Архив за месец: август 2023

Депутатът от СДС-Варна доц. Медиха Хамза взе участие в Международния форум по образование във Варна

Депутатът от СДС-Варна в парламентарната група ГЕРБ-СДС  доц. Медиха Хамза взе участие в Международния образователен форум във Варна.

Той е на тема „Иновативната образователна среда през призмата на емоционалната интелигентност и изкуствения интелект – посоки и предизвикателства“ и е организиран от Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“, в партньорство с МОН и НСОРБ. Домакин на събитието е Икономическия университет. 

Форумът бе открит от Лилия Христова, директор на дирекцията, а Приветствия към участниците отправиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Красимир Вълчев, председател на комисията по образованието и науката в НС, Андрияна Андреева, областен управител на Варна, Янка Такева, председател на Синдикат на българските учители, проф. Евгени Станимиров, ректор на учебното заведение-домакин.

Община Варна организира през лятото безплатни курсове за деца по роботика и програмиране, които ще продължат, поради големия интерес, каза още кметът. Много активно е било и участието в инициативата „Ало Космос, говори България“ на Атлантическия клуб, на която Община Варна бе специален партньор тази година, както и във фестивала „Кибермагьорсници“, по време на който бяха проведени обучения по програмиране, киберсигурност, защита в интернет.

По време на мероприятието, кметът на Варна Иван Портних припомни, че към момента STEM центрове са изградени в 4 варненски училища, 3 детски градини и в Логопедичния център. Още 51 училища участват с проектни предложения по Механизма за възстановяване и устойчивост – за изграждане на STEМ центрове и високотехнологични класни стаи.

Доц. Хамза е член на Комисията по образование в Народното събрание. Тя е преподавател в Медицинския университет -Варна, и е бивш зам.-декан на Електротехническия факултет в Техническия университет-Варна. Професионалния живот на народния представител от СДС е дълбоко обвързан със сферата на образованието.

Share

Веселин Василев,зам.-кмет на район „Приморски“: Лев, даден за спорт, връща 3 лв. на здравеопазването

„Инвестициите в спортна инфраструктура трябва да бъдат един от приоритетите в следващите бюджети на града. Няма да се уморя да повтарям изследването на ЮНЕСКО, според което: „Всеки инвестиран лев във спорта връща три лева на здравеопазването!“

Това каза за ДНЕС+ заместник-кметът на район „Приморски“ Веселин Василев. Секретарят на общинската структура на СДС-Варна бе категоричен, че Варна има пълния потенциал да се развива и да продължава да бъде дом на български и международни спортни прояви и успешни спортисти.

– Г-н Василев, предстоят местни избори и това ще е още едно предизвикателство за СДС, който вече много години е част от местната власт във Варна. Какво даде СДС на варненци и какво може още да даде?

СДС със своите представители в общинския съвет в лицето на д-р Янко Станев и Стефан Станев, както и с подкрепата на съветниците от новосформираната група СДС-ВОЛЯ за Варна доц. Николай Евтимов, Николай Почеканов и Щериана Иванова, имат съществен принос за развитието на града ни.

И тук не говорим само за подкрепата, а в голяма степен благодарение на експертизата на нашите съветници са реализирани всички важни за Варна проекти.

Вече 10 години г-н Иван Портних е кмет на града и през всичките тези години той е имал подкрепата на СДС. Десетки са случаите, при които, благодарение на активното участие на СДС в мнозинството, са печелени политически битки в полза на варненци. Силно се надявам на предстоящите в края на октомври местни избори СДС да удвои резултата си и със своя група да бъде още по незаобиколим фактор в местния парламент.

Не по-малко по значение е и присъствието на кадри на СДС в общинската администрация. Нашите хора се отличават с експертиза и работохолизъм, и се ползват с авторитет и в голяма община, и в районните кметства.

Предстои да се вземат важни решения, как ще участва партията в изборите, но ние разполагаме със сериозен човешки ресурс и СДС има  потенциал да излъчи свои кандидати за районни кметове, а защо не и за кмет на Варна?!

– Вие сте човек, който е силно ангажиран със спорта, бяхте и зам.-директор на ОП „Спорт“ към община Варна. Как се развива спортът във Варна?

