Архив за месец: май 2024

Доц. Медиха Хамза: Няма как да развиваме културата и да съхраним българщината без читалищата

Затова трябва да ги поставим като национален приоритет и да не отвръщаме поглед от тях

„Няма как да развиваме културата и да съхраним българщината без читалищата. Те са брънката във веригата, те са началото на културното изграждане на една личност, започвайки от ранни детски години. И това е възможно, благодарение на взаимодействието на читалищата с училищата, общите инициативи, възпитаването на любов към книгата и изграждането на учебни навици и грижа към тях.“ Това коментира за „ДНЕС+“ доц. Медиха Хамза, депутат от СДС-Варна в 49-тото Народно събрание от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и кандидат за народен представител.

Според нея финансирането на тези учреждения е крайно недостатъчно и много малко се говори за тях.

Тя подчерта, че е крайно необходимо, за да запазим тяхното съществуване, да се промени начина на финансиране, тъй като то в момента се осъществява на принципа „субсидия, на база субсидирана численост“.

„В момента в министерството на културата има 2,5 млн. лв., за които читалищата могат да кандидатстват по различни програми, които се разработват. Има средства и по фонд „Култура“- около 1 млн. лв., които са за читалища и асоциации.  Тези програми трябваше да бъдат разработени досега, но за съжаление това не се случи по време на редовното правителство и се чака да бъдат разработени през лятото. Бюджетът за култура за тази година е със 150 милиона повече“, допълни още доц. Хамза.

Общинският председател на СДС-Варна заяви още, че реформата в Национален фонд „Култура“ е започнала вече и се очаква промените да са видими съвсем скоро. Според нея в културната „стълбица“ на България, читалищата трябва да заемат високите стъпала, защото те са началото.

„Животът на доц. Хамза е обвързан с читалищата още от времето, в което децата ѝ бяха малки“, коментира за медията ни Любка Тодорова – организационен секретар в Народно читалище „Просвета-1927“- Варна. „Тя водеше децата си в библиотеката, тогава ми направи впечатление като много работлива, такива са и децата ѝ, учеше ги на труд, възпита в тях любов към книгата, към четенето. Тя е много отговорен човек, затова и с течение на времето стана част от нас – тя е член на читалищното настоятелство“, допълни още Тодорова.

Читалище „Просвета-1927“ в Район „Аспарухово“ във Варна е едно от най-дейните читалища във Варна, а през 2016 година спечели наградата за най-добра библиотека в България.

Доц. Медиха Хамза от дълги години танцува във фолклорна формация към читалище „Просвета-1927“ и счита това за свой принос в запазване на българските традиции и дух.

„Ценностите, които читалищата съхраняват под стрехите си са онези, които са ни запазили като нация, като народопсихология, като човеци. Затова трябва да ги поставим като национален приоритет и да не отвръщаме поглед от тях, а да дадем всичко, което можем, за да съществуват – модернизирани, добре финансирани и ценени“, завърши кандидатът за народен представител доц. Медиха Хамза.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Share

Доц. Медиха Хамза: Достъпна здравна система, за да бъдем здрави, а не излекувани

Профилактика и всеобхватност са двете насоки, на които залагаме като приоритети

„Здравната система да бъде достъпна и всеобхватна. Да залага на профилактиката, за да бъдат българите здрави, а не излекувани. Това е залегнало в приоритетите на новата програма на ГЕРБ-СДС“. Това каза пред „ДНЕС“ депутатът от 49-ото Народно събрание и кандидат за депутат от СДС в коалицията ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза. „Категорично във фокуса на управлението в здравеопазването навлизат малките и отдалечени населени места“, допълни тя.

По думите ѝ, за да бъдем здрави – ние и близките ни, е нужно не само да бъдем ефективно лекувани, а преди всичко да профилактираме заболяванията. Здравият човек е спокоен; спокойните хора живеят щастливо. В управленската програма на коалицията са заложени две основни насоки на развитие – профилактика и достъпност. Предвидено и планирано с конкретни мерки е развитие на телемедицината, сформиране на мобилни лекарски и зъболекарски екипи, на мобилни аптеки, които да улеснят и жителите на малките и отдалечени населени места в достъпа им до здравно обслужване. Нова система за управление на лекарствените продукти ще разреши проблеми с недостига им.

