и политиците, и обществото, сме им длъжници, защото сме били техни възпитаници. Нещо повече – срамно е, защото те протестират за потъпканото им достойнство.

Образованието е движещата сила на държавата.

Професията преподавател не е просто да си изчетеш лекцията и да си тръгнеш. Това е „дълга писта“, която се грижи за образованието на всеки – от прекрачването на училищния праг, през гимназиалния курс и до дипломирането във висшите академични степени, за да може човек да намери своята реализация в обществен и професионален план.

Аз съм преподавател и заставам зад колегите си, защото в една модерна европейска държава, кадрите във висшето образование трябва да бъдат уважавани, а трудът им ценен. Развитието на висшето образование е дело на младите хора – студентите, докторантите и асистентите. Те са бъдещето ни, но трябва в настоящето да имат спокойствието да развиват научния потенциал на държавата. Висшето образование дава кадрите, които утре ще вземат решенията за развитието и управлението на икономиката, здравеопазването, образованието и всички сфери на живота ни. Затова е важен всеки българин, който е получил или ще получи в бъдеще висша образователна степен.

Днес висшите училища останаха затворени. Зад каузата висше образование се обединиха Съвета на ректорите, синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“, академичната общност, интелектуалният и политически потенциал на държавата, които са осъзнали, че образованието е основополагащ, неотменим национален приоритет.

Протестът на висшите училища защитава националните интереси на държавата – на всеки един от нас!“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Share

Сайтът използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките

Политика относно "бисквитките" ("cookies")
Cookies и как ги използваме
Тези правила описват как използваме Cookies и подобни на тях файлове и технологии в своите уебсайтове, напр. Local Shared Objects, известни и като "Flash cookies", web beacons и т.н. Ние ги наричаме с общото наименование "Cookies". Ако посетите нашите уебсайтове и настройките на браузъра ви приемат "Cookies", ние считаме, че приемате да използваме "Cookies“.
Какво представляват "Cookies" и как работят те?
"Cookies" са малки файлове, които се изпращат до компютъра ви от уебсайтовете, които посещавате, и се съхраняват на него. "Cookies" се съхраняват във файловата директория на браузъра ви. Следващия път, когато посетите същия сайт, браузърът прочита "Cookie" и предава информацията на уебсайта или елемента, който първоначално е задал "Cookie". За да научите повече за тези технологии и как работят те, моля, посетете например сайта allaboutcookies.org.
Защо използваме Cookies?
Използваме Cookies в сайта, за да ви осигурим по-лесна работа. В следващия раздел ще можете да прегледате своите опции за управление на Cookies.
Основни функции
Тези Cookies са от съществено значение за функционирането на нашия уебсайт и ключови за улесняването на работата ви с тях. Можете да навигирате без прекъсвания, тъй като ще бъдат запомнени например избраните от вас език и държава, а удостоверяването за някои части от домейна ще бъде запазено.
Подобряване на сайта
Тези Cookies ни позволяват да подобряваме своите уебсайтове, като събират информация за това, как се използват те. Ние анализираме данни, за да установим например броя на уникалните потребители, четящи дадена статия (за да знаем кои материали са популярни), или дали даден видеофайл е бил изгледан докрай или само до средата. Също така се интересуваме къде се получава достъп до нашето съдържание, за да знаем как да организираме сайтовете си за оптимално удобство на потребителя. Броим кликванията върху "Like" и "Tweet" и следим какво съдържание от сайтовете ни е било споделяно или използвано като препратка.
Персонализация Тези Cookies ни помагат да направим съдържанието възможно най- персонализирано, като например ви показваме целеви банери или подходящи препоръки. Проучваме какъв тип препращане е било използвано, за да бъдат достигнати нашите сайтове, например имейл кампания или връзка от препращащ сайт, така че да изчислим ефективността на своите промоции и рекламни кампании.

Как мога да управлявам Cookies? Можете да прегледате наличните опции за управление на Cookies в своя браузър. Браузърът може да бъде използван за управление на Cookies, свързани с основни функции, подобряване на сайта, персонализация и рекламиране.

Различните браузъри използват различни
начини за деактивиране на Cookies, но обикновено те се намират в менюто Tools или Options. Можете да прегледате и менюто за помощ на браузъра си. Освен че управляват Cookies, браузърите обикновено ви позволяват да контролирате файлове, подобни на Cookies, например Local Shared Objects, като активирате режима за поверителност на браузъра си.
Колко време пазим информацията? Това зависи от типа на Cookies. Валидността на сесийните Cookies изтича, когато затворите браузъра. Постоянните Cookies, включително Local Shared Objects (“Flash cookies"), обикновено са с валидност от два месеца до няколко години.
Възможно е деактивирането на Cookies да ви попречи да използвате определени зони от уебсайта. Ако изтриете своите Cookies от браузъра, възможно е да се наложи да преинсталирате Cookies за отказване.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас на e-mail:
office@sdsvarna.net,Адрес:Варна, бул. "Княз Борис I" 46,Тел:052 600 665

Затвори