– Целият ми живот е свързан със спорта. И в момента активно участвам в управлението на СК „Титан“. Обрахме медалите на последното европейско първенство по вдигане на тежести в Кишинев. Наш състезател е Христо Христов – спортист на Варна за миналата година. Надяваме се на олимпийските игри да донесе медал за България, дай Боже – златен.

Действащ делегат съм на БФС. Тази седмица започват мачовете от първенството на Трета лига и пак тръгваме по стадионите. Всяка година си казвам, че е за последно, но като дойде време за мачовете и… няма накъде… Тръпката и любовта към футбола са по-силни.

Като бивш зам.-директор на общинско предприятие „СПОРТ“, чиято дейност е ремонт и поддръжка на спортните имоти на Варна, мога да ви споделя, че голяма част от спортните обекти, строени през социализма са морално остарели и децата тренират в условия, които не отговарят на никакви модерни стандарти.

Визирам лекоатлетическата и хандбалната зала на Локомотив. Гребната база е в ужасно състояние. Слава Богу, борците имат вече своята нова база, изгради се и чудесен спортен комплекс във Владиславово. Градът ни обаче има крещяща нужда от нов плувен комплекс, както и от зимен дворец за ледени спортове. Повярвайте ми, интересът към ледените спортове е огромен. Същото се отнася и за тенис кортовете.

Инвестициите в спортна инфраструктура трябва да бъдат един от приоритетите в следващите бюджети на града. Няма да се уморя да повтарям изследването на ЮНЕСКО, според което: „Всеки инвестиран лев във спорта връща три лева на здравеопазването!“

– В момента сте зам.-кмет на район „Приморски“, бих казала един от големите райони на Варна. Какво се направи в района и какви са нуждите в тази част на Варна?

– Вече трета година съм зам.- кмет на район „Приморски“, с ресор устройство на територията. Освен че е огромен с население 115 хил. души, колкото голям областен град, район „Приморски“ е и много труден и сложен район със своите 12 селищни образувания, вилни зони, курортни комплекси. Всички големи болници и университети са при нас, кв. „Виница“ стана цял град.

Не е лесно да се управлява такъв район, особено през летния сезон, когато и к.к „Златни пясъци“ и „Св. св. Константин и Елена“ са пълни с туристи. Тази година е още по-сложно заради мащабните ремонти, от които жителите на района са най-засегнати. Хората с право недоволстват, разбирам ги.

Затворени са възлови пътни артерии, образуват се километрични тапи, шум, прахоляк, чести спирания на водата… Аз обикалям всеки ден строителните обекти, разговарям с граждани и знам колко е трудно. Няма как с магическа пръчка да бъдат изградени километри водопроводи, канализация, тротоари, асфалтиране на улици, междублокови пространства и т.н и т.н. Така беше и с Ларгото преди години, така беше и с бул. Левски.

Ще трябва да изтърпим неудобствата. То е като ремонт на къщата. Заминават много пари, изтърпяваш майсторите, шума и всички останали несгоди, но после ти е уютно, удобно и приятно…

Веселин Василев е дипломиран бакалавър от Технически университет Варна, магистър и докторант от Икономическия университет в морската столица, специалност  „строителство и недвижима собственост“. Секретар е на Спортно техническа комисия на БФС-Варна, член на Управителния съвет на Спортен клуб “ Титан“, а функцията му в местната структура на СДС е секретар на общинската структура. Семеен, горд баща на син и дъщеря.
Share

Варна празнува!

Варна празнува. Тържествата по повод 15 август – Денят на Варна започнаха с тържествена света литургия, отслужена в катедралния храм „Свето Успение Богородично“. На богослужението присъстваха много варненци и гости на града.

След литургията на централния варненски площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе тържествена церемония по издигане на флаговете на община Варна, България и Европейския съюз.

Сред официалните гости на ритуала бяха евродепутатът от ЕНП/СДС Александър Йорданов и депутатът от СДС-Варна в ПГ на ГЕРБ-СДС доц. Медиха Хамза. В церемонията участваха кмета на Варна Иван Портних, областният управител Андриана Андреева, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, политици, общественици, граждани и гости на града.

Празничната програма за Деня на Варна продължава.

Share

Зам.-лидерът на СДС д-р Янко Станев: Честит празник на Варна и варненци!

Заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев отправи поздравления към варненци по повод празника на града и Св. Успение Богородично.

Днес почитаме, както християните я наричат Голяма Богородица и празника на морската ни столица -Варна.

Ето какво написа лидерът на сините на профила си в социалните мрежи:

„Успение Богородично! Честит празник на Варна и варненци! Съберете рода си, фамилията и с курбан за здраве и плодовитост да се порадваме на живота и вярата си в добрите дни! Именниците да почетем…, а и те нас!“

Share

Семейството на СДС-Варна и приятели: Честит да сте, д-р Янко Станев!

Днес заместник-председателят на СДС д-р Янко Станев празнува.

Д-р Станев е колоритна и ключова фигура в политическия, обществен и социален живот на Варна.

За повече от 34 години на политическата сцена, приносът му за градежа и израстването на Варна е неизмерим.

Редакцията на ДНЕС+ събра спомени, случки и поздравления от хората на СДС-Варна и приятели.

Ето какво споделиха те и пожеланията, които отправиха към своя лидер и приятел:

„Познавам доктор Станев още преди да се запознаем. Има такива хора. Те даже не знаят, че съществуваш, а ти знаеш всичко за тях. . Не помня как се запознахме. Баща ми го познаваше. Но и до днес си спомням как един ден дойде у дома да ни провери с кръщелницата му, дали учим за изпит. И понеже беше надвечер, а родителите ми са ме учили, че от вкъщи човек гладен не трябва да си тръгва, аз го попитах дали е гладен, като си мислих, че ще откаже с думите „Не, благодаря, но бързам.“ Но той седна на дивана в хола и каза: „Бих хапнал“. Незнам дали можете да си представите какво притеснение изпитах в този момент, защото у дома нямаше нищо за ядене (времената бяха такива). Отворих хладилника, а там – четвърт кисела зелка и две яйца. Ужас! Набързо овкусих зелето и изпържих яйцата, а през цялото време си повтарях „Дано да се сети, че има някоя важна среща!“  Разбира се, усетил притеснението ми каза, че по-вкусни пържени яйца не е ял. Днес, Докторът ме познава по-добре от мен самата.  А аз съм му обещала, че някой ден пак ще му изпържа яйца като от преди тридесет години.“

Бистра Спасова- заместник кмет на район „Владислав Варненчик“

„На 5 април 2015 г. беше Лазаров ден. На една българска трапеза  в с. Цонево, спазвайки всички ритуали и неминуемите за СДС препирни и инатлък, поставихме основите на едно мъжко и честно приятелство!

Гостите ядоха печено агне, ние се карахме за бъдещето на СДС и Варна! Честит рожден ден, Докторе! Бъди какъвто си!!! Наздраве!!! „

Веселин Василев, заместник-кмет на район „Приморски“ и градски секретар на СДС-Варна

„Не мога да отделя конкретна случка, но често съм бил свидетел, след отправени забележки към работата на някой колега, Доктора, закачливо усмихнат, но със сериозен поглед да казва:

„Е, какво да направим…следва дълга глътка тютюнев дим…, има трески за дялане човека, но е от нашите и му знаем кусурите. А както добре знаем, нашите хора са по-добри от другите, така че ще намерим начин да работим заедно!“

Докторе, винаги съм се възхищавал от способността ти да събираш хората! Жив и здрав бъди!“

Желез Железов, председател на общинската структура на СДС-Варна

„Изключителен родолюбец и застъпник младите хора да остават в България, неуморно работещ за решаване проблемите на Варна град и областта. Човекът, станал причина и способствал като Кмет да бъде построено първото ново училище и поща след 10 ноември.“

Коста Владимиров, областен председател на СДС-Варна и зам-кмет на община Провадия

„Ето и от мен една много весела случка измежду всички весели. И така през един летен ден преди около 25 години, потегляме с д-р Станев за София  през Пловдив. Сменяме се по пътя с шофирането и преди Карнобат кара той. По едно време вика: „за какво те разхождам и теб да си губиш времето“ и сви към гарата. Хайде, вика, прибирай се да си почиваш и ме изсипа баш на коловоза. Голяма веселба. Понеже съм роден с късмет, влак за Варна имаше само след седем часа. Ей такъв веселяк е и затова не съм спирал да си го обичам вече повече от 33 години. От сърце му пожелавам Честит рожден ден! Да е жив и здрав още дълги години, все така енергичен, всеотдаен и забавен.“