„България разполага с огромен потенциал за развитие на балнеотуризъм. Този вид грижа за здравето, известен с ефективността си още от древността, отново намира място в живота ни. Това е още една възможност за профилактика на редица заболявания и следва да намери нужната подкрепа в държавната здравна политика“, акцентира доц. Хамза.

„Управленската програма залага на нов модел в здравеопазването, който да реши някои противоречия в настоящия. Време е да се залага на профилактика и промотиране на здравето; при лечението качеството, а не количеството да бъде водещ показател в стимулиране на работата на хората, които се грижат да сме здрави. Търсят се решения в посока достъпност и всеобхватност на здравната система, но също така се налагат и принципи на справедливост и устойчивост. Здравното покритие трябва да бъде универсално“, каза още председателят на СДС-Варна.

„Когато се наложи да потърсим компетентна помощ, от значение е да получим максимално ефективно лечение. България може да се похвали с едни от най-добрите медицински университети, които подготвят изключителни специалисти. Гордея се, че родният ми град Варна може да се похвали с челните места на Медицинския университет в града в класациите на висшите училища. В това отношение можем само да надграждаме. Моделът на здравеопазване, на който залага програмата на ГЕРБ-СДС, е ориентиран към това – да бъдем здрави, а не излекувани“, завърши доц. Медиха Хамза.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Share

Депутатът от СДС-Варна доц. Медиха Хамза поздрави район „Владислав Варненчик“ с днешния празник

Депутатът от СДС-Варна доц. Медиха Хамза поздрави район „Владислав Варненчик“ с днешния празник – Св. св. Константин и Елена, който е и празник на район „Владиславово“.

Тя отправи позравления към кмета на района Николай Костадинов, администрацията, жители и гости на Владиславово.

Ето какво написа на страницата си депутатът от СДС -Варна в парламентарната група на ГЕРБ-СДС  и кандидат за народен представител доц. Медиха Хамза:

„Днес Район „Владислав Варненчик празнува своят празник!На този ден, в който почитаме равноапостолите Св. св. Константин и Елена, един от най-бързоразвиващите се райони в нашия град празнува!Уважаеми г-н Николай Костадинов, кмет на районаУважаеми служители в районната администрация,Скъпи жители и гости на Район „Владислав Варненчик“,Приемете най-искрени поздрави по повод 21 май – празник на Владиславово и имен ден на всички именици!За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя за това, че кварталът се развива пълноценно и успява ясно да очертае приоритетите си, да реализира конкретни дейности и проекти за достигането им.Благодаря за прозрачното управление, с което показвате на хората, че могат да Ви гласуват доверие и да разчитат на Вас във всеки момент.Използвам случая да поздравя и всички жители на квартала, защото той се развива и благодарение на всеки един от тях.Уверена съм, че с общите усилия на всички нас, Район „Владислав Варненчик“ ще продължава да се развива като модерен европейски квартал.Пожелавам на всички, свързани с кв. „Владислав Варненчик“ здраве, вяра, силен дух в посрещането на новите предизвикателства!На имениците пожелавам да са здрави, а имената да им носят много късмет!И нека светите равноапостоли Константин и Елена закрилят всички ни!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!“

Share

Доц. Медиха Хамза: Днес университетите са празни, българското висше образование стачкува

„Тъжно и страшно е да гледаме празните стаи и дворове на университетите във Варна. Но освен тъжно, е обидно.“

В позиция на Съвета на ректорите е заявено, че причина академичните институции днес да останат със затворени врати е обществото да разбере, че протестът не е за заплати, а срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката.

Повод за днешните протестни действия в 44 висши училища у нас е отказът на правителството да спази Закона за висшето образование (ЗВО). Вносители на промените в ЗВО бяха депутатът от СДС-Варна доц. д-р Медиха Хамза и колегите ѝ от парламентарната група ГЕРБ-СДС.

Ето какво каза пред ДНЕС+ кандидатът за народен представител:

„Тъжно и страшно е да гледаме празните стаи и дворове на университетите във Варна. Но освен тъжно, е обидно. Академичната общност в държавните висши училища не е съставена от хора, които до безкрай мълчаливо ще търпят. Днес българското висше образование стачкува заради недостойното и пренебрежително отношение към основна национална ценност – образованието.

Смятам, че всички ние – и политиците, и обществото, сме им длъжници, защото сме били техни възпитаници. Нещо повече – срамно е, защото те протестират за потъпканото им достойнство.

Образованието е движещата сила на държавата.

Професията преподавател не е просто да си изчетеш лекцията и да си тръгнеш. Това е „дълга писта“, която се грижи за образованието на всеки – от прекрачването на училищния праг, през гимназиалния курс и до дипломирането във висшите академични степени, за да може човек да намери своята реализация в обществен и професионален план.

Аз съм преподавател и заставам зад колегите си, защото в една модерна европейска държава, кадрите във висшето образование трябва да бъдат уважавани, а трудът им ценен. Развитието на висшето образование е дело на младите хора – студентите, докторантите и асистентите. Те са бъдещето ни, но трябва в настоящето да имат спокойствието да развиват научния потенциал на държавата. Висшето образование дава кадрите, които утре ще вземат решенията за развитието и управлението на икономиката, здравеопазването, образованието и всички сфери на живота ни. Затова е важен всеки българин, който е получил или ще получи в бъдеще висша образователна степен.

Днес висшите училища останаха затворени. Зад каузата висше образование се обединиха Съвета на ректорите, синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“, академичната общност, интелектуалният и политически потенциал на държавата, които са осъзнали, че образованието е основополагащ, неотменим национален приоритет.

Протестът на висшите училища защитава националните интереси на държавата – на всеки един от нас!“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Share

Варна е в безпрецедентна в историята си ситуация, смята депутатът от СДС доц. Медиха Хамза

Два варненски района са без кметове

„Варна никога не е изпадала в безпрецедентна ситуация, в каквото е в момента. Няма средства от Плана за възстановяване и устойчивост, няма средства от Евро фондовете, а за да е пълна картината – два района са без кметове“, каза пред ДНЕС+ доц. Медиха Хамза, народен представител от СДС-Варна в групата на ГЕРБ-СДС в 49-тото Народно събрание и кандидат за депутат.

Според нея в историята на Варна никога не са отстранявани районни кметове по подобни или същите причини. „Имаме два варненски района без кметове“, допълни депутатът от СДС-Варна.

Уволненията на компетентни, доказани експерти и назначенията на тяхно място на политически или корпоративни профили, затруднява сериозно дейността на общината в административния и икономическия сектор, посочи доц. Хамза.  

Хората в различните райони протестират заради ремонтите, които месеци наред вече затрудняват придвижването им, а и започва туристическият сезон, което допълнително ще усложни обстановката.

Морската ни столица се нуждае от развитие в посока на морското стопанство – особено туризма, зоните за технологично и промишлено преференциално осигуряване, а зад всичко това стои нуждата от висококачествени образования, които да осигуряват кадрите, коментира общинският председател на СДС-Варна. 

Магистрала „Хемус“ и магистрала „Черно море“ са ключови решения за бъдещето на града ни и политическата класа на Варна трябва да прояви пълно единство и да поставя каузите ежедневно пред Народното събрание и управлението на страната. Такова единство до този момент липсваше. Последните 3-4 години това е огромен дефицит, който пречи на растежа на Варна и увеличението на доходите на варненци. 


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Share

Депутатът от СДС-Варна в 49-тото НС доц. Медиха Хамза гостува на празника „Невша пее и танцува“

Депутатът от СДС-Варна в 49-тото НС доц. Медиха Хамза гостува на празника „Невша пее и танцува“.

Тя сподели за гостуването си в страницата си в социалната мрежа Фейсбук.

В публикацията си доц. Хамза споделя впечатления от празника и отправя благодарности към организаторите и персонално към кмета на селoто Зов Атанасова.

Доц. Хамза е читалищен деятел и самата тя танцува във фолклорна формация. Смята, че българските традиции и изконни ценности и дух трябва да се съхраняват и предават на бъдещите поколения.

Ето какво написа кандидатът за народен представител от СДС-Варна в коалицията ГЕРБ-СДС :„С областния председател на СДС-Варна Коста Владимиров имахме честта да гостуваме на шестото издание на „Невша пее и танцува“.Огромни благодарности за прекрасната организация, колоритната програма и топлото посрещане.С. Невша продължава да пее и танцува днес.Благодаря на кмета на селото Зоя Атанасова за възможността да се насладя на още едно кътче, в което са запазили традициите и радостта от пъстрия български фолклор.“


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Share

Доц. Медиха Хамза: В понеделник българските висши училища ще останат затворени

ПП безочливо заблуждават – само на думи образованието е приоритет за тях

В понеделник българските висши училища ще останат затворени. Най-важният въпрос, на който трябва да се потърси и да се запомни отговорът, е, защо след 30 години се стига до стачни действия в академичната сфера?