Антон Чанев, председател на структурата на СДС в район „Владислав Варненчик“

„Тук през далечната 1994 г., получавам важни житейски напътствия и уроци от д-р Станев. Да е жив и здрав много, много години. Обичаме го всички безкрайно. Честит рожден ден!“

Детелина Чанева

„Честит рожден ден! Много здраве, щастливи дни и късмет. За човек като вас, знаещ и можещ, пожелавам да постигнете целите, които сте си поставил. „

доц. д-р инж. Медиха Хамза, депутат от СДС-Варна в 49-то Народно събрание

„ЧРД, стари приятелю! Макар и побелели, нека бенефиса, който предстои е най- успешният ти мандат и направиш хората на Варна малко по-щастливи така, както се чувствахме, като деца. Прегръщаме те- твой приятел вечен Ники Патиланчев“

доц. Николай Евтимов, общински съветник в настоящия местен парламент на Варна, част от групата СДС и ВОЛЯ за Варна

„1997година. Властта е в ръцете на Иван Костов, Добрин Митев се готви да управлява Варна, а аз съм в политически остракизъм. С един приятел сядаме в битово заведение в района на „Ален Мак“. Поръчваме си и си говорим за нещата от живота. Бяха бурни и емоционални години. Такива вече не вярвам , че ще има скоро. В това време влизат две интересни жени – едната светлокоса , другата тъмнокоса. Загледах ги , и в този момент виждам след тях с напета стъпка да влиза д-р Янко Станев. Тогава го познавах като кмет на „Владиславово“ и виден социалдемократ, какъвто бях и аз тогава. Той в БСДП, аз в СДП. Изчаках ги да се настанят в едно скътано сепаре и след малко отивам да го поздравя. Той беше от малкото хора, които тогава имаха собствена „армия“ в СДС – Варна. Истински лидер. Поглеждам го в очите, стискам здраво десницата му, казвам че ми е приятно да го видя в компанията на такива чаровни дами, пожелавам приятно изкарване и се готвя да тръгвам. В този момент доктора казва на дамите – “ Това момче, един ден ще бъде от ръководителите на СДС Варна“. Стана ми приятно, честно казано, благодарих и се върнах на моята маса. Когато тръгвахме, видях, че компанията беше в приповдигнато настроение, а двете жени слушаха внимателно някаква история, която разказваше Доктора. Годините оттогава си минават и заминават, но този спомен ми остава в съзнанието, защото точно тогава, в този период, разбрах какво означава думата истински приятел. Днес да си нормален мъж и да обичаш жените, започва да става нещо извънредно на фона на джендъризма, който започва да се шири у нас. Затова, да е жив и здрав Доктора, да се радва на Живота и да бъде себе си. Бог да го пази!“

Юрий Колев, областен секретар на СДС-Варна

„Докторе, запази упоритостта, с която преследваш целите си, смелостта, с която атакуваш новите предизвикателства и вярата, с която посрещаш всяко ново изпитание. Затова те обичаме всички! „

Тодор Колев, директор Дирекция ЕООС към община Варна

„Жив и здрав да си, Докторе! Остани си все така истински и упорит, запази енергията и добронамереността си.“ 

Стефан Станев, общински съветник от СДС

„Пожелавам ти много, много здраве. Винаги е било и ще бъде най-важното! Бъди все такъв – намиращ сили в себе си да се бориш и работиш за всички хора. И искрено ти желая да намираш повече време за себе си!“

Валентин Станев

СДС-Варна поднася своите най-искрени пожелания за крепко здраве и много още лични и професионални успехи! Честит празник, д-р Станев!

Share

Д-р Янко Станев: Имаме пробив в подпомагането на ДКЦ-тата

„Имаме пробив в подпомагането на ДКЦ-тата и така трябва да бъде“, коментира д-р Янко Станев, заместник-председател на СДС след заседанието на ПК „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет във Варна.

Повод за думите му е предложението на кмета Иван Портних за даване на съгласие от съветниците за кандидатстване за предложение за инвестиция “ Енергийно обновяване на сградата на ДКЦ IV-Варна.