Отговорът е: защото през последните три години висшето образование беше пренебрегнато. Управлявалите през този период служебни и най-вече редовните правителства на ПП забравиха, че то е приоритет за управлението на държавата и ценност в традициите на българина.

Предизборно ПП в лицето на акад. Николай Денков и съпредседателите Асен Василев и Кирил Петков многократно твърдяха, че образованието е приоритет за тяхната партия. Думи и нищо повече! Реално правителството, начело с човек от академичните среди – Николай Денков, заложи в държавния бюджет за 2024 г. орязани средства, които достигнаха дъното – едва 0,6% от брутния вътрешен продукт.

Как да им вярваш, че образованието им е приоритет, като не предвидиха в бюджета средства за повишаване на заплатите в академичната сфера? След приемането на финансовата рамка за годината, в която бяха определени макар и недостатъчните 39 млн. лв. за компенсиране на диспропорциите в заплатите в сферата на висшето образование, кабинетът Денков и финансовият министър Асен Василев не направиха нищо, за да може хората да получат повишените си доходи от 1 януари 2024 г. Парите са разписани в държавния бюджет, но правителството на ПП не стори нужното, за да бъдат изплатени. Това е неизпълнение на най-висшия финансов закон в държавата.

Колко вярно е да твърдиш, че си поставяш за цел развитието на образователната сфера, но с действията си в управлението го възпрепятстваш? В пленарна зала Кирил Петков и компания ПП не подкрепиха промените в Закона за висше образование (ЗВО), предложени от депутата от СДС доц. Медиха Хамза и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. С това те се противопоставиха на по-високите доходи за докторанти и асистенти, което е важна предпоставка за развитие на кадровия потенциал в научната сфера. Разумът надделя благодарение на упоритостта в отстояването на тезите от страна на вносителите от ГЕРБ-СДС и подкрепата на останалите парламентарно представени партии законът беше приет, но без гласове от ПП.

Управлението на процесите в образованието не е като да управляваш фирми или да пишеш научни трудове. Защото висшето образование е жива система от мислещи хора. На тези интелигентни хора е неприсъщо подчиняването на неправилни тези за развитието на висшето образование. Още по-непонятно за тях е да не следваш приети за изпълнение стратегически документи за развитието на висшето образование – Стратегията за развитие на висшето образование и ЗВО. Вместо това изненадващо предлагаш отпадане на таксите за студентите, но се оказва, че нужните за такава мярка около 150 млн. лв. не са осигурени от кабинета на Николай Денков с финансов министър Асен Василев. Може само да гадаем, ако беше осъществена такава идея, откъде щяха да се намерят въпросните пари, за да бъдат платени от държавата на университетите, които преди това щяха да бъдат принудени да върнат вече събраните от студентите такси.

Развитието на висшето образование е дело на младите хора – студентите, докторантите и асистентите. Те са бъдещето ни, но трябва в настоящето да имат спокойствието да развиват научния потенциал на държавата. Висшето образование дава кадрите, които утре ще вземат решенията за развитието и управлението във всички сфери на икономиката, здравеопазването, образованието и всички сфери на живота ни. Затова е важен всеки българин, който е получил или ще получи в бъдеще висша образователна степен.

С лъжи не можеш да заблудиш академичната общност! Няма да излъжеш и младите хора, решили да се образоват и да получат качествени знания. Защото образованието е определящо за бъдещето на нашите деца.

Share

Доц. Хамза, депутат от СДС: От години сме длъжници на хората с увреждания и достъпната за тях среда

Направихме крачка в правилна посока за осигуряване на достъпна среда до българските плажове и морето

„Вече има промени в закона, с които се регламентира достъпна среда до българските плажове за хората с увреждания. Години наред сме длъжници на тази група от обществото ни“, каза народният представител от СДС в парламентарната група ГЕРБ-СДС в 49-тото Народно събрание и кандидат за депутат доц. Медиха Хамза пред „ДНЕС+“.

Тя поясни, че с приетите вече изменения и допълнения на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, са вписани текстове, касаещи осигуряване на достъп на хората с двигателни увреждания до българските плажове и в морето.