Исканото финансиране от страна на Община Варна е на стойност 525 668, 58 лв.

Последната дума ще имат местните депутати на заседание на Общинския съвет.

Д-р Станев коментира още, че групата на СДС-ВОЛЯ винаги продкрепя добрите решения за Варна.

Ето какво написа лидерът на сините на страницата си:

„ПК Финанси и бюджет! Групата ни в ОС Варна е наясно с всичко по дневния ред, вкл.и с подводната част на айсберга Публични финанси. А кой кой е знаем точно, но за СДС- Воля, Варна е над всичко.“

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

Share

Сайтът използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките

Политика относно "бисквитките" ("cookies")
Cookies и как ги използваме
Тези правила описват как използваме Cookies и подобни на тях файлове и технологии в своите уебсайтове, напр. Local Shared Objects, известни и като "Flash cookies", web beacons и т.н. Ние ги наричаме с общото наименование "Cookies". Ако посетите нашите уебсайтове и настройките на браузъра ви приемат "Cookies", ние считаме, че приемате да използваме "Cookies“.
Какво представляват "Cookies" и как работят те?
"Cookies" са малки файлове, които се изпращат до компютъра ви от уебсайтовете, които посещавате, и се съхраняват на него. "Cookies" се съхраняват във файловата директория на браузъра ви. Следващия път, когато посетите същия сайт, браузърът прочита "Cookie" и предава информацията на уебсайта или елемента, който първоначално е задал "Cookie". За да научите повече за тези технологии и как работят те, моля, посетете например сайта allaboutcookies.org.
Защо използваме Cookies?
Използваме Cookies в сайта, за да ви осигурим по-лесна работа. В следващия раздел ще можете да прегледате своите опции за управление на Cookies.
Основни функции
Тези Cookies са от съществено значение за функционирането на нашия уебсайт и ключови за улесняването на работата ви с тях. Можете да навигирате без прекъсвания, тъй като ще бъдат запомнени например избраните от вас език и държава, а удостоверяването за някои части от домейна ще бъде запазено.
Подобряване на сайта
Тези Cookies ни позволяват да подобряваме своите уебсайтове, като събират информация за това, как се използват те. Ние анализираме данни, за да установим например броя на уникалните потребители, четящи дадена статия (за да знаем кои материали са популярни), или дали даден видеофайл е бил изгледан докрай или само до средата. Също така се интересуваме къде се получава достъп до нашето съдържание, за да знаем как да организираме сайтовете си за оптимално удобство на потребителя. Броим кликванията върху "Like" и "Tweet" и следим какво съдържание от сайтовете ни е било споделяно или използвано като препратка.
Персонализация Тези Cookies ни помагат да направим съдържанието възможно най- персонализирано, като например ви показваме целеви банери или подходящи препоръки. Проучваме какъв тип препращане е било използвано, за да бъдат достигнати нашите сайтове, например имейл кампания или връзка от препращащ сайт, така че да изчислим ефективността на своите промоции и рекламни кампании.

Как мога да управлявам Cookies? Можете да прегледате наличните опции за управление на Cookies в своя браузър. Браузърът може да бъде използван за управление на Cookies, свързани с основни функции, подобряване на сайта, персонализация и рекламиране.

Различните браузъри използват различни
начини за деактивиране на Cookies, но обикновено те се намират в менюто Tools или Options. Можете да прегледате и менюто за помощ на браузъра си. Освен че управляват Cookies, браузърите обикновено ви позволяват да контролирате файлове, подобни на Cookies, например Local Shared Objects, като активирате режима за поверителност на браузъра си.
Колко време пазим информацията? Това зависи от типа на Cookies. Валидността на сесийните Cookies изтича, когато затворите браузъра. Постоянните Cookies, включително Local Shared Objects (“Flash cookies"), обикновено са с валидност от два месеца до няколко години.
Възможно е деактивирането на Cookies да ви попречи да използвате определени зони от уебсайта. Ако изтриете своите Cookies от браузъра, възможно е да се наложи да преинсталирате Cookies за отказване.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас на e-mail:
office@sdsvarna.net,Адрес:Варна, бул. "Княз Борис I" 46,Тел:052 600 665

Затвори