По нейните думи в момента по плажовете у нас са изградени единствено пътеки, които осигуряват достъпа до шезлонги и заведения по плажовете, но не стигат до водата. Това не може да се приеме за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания. Целта на промените в закона са, когато човек с двигателни проблеми отиде на плаж, да бъде осигурена достъпна среда до съблекални, тоалетни, чадъри и шезлонги, заведения и най-важното – да може да влезе във водата.

С новите правила ясно се определят конкретно задълженията на стопанисващите плажовете, както и отговорните институции, които са длъжни да следят за спазването на новите разпоредби.

„Дълбоко съжалявам, че изготвянето на промени в наредбата, в която трябва да са описани спецификациите за достъпната среда и съгласуването им с министерствата, изисква доста време – поне 10 месеца. Реалното осъществяване на достъпа до и в морето за хората с увреждания ще се случи до следващия летен сезон. Но крачката в правилната посока е направена. Концесионерите ще бъдат компенсирани от страна на държавата за вложените от тях средства в изпълнение на изискванията от ЗУЧК през намаляване на част от концесионните им такси“, допълни доц. Хамза, която е вносител на законопроекта.

Общинският председател на СДС в морската столица сподели още, че за СДС провеждането на реални политики в социалната сфера винаги е била водеща задача – както в местната, така и в централната власт.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Share

Доц. Медиха Хамза: Наша е отговорността българските деца да приемат образованието за ценност

Българчетата с по-малко тревожност приемат ученето, но трябва да им помогнем да бъдат и по-амбициозни

„Според резултатите от мащабно проучване на ОИСР българските деца приемат ученето с по-малко тревожност, отколкото техни връстници в Европа. Амбициите им за по-висока степен на образованост обаче са на по-ниски нива. В най-голяма степен разминаването се дължи на факта, че израстват в семейна и обществена среда, в която се неглижира важността на образованието. Това е тревожна и дори опасна тенденция“, каза пред „ДНЕС+“ кандидатът за депутат от варненската листа на коалиция ГЕРБ-СДС доц. д-р Медиха Хамза.

И допълни: Социално-емоционалните умения на децата ни – отговорността, мотивацията, упоритостта, творчеството и самоконтролът, любознателността и самоувереността, устойчивостта на стрес, емоционалният контрол и т.н. – са качества, които се градят в семейната среда, развиват се в училищата и в крайна сметка – в цялото общество. Отговорност на възрастните е да ги научим на тези умения, за да живеят по-щастливо. Амбицията е качество, което помага на всеки човек да преодолява несгодите. Очевидно е, че по-ниската амбиция за добра образованост е следствие от ниския икономически статус и занижените очаквания за реализация на децата от семейства със затруднения в социално-икономически план.

Председателят на СДС-Варна подчерта още, че „отговорност на нас, възрастните, е да възпитаме децата си в трудолюбие; да стимулираме любопитството и творческия им потенциал; да ги научим на самоконтрол, уважение и съпричастност към рода и семейството – ценности, традиционни за българите, които СДС винаги е защитавало през последните над три десетилетия“.

„Социално-емоционалните умения са функция на социалната и културната среда на децата. Обществото е отговорно да осигури на бъдещите поколения среда, в която да живеят щастливи, но и с амбиция за пълноценна реализация“, каза в заключение депутатът в 49-ото Народно събрание доц. д-р Медиха Хамза.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Share

Доц. Хамза: Работещите бедни са огромен проблем за България

Растящата трудова заетост не води до реални резултати

„Всеки десети работещ човек у нас е беден. Причината – месечният му доход е под линията на бедност“, каза пред ДНЕС+ доц. д-р инж. Медиха Хамза, депутат в 49-тото Народно събрание и кандидат за народен представител.

Според общинския председател на СДС-Варна, образованието оказва силно влияние върху риска от бедност – 18 пъти е по-висок рискът за един човек, ако няма образование, да влезе в капана на т.нар. „работещите бедни“.

„Нужен е анализ за причините, факторите и тенденциите за наличието и обхвата на групата на така наречените „работещи бедни“. Бързи, качествени и адекватни законодателни промени за ограничаване на това явление са абсолютно задължителни“, обясни депутатът от СДС в парламентарната група ГЕРБ-СДС.  

По думите на доц. Хамза, Ковид кризата и войната в Украйна допълнително подсилиха ефекта, поради последвалата инфлация. Тя засегна уязвимите групи хора, тези, които попадат в тази категория – работещи бедни. Високата смъртност и ниската раждаемост са основен проблем на обществото ни.

Хаосът и управленската немощ също не допринасят за намаляване на мащабите на тази криза.

„Факторите и тенденциите за наличието и обхвата на групата на така наречените „работещи бедни“ са много, като според статистките влияят и на демографското развитие на страната, а това е основен проблем на обществото ни. В политиките си СДС обръща сериозно внимание на демографската криза и доходите на българските граждани.

Синята политика за европейски граждани с европейски доходи е реален приоритет на най-старата демократична партия и затова работим по посока за справяне с двата тясно свързани проблема“, допълни доц. Хамза.

Данните показват, че за последните 10 години се наблюдават растящи нива на заетост, но това не води до намаляване на нивата на бедност при работещите.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Share

Сайтът използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките

Политика относно "бисквитките" ("cookies")
Cookies и как ги използваме
Тези правила описват как използваме Cookies и подобни на тях файлове и технологии в своите уебсайтове, напр. Local Shared Objects, известни и като "Flash cookies", web beacons и т.н. Ние ги наричаме с общото наименование "Cookies". Ако посетите нашите уебсайтове и настройките на браузъра ви приемат "Cookies", ние считаме, че приемате да използваме "Cookies“.
Какво представляват "Cookies" и как работят те?
"Cookies" са малки файлове, които се изпращат до компютъра ви от уебсайтовете, които посещавате, и се съхраняват на него. "Cookies" се съхраняват във файловата директория на браузъра ви. Следващия път, когато посетите същия сайт, браузърът прочита "Cookie" и предава информацията на уебсайта или елемента, който първоначално е задал "Cookie". За да научите повече за тези технологии и как работят те, моля, посетете например сайта allaboutcookies.org.
Защо използваме Cookies?
Използваме Cookies в сайта, за да ви осигурим по-лесна работа. В следващия раздел ще можете да прегледате своите опции за управление на Cookies.
Основни функции
Тези Cookies са от съществено значение за функционирането на нашия уебсайт и ключови за улесняването на работата ви с тях. Можете да навигирате без прекъсвания, тъй като ще бъдат запомнени например избраните от вас език и държава, а удостоверяването за някои части от домейна ще бъде запазено.
Подобряване на сайта
Тези Cookies ни позволяват да подобряваме своите уебсайтове, като събират информация за това, как се използват те. Ние анализираме данни, за да установим например броя на уникалните потребители, четящи дадена статия (за да знаем кои материали са популярни), или дали даден видеофайл е бил изгледан докрай или само до средата. Също така се интересуваме къде се получава достъп до нашето съдържание, за да знаем как да организираме сайтовете си за оптимално удобство на потребителя. Броим кликванията върху "Like" и "Tweet" и следим какво съдържание от сайтовете ни е било споделяно или използвано като препратка.
Персонализация Тези Cookies ни помагат да направим съдържанието възможно най- персонализирано, като например ви показваме целеви банери или подходящи препоръки. Проучваме какъв тип препращане е било използвано, за да бъдат достигнати нашите сайтове, например имейл кампания или връзка от препращащ сайт, така че да изчислим ефективността на своите промоции и рекламни кампании.

Как мога да управлявам Cookies? Можете да прегледате наличните опции за управление на Cookies в своя браузър. Браузърът може да бъде използван за управление на Cookies, свързани с основни функции, подобряване на сайта, персонализация и рекламиране.

Различните браузъри използват различни
начини за деактивиране на Cookies, но обикновено те се намират в менюто Tools или Options. Можете да прегледате и менюто за помощ на браузъра си. Освен че управляват Cookies, браузърите обикновено ви позволяват да контролирате файлове, подобни на Cookies, например Local Shared Objects, като активирате режима за поверителност на браузъра си.
Колко време пазим информацията? Това зависи от типа на Cookies. Валидността на сесийните Cookies изтича, когато затворите браузъра. Постоянните Cookies, включително Local Shared Objects (“Flash cookies"), обикновено са с валидност от два месеца до няколко години.
Възможно е деактивирането на Cookies да ви попречи да използвате определени зони от уебсайта. Ако изтриете своите Cookies от браузъра, възможно е да се наложи да преинсталирате Cookies за отказване.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас на e-mail:
office@sdsvarna.net,Адрес:Варна, бул. "Княз Борис I" 46,Тел:052 600 665

Затвори